• Un fost adept al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut dezvaluie ce inseamna de fapt breasla lui Bivolaru si care este adevarata yoga

Yoga. Un cuvint cu rezonanta in ultima vreme.Un termen care este asociat in prima faza cu MISA–Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut - si creeaza pentru neinitiatii in practicile yoghine zeci de semne de intrebare. Ce inseamna? Sex, Dumnezeu, minciuna, goliciune, spirit, fleacuri? Unde duce? Ce reprezinta de fapt?

O definitie exacta nu se poate da;ideea e cu mult prea ambigua pentru a putea fi descifrata ca o formula matematica, de exemplu.

Cu atit mai mult cu cit sint mai multe tipuri de yoga, care au un fundament comun, dar practici diferite sau mai bine zis particularitati care le face distincte. In rest, yoga este aceeasi care condamna si apreciaza aceleasi valori.

Liceul de Arte a fost gazda unei demonstratii yoga in care s-au incercat metode de atingere a starii de Nirvana prin Sahaja Yoga. Sala de spectacole a unitatii scolare a fost plina ochi de oameni care, fie din curiozitate, fie din crez, au dorit sa patrunda in tainele misticului.

• Ce inseamna Sahaja Yoga?

Sahaja Yoga, dupa cum spun adeptii, este un instrument care, prin trezirea unei energii speciale si prin aplicarea citorva tehnici simple, ofera posibilitatea de a aborda viata intr-un mod divers - nu doar pentru ca rezolva tensiunile fizice si dificultatile - dar, mai ales, pentru ca deschide o perspectiva noua in calea evolutiei.

Este o aventura in incercarea de a descoperi dimensiunile mai profunde, mai vaste ale constiintei umane. Sahaja Yoga se adreseaza tuturor acelora care cauta sa descopere sensul profund al existentei si, totodata, noi resurse interioare pentru o viata echilibrata si linistita. Saha inseamna „cu”, ja- „innascut”, iar yoga „uniune”.

Adica uniunea cu puterea iubirii divine, unirea constiintei individuale cu inconstientul universal. „Sahaja Yoga, aceasta noua stare naturala de constiinta si echilibru, se adreseaza tuturor si, in scurt timp, practicantul poate deveni cu adevarat propriul sau stapin.

Sahaja Yoga nu e o organizatie, un club sau o congregatie spirituala; ea reprezinta o stare a existentei, o experienta reala si spontana” a declarat Mihaela Balaseanu, liderul national al asociatiei culturale Sahaja Yoga, cea care desfasoara acest tip de yoga.

Cea care a fondat acest tip de yoga este Shri Mataji Nirmala Devi. Nascuta in ziua echinoctiului de primavara, la Chindwara, in centrul Indiei, intr-o familie crestina, Shri Mataji a urmat studii de medicina si psihologie, ca mai apoi, in 1970, sa initieze metoda Sahaja Yoga, care a devenit cunoscuta in lume ca metoda de obtinere a realizarii sinelui.

Adeptii spun ca femeia calatoreste si acum in intreaga lume pentru a tine prelegeri despre ceea ce inseamna yoga pe care o practica. De asemenea, „prin intermediul Sahaja Yoga pot fi descoperite noi valente ale constiintei noastre.

In afara de cele care reprezinta aspectele cunoscute ale naturii umane - planurile fizic, mental, afectiv si psihic - exista si o alta stare de constiinta descrisa mai ales de artisti, poeti si profeti si pe care o denumesc in moduri diverse.

• Constantenii au experimentat constiinta absoluta

Toate notiunile teoretice pe care le-a expus publicului venit sa vada ce inseamna yoga au fost redate si practic. Nu s-a baut urina si nici nu s-a recurs la orgii sexuale pentru inaltarea spiritului. Desi initial ne asteptam la una din scenele pe care adeptii lui Gregorian Bivolaru le-au promovat, demonstratia a fost cu totul altfel.

Departe de ceea ce inseamna MISA, membrii asociatiei culturale Sahaja Yoga au sustinut un spectacol de muzica si dansuri indiene. Solistii au interpretat mai multe piese, iar dansatorii au facut valuri pe scena. Asta nu pentru a-i introduce pe constanteni in cultura hindusa, ci pentru ca muzica are adevarate calitati terapeutice.

Sunetele emise de instrumentele muzicale sau chiar de vocile solistilor creeaza starea necesara meditatiei. Dansul e un alt mesager al modului in care yoga actioneaza asupra constiintei. La un moment dat, muzica a fost oprita.

In liniste deplina, pe scena si-a facut aparitia liderul asociatiei, care a inceput sa vorbeasca despre exercitiile care trebuie facute pentru atingerea momentului de realizare a sinelui.

Totul, realizat prin atingerea unor parti ale corpului, cum ar fi inima sau ceafa, urmareste trezirea la nivel colectiv a energiei spirituale, numita Kundalini, energie despre care se spune ca rezida in stare latenta in asa-zisul os sacru.

Prin tehnicile Sahaja Yoga, Kundalini devine perceptibila sub forma unei adieri racoroase,in palme si deasupra capului se simt vibratii. Se spune ca undele sint emise de fotografia lui Shri Mataji, fondatoarea acestui tip de yoga.

„Cheia procesului de transformare o constituie o energie primordiala, „materna" - in sanskrita Kundalini - care exista in fiecare dintre noi la baza coloanei vertebrale.

Aceasta energie trebuie trezita si condusa in zona superioara a creierului unde, odata stabilizata, creeaza un sentiment autentic de pace, bucurie si echilibru interior, ce constituie preludiul unor noi calitati ale fiintei noastre, ce ni se dezvaluie astfel in toata frumusetea sa. Toate tensiunile prezente in sistemul nervos dispar.

Energia primordiala, odata trezita, se inalta pentru a alimenta un sistem complex de canale si plexuri energetice, care controleaza toate functiile organismului nostru.

Persoanele foarte emotive, sensibile, si care in cazuri extreme tind spre depresie si, de asemenea, cele aflate la polul opus, foarte active si intreprinzatoare, foarte putin preocupate de sentimente, tinzind in cazuri extreme spre agresivitate si dominare – toate isi gasesc echilibrul si descopera un sentiment nou de pace si o disponibilitate majora pentru viata imediata; chiar si bolile si disfunctiile tind sa dispara treptat. Practica Sahaja Yoga ne permite sa redobindim propria sanatate fizica, emotionala si mentala.

Alimentind centrii energetici, Kundalini permite localizarea disfunctiilor, intelegerea cauzelor si indepartarea lor. Putem astfel interveni la originea numeroaselor dezechilibre fizice si psihice. In plus, practica meditatiei ne permite, prin mobilizarea fiintei noastre interioare, sa invatam sa ne depasim slabiciunile si sa stabilim raporturi armonioase cu cei din jur.

Fiecare descopera treptat, in mod natural, dorinta de a duce o viata sanatoasa si de a-si adapta comportamentul la nevoile reale ale organismului sau. Incetam sa vedem totul prin intermediul ego-ului, al vechilor reflexe sau al obiceiurilor. Fiinta umana incepe in sfirsit sa simta bogatia adevaratei sale naturi: Sinele (Spiritul)”, spune Mihaela Balasescu.

• Sahaja Yoga acuza practicile MISA

In Constanta, asociatia functioneaza din 1990 si a fost infiintata de adepti francezi. Momentan, asociatia are doar sapte membri cu virste care depasesc 30 de ani. Oamenii practica Sahaja Yoga chiar din momentul in care si-a facut aparitia in Romania.

Yoghinii isi desfasoara activitatea la Club S.N.C., unde au inchiriat un spatiu. Tot aici, cei care vor sa inceapa cursurile de yoga o pot face. Primele trei luni sint gratuite, apoi cei care vor sa devina membri trebuie sa suporte o parte din cheltuielile necesare, respectiv chirie, lumina si materialele necesare sedintelor.

In rest, liderul desfasoara cursurile fara a le cere bani adeptilor. O parte din cei care au aderat la Sahaja Yoga au practicat cu ceva timp in urma asa-zisa yoga practicata de MISA. Simbata seara, cind a avut loc experimentul, am reusit sa luam legatura cu unul dintre fostii adepti ai lui Bivolaru. Barbatul, care a cerut sa ramina anonim, a intrat in breasla lui Guru cu ceva timp in urma.

Conditiile care ii fusesera impuse l-au determinat sa se retraga. „Cind eram eu in MISA nu prea se faceau lucrurile care se fac acum, respectiv sex, urinoterapie, droguri etc. Faceam meditatie, iar Guru statea in mijlocul nostru. Era inconjurat de oamenii lui si noi, restul, nu stiam ce face in cercul creat de cei mai fideli yoghini.

Cei mai multi adepti MISA se intilneau in zona 2 Mai. In vara lui 1991 am venit din Bucuresti la mare si am stat la o gazda din 2 Mai. Le-am spus ca fac yoga, iar oamenii au ramas uimiti, nu de ceea ce faceam eu, ci de faptul ca era o diferenta intre practicile mele si cele ale yoghinilor din Constanta.

Nu mi s-a spus decit ca in camerele lor era un adevarat trafic de fete”, ne destainuie fostul adept MISA. Din surse neoficiale am mai aflat ca pina a fi declarat membru MISA trebuie sa treci prin mai multe etape sau modalitati de a practica yoga.

Vizavi de ceea ce inseamna MISA si ce promoveaza, Mihaela Balasescu a declarat: „La Sahaja Yoga oamenii devin proprii stapini. La MISA, ei devin sclavii unui individ bolnav care influenteaza masele. In nici un caz prin sex nu te poti apropia de absolut, care inseamna Dumnezeu. Sexul e aici ceva malefic, prin care adeptii sint manipulati de un fals guru.

Aceste curente, care nu sint yoga, sint decaderi culturale”. Liderul ne-a mai povestit si despre cum un discipol a renuntat la Sahaja Yoga pentru MISA. „O fosta membra a asociatiei a trecut la MISA. Ne-a spus ca se simte foarte bine acolo si ca face mult sex. Dupa ceva timp a revenit la noi si incepuse sa faca avansuri sexuale barbatilor din asociatie”, adauga Mihaela Balaseanu.

Despre MISA, ceva mai rezervat, ne-a mai vorbit si fostul lider al asociatiei de la nivel local. „Sint practicile lor, dar nu avem nici o treaba cu ei. Justitia isi spune cuvintul. La ei, sexul este un mit, ii face sa creada ca sint de nerefuzat, ca prin sex sint cei mai tari. Asa reusesc sa ii tina in MISA”, spune Octavian Dragulin.