Ideea notarii consilierilor a venit dupa o sedinta de Consiliu, in care alesii s-au facut de minune. Pentru a incerca sa-i responsabilizeze fata de modul in care se comporta in sedintele de Consiliu, jurnalistii de la Ziarul Nostru au decis ca ar fi bine sa le acorde note consilierilor, in functie de activitatea lor in forul deliberativ local.

"Astfel, prin aceste note, le atragem atentia asupra comportamentului lor. Daca le pasa, bine, daca nu, macar are electoratul sansa sa vada pe cine a trimis in Consiliu. Ideea este ca astfel activitatea consilierilor poate fi monitorizata permanent. Rezultatele pot fi remarcabile, dupa trecerea unei anumite perioade de timp.

Alegatorul are posibilitatea sa afle cine ia cuvintul, ce ideea sustine, ce note a luat in ultimul timp. Totodata, alegatorii au posibilitatea sa afle si numele consilierilor care nu iau cuvantul in plenul sedintelor sau care absenteaza de la sedinte", au explicat jurnalistii publicatiei Ziarul Nostru.

Ei considera ca astfel ar putea responsabiliza clasa politica locala.

EDITORIAL: Circ in Consiliu

Pentru un om de presa, circul in Consiliu e ca o mana cereasca. Consilierii se cearta. Se jignesc. Scot „perle” linvistice. Iar tu, jurnalistul, ai ce scrie. Ai de ce face misto. Iar lumea gusta can-canurile circaresti. Ziarul se vinde. Tirajul creste. Toate bune si frumoase, cu alte cuvinte.

Ca cetatean, circul din sedinta Consiliului Local Turda, de joi, mi-a lasat un gust amar. Discutii sterile. Cuvinte grele, aruncate din haznaua gatlejurilor. Forta argumentului s-a transformat in argumentul fortei. Al fortei cuvintelor grele. Cat mai grele. Mai era putin si, poate, se injurau si de mama. Ca jurnalist, te bucuri, ca ai ce scrie.

Ca cetatean, te intristezi, ca-ti dai seama ca gloata aia care se face de minune in fata ta, nu reprezinta altceva decat grupul democratic ales al oamenilor care te conduc. Care conduc destinele unui oras, ce-si cauta propria identitate, undeva in negura unui trecut mult mai onorabil decat prezentul.

Ca cetatean, nu poti face nimic. Esti legat de maini. Pentru ca forta e de partea ta o data la 4 ani. Atunci cand votezi. Asta e sistemul. Ca-ti place sau nu. Suspini si-ti spui ca data viitoare, poate va fi altfel. Ca la loterie.

Ca jurnalist, poti face multe. Daca vrei. Daca esti cu adevarat jurnalist. Daca-ti doresti sa te implici. De la acest demers am pornit noi, cei de la Ziarul Nostru – 21. Si sunt curios, chiar extrem de curios, cum se va reflecta sedinta Consiliului in mass media turdeana. A prezenta un circ, inseamna un jurnalism ieftin.

A te implica, pentru a-i responsabiliza pe cei care decid destinele orasului, inseamna profesionalism. Inseamna jurnalism 100%. Noi, ne-am implicat. Am mers dincolo de circul ieftin care ni s-a oferit. Si am deschis un catalog. Al nostru, al celor care votam o data la 4 ani. Care-i scopul? Unul foarte siplu, in aparenta, dar atat de profund. Daca vrei sa-i vezi profunzimea.

Dandu-le note consilierilor, ii responsabilizam. Chiar si o data pe luna, tot e mai mult decat o data la 4 ani. Daca se respecta pe ei si pe alegatori, daca respecta acest oras si oamenii care asteapta de la ei sa rezolve problemele stringente, atunci vor tine cont si de acest catalog. Si nu le va fi indiferent ca au luat un 5, pentru ca au tulburat sedinta.

Sau iau un 9, ca au venit cu nu-stiu-ce idee, care a rezolvat nu-stiu-ce problema. Dincolo de acest procedeu, relativ simplu, se ascunde complexitatea demersului nostru. Inchipuiti-va, ca alegerile nu vor mai fi o loterie. Pentru ca peste 4 ani vom sti exact cine-s „premiantii” si cine „repetentii” actualului Consiliu.

Nu-i asa ca devine interesant demersul nostru?!?

Sunt extrem de curios cum va fi receptat acest demers al nostru. Ce vor spune consilierii? Dar partidele? Dar oficialii? Dar unii si altii? Dar... cetatenii? Ei bine, de la cititorii nostri astept o reactie (pe adresa redactiei). Sa vad cum ne judeca ei. Daca ei cred ca am facut un lucru bun sau rau. Poate chiar vom dedica in ziar o sectiune pentru parerile trimise.

Indiferent ca sunt „pro” sau „contra”. Daca ne respectam, daca ii respectam, vom tine cont de ele. Si le vom multumi, ca ne baga cineva in seama si ne mai atrage atentia, atunci cand deraiem. Daca am deraiat. Sau daca de noi era vorba. Sa fiti destepti! Asta-i tot ce va doresc, cititorii nostri. Ca restul vine de la sine...