Pensiunile din Marginimea Sibiului au fost luate cu asalt, vara aceasta, de turistii din toate colturile lumii aflati in cautare de liniste si viata rustica. Asa se face ca de la debutul sezonului estival, mii de spanioli, francezi, nemti sau israelieni s-au inghesuit sa-si rezerve o camera intr-una din vilele din Marginime.

Sezonul este inca in toi, asa ca aprecierile cu privire la numarul de turisti care au trecut pragul pensiunilor sibiene nu se cunoaste, insa taranii cu afaceri agroturistice sunt cu totii de acord: vara aceasta au avut mult mai multi clienti ca in anii trecuti.

Ei pun aceasta situatie imbucuratoare pe seama faimei pe care si-au castigat-o, mai ales printre straini, in conditiile in care in turismul rural publicitatea se face prin clienti – in urma unui client care pleaca multumit vor veni alti cinci. Inmultirea turistilor se datoreaza, cred ei, si faptului ca Sibiul a fost desemnat Capitala Culturala Europeana pentru 2007.

„Foarte multi clienti au fost atrasi de acest lucru. Au venit din curiozitate, sa cunoasca orasul, si au ales sa se cazeze la pensiunile agroturistice", spune Bebe Salistean, vicepresedintele Asociatiei de Turism Rural Transilvan.

Patronii pensiunilor spun ca un alt motiv care se pare ca i-a atras pe turisti in judet a fost succesul de care s-au bucurat la alegeri candidatii sasi la posturile din administratia publica.

Cazare si mic dejun cu 15 euro

In judetul Sibiu functioneaza circa 100 de pensiuni, unde se face agroturism cu acte in regula. Pe langa acestea, exista insa si alte zeci de particulari care fac turism rural la negru. Preturile sunt in functie de conditiile pe care gazda le pune la dispozitia clientului. Mai toate pensiunile aplica, insa, preturi asemanatoare.

Astfel, pentru o zi intr-o camera dubla si un mic dejun, clientul are de scos din buzunar circa 15 euro. Daca vrea si un pranz si o cina, costurile se ridica la peste 20 de euro.

Daca in privinta clientului obligatiile financiare sunt clare, cum pregateste gazda masa? La micul dejun e lege: nu lipsesc branzeturile si mezelurile, neaparat facute in casa, ouale, untul, gemul, plus un ceai si o cafea. La pranz, pe turisti ii asteapta o ciorba consistenta, o tocainta si o prajitura facuta in casa, iar aseara o suzpa, o friptura si un desert.

Europenii, cei mai numerosi turisti din Marginime

Potrivit proprietarilor pensiunilor, in Marginime vin deopotriva turisti romani si straini, din toate colturile lumii. Cei mai numerosi sunt, insa, europenii. „Vin turisti din toata Europa. Acum avem un grup din Belgia, saptamana trecuta am avut turisti din Olanda si Irlanda", explica Paraschiva Campean, proprietara unei pensiuni din Gura Raului.

Cu toate acestea, cei mai numerosi au ramas si anul acesta nemtii. „Contrar asteptarile, fata de anii trecuti cand majoritatea turistilor veneau din Germania, anul acesta am avut foarte multi francezi si spanioli, dar si israelieni", spune Bebe Salistean.

August – luna de foc

In intreaga Europa, luna august este luna concediilor. Lucrul acesta se observa si in gradul de ocupare al pensiunilor din Marginime, fiindca acum vilele sunt ocupate al maximum. „Aceasta este perioada cea mai plina pentru noi. Acum, spre exemplu, avem toate camerele ocupate. Abia dupa 24 august se elibereaza una", spune Maria Badiu, proprietara unei pensiuni din Rasinari.

Pe langa sezonul estival, care ocupa de departe primul loc in topul perioadelor pline pentru pensiuni, turistii se mai inghesuie in vilele de la tara si in timpul sarbatorilor de iarna. Primele luni ale anului sunt, insa, cele mai slabe pentru afacerile de acest gen.

Publicitate pe Internet

Cei mai vechi si mai pretentiosi dintre proprietarii de pensiuni agroturistice sunt de parere ca, pe langa reclama facuta de clienti, este nevoie de fiecare afacerist sa foloseasca mijloacele clasice de a face publicitate. Si cum turistii straini sunt foarte numerosi, au apelat de cativa ani la Internet.

O pagina de web, oricat de simpla, insa cu cateva date despre locatia, conditiile si preturi este de ajuns pentru a fi contactat de clienti de peste mari si tari. „Noi avem o pagina pe Internet. In felul acesta afla despre pensiunea noastra clienti din tari foarte indeparate", spune Maria Badiu.

Un alt lucru foarte important pentru gazdele strainilor este ca atunci cand vin turistii sa te poti intelege cu ei. Din acest motiv, proprietarii vilelor cunosc cel putin limba engleza.

Strainii se cam plictisesc in Marginime si fug de gropile din strazi

Chiar daca conditiile de care beneficiaza in pensiuni nu lasa de dorit, proprietarii acestora recunosc ca turistii se cam plictisesc. „Afacerile merg bine, insa din pacate nu putem sa-i retinem prea mult pe turisti din cauza lipsei activitatilor cultural-artistice.

Strainii sunt interesati de programe artistice, vor sa danseze, sa asculte muzica, ceea ce nu le putem oferi", spune Cecilia Salistean, proprietara unei pensiuni din Cisnadioara. „Cred ca administratia locala ar trebui sa se implicie mai mult, de exemplu, in lucrari de infrastructura.

Am avut, de exemplu, un grup de europeni care au refuzat sa-si bage masina prin gropi si au renuntat la rezervare din cauza conditiei strazilor", mai spune Maria Badiu. Proprietarii pensiunilor spun ca sufera de-a dreptul cand se gandesc ca locuiesc intr-o zona atat de frumoasa, insa fara a fi pusa in valoare.