Alegerile pentru desemnarea deputatilor si a senatorilor care vor tine ocupat inca patru ani scaunul din Camere bat la usa. Dar bataia in usa se face intinzand mana in care ar cam trebui, se pare, sa mai cada niste lei pentru propulsarea celor mai "de sus".

Dupa sforariile de culise, prealegeri, alegeri pe baza unor grile din interiorul partidului, s-a stabilit deja cine va intra in marea hora, la care se va juca, asa cum bine se stie, dupa cunoscutul principiu al nuntii cu dar. Aici insa este nevoie de sustinere materiala cat mai consistenta.

Miza este mare, mai ales la nivelul judetului Bacau, unde Consiliul Judetean este inca in mana PSD, in timp ce pentru presedintie are cateva sanse alianta parafata de Stolojan si Basescu. Toate atu-urile vor fi bine chivernisite pentru ca la toamna mai toti politicienii nostri sa poata numara cat mai multi boboci rasariti pe seama votului cetateanului de rand.

Campania consuma foarte multe fonduri. Este nevoie de bani pentru ca favoritul pentru cursa politica a fiecarui partid in parte sa aiba sanse vizibil crescute. Iar banii pot proveni chiar si din banii publici. Mai ales din banii publici. Si cum se apropie rectificarea de buget, primarii pot cere o marire a fondurilor alocate de catre Consiliul Judetean pentru o anumita lucrare.

Banii vor veni si vor putea lua o alta cale: catre campania din toamna acestui an. Asta pentru ca vaca buna de muls in campanie este bugetul, iar vitelul politic abuzeaza din plin de ugerul cam secatuit al finantelor cu destinatie publica. Buna-credinta si respectul pentru cel ce isi depune stampila pe buletinul de vot tin deja mai mult de domeniul basmelor...

, asa ca inghesuiala pe cei cativa lei care formeaza cam singurul mijloc de a usura cat de cat viata romanului de rand nu mai mira pe nimeni. Ramane doar un gust amar, care a devenit un fel de a doua natura a celui ce s-a saturat de discursuri pompoase si de fapte mici.

GAZETA a sunat o parte dintre primarii bacauani, recomandandu-se drept consilieri ai unora dintre deputatii sau senatorii sefi de partide. Ei cereau sprijin financiar, de cateva milioane, pentru campania de la generale. Ca sa fie convins edilul ca cerinta nu este prea mare, consilierul imaginar a propus o solutie salvatoare: rectificarea.

Majoritatea primarilor s-au aratat dispusi sa ajute, cum le-o sta in putere, partidul care i-a propulsat. Si anume Partidul Social-Democrat. Ca la o adevarata nunta, au ridicat masa, oferind chiar mai mult decat li s-a solicitat. Chiar daca avem "familie mare, remuneratie dupa buget…".

Sacrificiu suprem la PSD

Primarul comunei Palanca, Adrian Palistar, a fost de acord cu sprijinirea partidului. "Ma uit pe rectificarea de buget, sa vad de unde scot. Ne intalnim sambata la sediul PSD Bacau si discutam". In principiu, toate au fost bune si frumoase pentru noul primar ales pe listele PSD.

Nu se stie exact de unde scoate banii, dar "fac tot posibilul sa dau chiar mai mult, 4-5 milioane, in jur de 4-5. Vedem noi cum facem". Ioan Motoc, primarul comunei Pancesti, a promis si el ajutor. "Sa vad, fac tot posibilul. Dar toata discutia asta va fi purtata fata-n fata, la sedinta de care ziceati dvs". Omul s-a aratat dispus sa puna in practica ce il vor invata sefii.

Daca exista o metoda de includere a costurilor pentru campanie, atunci PSD se poate baza pe primarul Motoc. Cornel Rotaru, din Pargaresti, nu prea a inteles care e treaba cu amestecul banilor comunei in campania electorala pe care PSD vrea sa o castige. Cand i s-a sugerat sa traga niste bani de la bugetul alocat pentru drumuri, acesta a explicat consilierului: "la drumuri nu mai am nimic.

Am cheltuit tot cu prapadul asta care a fost. Io asteptam bani de la partid, dar de dat, nu avem de unde sa dam".

PRM se scarpina in buzunare

Stefan Potoroaca, primarul comunei Asau, a refuzat sa mulga bani de la buget. "Este cam greu. Am o situatie mai deosebita, doamna Bogea stie. Am sa discut personal cu ea, ca n-am acu’ nici vice, iar situatia asta e din ce in ce mai dificila". Primarul PRM din Damienesti, Ludovic Pitica, a fost ferm: "Dau din buzunar, fac o donatie, da’ de la buget nu iau!"...

Mai exista si verticalitate pe lume, din cand in cand.

Cat mi-o dat, atata dau!

Asta i-a raspuns Valentin Flenchea, primarul PNL al comunei Garleni, consilierului deputatului Valeriu Gheorghe. Omul s-a aratat ferm pe pozitie: cum el a fost ocolit cand a avut nevoie, acum sefii sa-l lase in pace, ca el nu cotizeaza. Mihaela Badic, primarul comunei Helegiu ales pe listele PNL, nici n-a vrut sa auda de vreo scoatere a banilor din buget.

"Nici nu poate fi vorba sa luam de la buget, care si asa este mic. Dar poate se vor gasi alte surse de finantare". In orice caz, aceste probleme vor fi discutate, a subliniat doamna primar, la o intrevedere cu toti primarii. Colegul de alianta, Vasile Pascu, primar al comunei Gura Vaii, a avut o pozitie asemanatoare. "Sa stiti ca avem o lista de datorii de aproape 13 miliarde.

Vedem cum vom face, poate rezolvam ceva pe la magazine. Oricum, stam foarte prost, dar poate totusi vom reusi sa rezolvam ceva in momentul in care ne vom intalni la Bacau".

Coman sare la PNL?

Primarul comunei Barsanesti, ales pe listele Aliantei Populare, a fost sunat de un presupus consilier din forul inalt al PNL. Si atunci, surpriza! Coman fusese la sedintele PNL, chiar a amintit un anumit moment dintr-o astfel de intalnire. Acolo aflase ca nu sunt fonduri. "Am avut primar din PSD care ne-a lasat in deficit de peste 2 miliarde.

Dar facem noi ceva, ca doar vicele e membru al PNL. Oricum, ramane sa mai discutam". Mai mult, primarul de la Barsanesti s-a aratat deschis sa sprijine campania din toamna a PNL. Dar pentru un astfel de gest, el este cel care ar trebui sprijinit din punct de vedere material, dupa cum i-a sugerat consilierului care l-a contactat.

PUR si-a luat concediu

Singurul primar din judet care a fost de gasit la munca (mai bine spus in Bacau) a fost cel de la Magura. Ceilalti primari, din Colonesti si Berzunti, stau linistiti, probabil pe malul Marii Negre, din moment ce am aflat ca sunt plecati in concediu. Constantin Traistaru, primarele Magurii, nu a spus un nu ferm in momentul in care a fost contactat de fictivul reprezentant al PUR.

Aflandu-se cu treburi la Bacau, dumnealui a spus ca "trec pe la sediu si discutam"..., dar discutia avea ca obiect infigerea mainii pana la cot, daca se poate, in bugetul local.

Prin urmare...

Cum i-am votat asa ii si avem. Nu conteaza culoarea politica. Daca oamenii si-au vazut de treaba si au pus interesele localitatilor pe care le au in seama mai presus de dorintele partidului pe ale carui liste au candidat, nu putem fi decat multumiti..., chiar daca ni s-a raspuns ceva mai dur.

Dar, dupa cum s-a vazut mai sus, exista si persoane aservite alora de i-au propulsat in pozitia cu pricina, si pentru care partidul este supremul punct de referinta.

Ei bine, acestia ar cam trebui sa stie ca nu partidul i-a votat, asa ca ar face bine sa o lase ceva mai moale cu servilismele, nu de alta, dar, pentru cultura lor generala, perioada medievala cand erai dator pe viata celui de ti-a dat fieful s-a cam terminat pe la noi de cateva secole bune. Iar mentalitatea de vasal (sa nu spunem de iobag) nu-si prea mai gaseste locul la inceput de secol XXI.

Oamenii care ne conduc

Exista in Romania anului 2004 suficienti primari care fac tot ce le este dictat de sus. Orice vorba vine de la Rasarit sau de pe unde o fi plasat sediul central este mai presus de lege, mai presus de interesele electoratului...

, iar de tras nu are de tras decat tot omul obisnuit, care a avut incredere in propaganda intensa facuta pe banii ce ar fi fost destinati, in mod normal, dregerii situatiei la nivel local.

Primarii aserviti trup si suflet partidelor de care tin nu mai constituie de mult o noutate in peisajul romanesc. Cateva exemple nu fac decat sa evidentieze situatia tulbure intalnita la nivel local.