In Romania multe dintre licitatii se fac doar de ochii lumii, iar castigatorii se cunosc dinainte. Dar ce se intampla atunci cand o licitatie este castigata corect de catre o firma ce nu este agreata? Se fac presiuni mari, iar castigatorul renunta la bunuri in favoarea altei firme, in cazul de fata fiind vorba de cea ale carei utilaje agricole fusesera scoase la licitatie.

Dupa 1990, multe dintre firmele romanesti se fac ca uita sa plateasca datoriile catre stat reprezentat de catre Casa de Asigurari de Sanatate ori Casa de Pensii. Este cazul SC Agro-Selbac International Bacau, careia in 2002 i-au fost puse sub sechestru bunurile de catre Casa Judeteana de Pensii, in contul datoriilor mari ce le acumulase in timp la aceasta institutie.

Firma detinea in posesie ferma agricola de la Holt, specializata in cultivarea legumelor. Astfel, la 1.07.2002, Casa de Pensii organizeaza o licitatie prin care sunt scoase la vanzare utilajele de lucru, in speta tractoare folosite in legumicultura, si mobilierul, pentru a-si recupera sumele de bani datorate.

Pana aici nimic anormal, doar ca cei care au castigat licitatia nu au mai beneficiat de bunurile licitate.

Castigatorul licitatiei

Licitatia organizata de Casa de Pensii, la care au participat trei firme, este castigata de SC Imob Prod Impex Bacau la pretul de 330 de milioane de lei, contravaloarea utilajelor de lucru si cu suma de 70.500.000 lei reprezentand mobilierul. Conform actelor de vanzare-cumparare nr.4416/1.07.2002 si nr.4417/1.07.

2002 eliberate de Casa de Pensii, prin Biroul executare silita, "pretul a fost achitat de cumparator cu ordinul de plata nr.59/1.07.2002 si 58/4.07.2002 in contul C.J.P. Bacau". Prin urmare, se atesta calitatea de proprietar a cumparatorului asupra bunurilor respective, iar Agro-Selbac este instiintata in adresa nr.4510/5.07.

2002 ca "bunurile apartinand SC Selbac si aflate in custodia dvs au fost adjudecate prin licitatie publica de Imob Prod Impex, astfel incat custodia a incetat."

Contestatie legala

In urma pierderii bunurilor, firma datoare la Casa de Pensii depune la Tribunalul Bacau contestatia nr.7355/2002 si solicita anularea procesului-verbal de licitatie, precum si instituirea unui drept de retentie asupra bunurilor. Termenul de judecata a fost hotarat de catre Tribunal pentru data de 11.09.2002.

Probele aduse in Instanta de catre Agro-Selbac nu au convins insa completul de judecata, care a respins cererea formulata, astfel ca licitatia a ramas valabila si, conform legii, castigatorul licitatiei ar fi trebuit sa intre in posesia bunurilor, prin reprezentantul sau, administratorul de la Imob Prod Impex.

Din informatiile pe care le detinem, se pare ca utilajele nu au ajuns niciodata la noul proprietar, din cauza presiunilor la care a fost supus. Contactat de reporterii GAZETEI, administratorul firmei ce a castigat licitatia nu a dorit sa vorbeasca, limitandu-se sa spuna ca "e mai bine sa nu dezgropam mortii…, am avut probleme, o parte din utilaje le-am primit, o parte nu.

" In momentul in care proprietarul de drept s-a dus sa-si ridice utilajele, conform deciziei Tribunalului, a fost asteptat de indivizi inarmati cu bate, astfel incat a fost constrans sa renunte la bunurile ce le castigase prin licitatie si, de frica, nu a inaintat o plangere penala, preferand sa ramana si cu banii luati si fara utilaje.

Enigma Agro-Selbac

Incercand sa facem lumina in acest caz complicat, am cautat firma ce a pierdut licitatia. Din pacate, la sediul mentionat in Pagini Aurii nu am gasit decat sere si birouri parasite, pazite doar de caini. Nici telefonul nu ne-a fost de mare ajutor, la numarul respectiv nu raspunde nimeni. Din datele actuale pe care le detinem, Selbac SA Bacau s-a privatizat in anul 2001 in urma Legii nr.268/28.05.

2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului. In urma privatizarii, se infiinteaza firma Agro-Selbac ce preia de la fosta firma de stat fermele agricole impreuna cu toate bunurile aferente, pentru ca apoi sa devina Agro-Selbac International SRL Bacau.

Am aflat totusi ca sediul din Pagini Aurii este expirat, dar firma este inca in stare de functionare, avand puncte de lucru in Bacau, Piatra Neamt, Nicolae Balcescu si comuna Scheia din judetul Suceava, iar domeniul de activitate a ramas acelasi, productia si comercializarea de legume si fructe.

Licitatii romanesti

Presa a scos la suprafata mai multe scandaluri legate de licitatiile organizate cu prilejul privatizarilor societatilor romanesti dupa 1990. Cazurile Romtelecom, Sidex, Rafo, Tepro sunt doar cateva din lunga serie de controverse ce au tinut capul de afis in ziarele romanesti si straine.

S-au adus acuzatii grave la adresa guvernelor ce au condus Romania de la Revolutie incoace, scandalurile pornind de la faptul ca aproape nici o firma puternica nu si-a depus caietul de sarcini din cauza coruptiei inaltilor functionari si a legislatiei incalcite.

Cu atat mai grava este situatia licitatiei organizata de Casa de Pensii Bacau, pentru ca cel care a castigat nu a putut intra in posesia bunurilor, lucru de neimaginat intr-un stat de drept.

Licitatiile din Romania au nascut multe controverse in presa, datorita suspiciunilor care au planat asupra corectitudinii desfasurarii lor. Nici in rarele ocazii cand acestea sunt castigate corect problemele nu se sfarsesc.