Conducerea Silcotub Zalau si-a manifestat intentia de a achizitiona otelaria combinatului Donasid Calarasi (fostul combinat Siderca Calarasi, in prezent societate mixta), in care ar urma sa produca taglele pentru productia de tevi din Zalau.

Directorul comercial al grupului Tenaris, cel care a achizitionat fabrica de la Zalau, i-a prezentat intentia premierului Adrian Nastase intr-o vizita pe care oficialul a avut-o recent la Zalau. Purtatorul de cuvant al premierului, Despina Neagoe, ne-a declarat ieri ca premierul si-a manifestat dispozitia de a analiza situatia, chiar daca deocamdata nu s-a angajat concret sa sprijine acest demers.

Directorul general al Donasid Calarasi, Gheorghe Scarlea, a refuzat sa faca vreo declaratie referitoare la acest aspect, insa surse din cadrul combinatului au afirmat ca administratia nu este la curent cu intentia Silcotub de a achizitiona Donasid. Aceleasi declaratii le-am primit neoficial si din partea unor surse din departamentul administrativ al Silcotub.

Potrivit vicepresedintelui Consiliulu Judetean Salaj, Iuliu Nosa, prezent la discutiile dintre reprezentantul Tenaris si premierul Romaniei, Tenaris urmareste prin achizitionarea cel putin a otelariei Donasid, o reducere semnificativa a importurilor din fostul bloc sovietic.

Materia bruta, de la sovietici

Silcotub detinea in 2002 o cota de piata de 34.3 la suta, restul fiind detinut de cei trei principali concurenti interni, respectiv Petrotub Roman, Artrom Slatina si Republica Bucuresti.

La aceasta ora taglele necesare productiei de tevi fara sudura din Zalau sunt furnizate fabricii in proportie de 75 la suta din import, in special din Rusia (OEMK Stary Oskol), Ucraina (ISTIL Donetsk) si Bielorusia (BMZ Zhlobzn).

De precizat ca importurile de tagla din cele trei tari din fostul bloc sovietic au fost realizate prin intermediul firmei AlFeCo Limited UK, firma inregistrata in Bucuresti in 19 mai 1997. Exact la aceeasi data a fost radiata de la Registrul Comertului firma AlFeCo Limited UK, inregistrata si ea in Bucuresti, insa la adresa 4 Stanhope Gate Londra. Firma figurase in acte doar patru zile.

Silcotub a avut unele tentative de achizitionare a taglei de la Siderurgica Hunedoara, prin intermediul aceleiasi firme, insa in testarea unor loturi de proba a fost imputata calitatea slaba a materiei prime.

Siderca, gaura neagra a Calarasiului

Dupa Revolutie, Siderca a devenit un fel de societate pe actiuni, insa pana in 1994, in mandatul fostului director al Fondului Proprietatii de Stat Gheorghe Dima, nu a fost inregistrata nici o tentativa de privatizare a combinatului. Combinatul Siderca din Calarasi avea inglobata in el si o cocserie, proiectata pentru a satisface necesarul de cocs al intregii industrii romanesti.

Cocseria a fost inchisa definitiv in 1999, dupa ce s-a dovedit ca nu exista o piata de desfacere suficient de mare pentru a acoperi macar minimul productiei. Laminorul de sine de cale ferata si profile grele care functioneaza la aceasta data in Calarasi a fost pus in functiune dupa o investitie de 65 de milioane de dolari, in urma unei hotarari de guvern din 1993.

Investitia in laminor a fost incheiata in 1999, iar probele au fost incheiate in octombrie 2001. Piata de desfacere a sinelor de cale ferata era asigurata de SNCFR, care a si comandat prima sarja de 100 de tone de sina dintr-o mie cate au fost produse initial.

Sinele urmau sa fie instalate in cadrul unui program de reabilitare a retelelor de cale ferata finantat interconditionat de BERD, BIRD si EU-PHARE. Un an mai tarziu, in 2002, in combinat erau angajate o mie de persoane, exclusiv pentru functionarea laminorului de sine de cale ferata si a otelariei electrice. Pana la acea data fusesera disponibilizate 7700 de persoane.

Privatizare meandrata

Prima tentativa de privatizare a Siderca a fost inregistrata in 1996, si au depus oferte 18 companii. Intre ele, gigantii industriei metalurgice mondiale, ISPAT Ltd. India, ISPAT International Londra si Voest Alpine Austria. A doua tentativa a fost inregistrata in 1998, au depus oferte aceleasi firme si a fost declarata castigatoare firma austriaca.

Dupa un an de negocieri, Voest a anuntat ca nu mai este interesata de privatizarea Siderca. Combinatul din Calarasi a intrat in reorganizare judiciara si supraveghere financiara in 2001, prin OUG 225/2001, ca urmare a solicitarii unui creditor, pentru incapacitate de plata.

Initial s-a vehiculat ideea initierii procedurii de lichidare judiciara, insa aceasta nu oferea cadrul necesar punerii in valoare a activelor societatii. Cea mai buna solutie pentru redresarea combinatului de la Calarasi s-a concretizat in proiectul DONASID, o societate comerciala cu capital mixt.

Principalii actionari urmau sa fie Siderca (maximum 49% din actiuni, prin aport in natura), si un investitor, cu un minimum de 51% din actiuni, prin aport in numerar.

Austriecii lasa otelaria pe mana italienilor

APAPS a primit 14 scrisori de intentie pentru proiectul DONASID, din partea AFV Acciaierie Beltrame SpA Italia, Argirom International Romania, HOD Metal Products & Manufacturing Ltd Israel, LNM Holdings ISPAT Anglia, Metalexportimport Romania, Metanef Engineering Romania, Multi Technologies Group Anglia, Petrotub Roman Romania, Royal Consulting Group Romania, Samsung Deutschland GmbH Germania,

Techno Steel Germania, Tubman International Romania, WBS Romania si Voest Alpine Schenen Austria. Au fost selectate pentru negocieri doua dintre acestea, este vorba de oferta grupului LNM Holdings Ispat si cea a companiei AFV Acciaierie Beltrame SpA. Oferta Tubman International a fost exclusa de la rundele de negocieri pe motiv ca nu intruneste conditiile intr-o masura suficient de mare.

Castigator a fost declarat consortiul italian, evaluarea comisiei interministeriale fiind finalizata in 25 martie 2002. Oferta insumata a grupului industrial AFV Acciaienie Beltrame SpA a fost de 70 de milioane de euro prin aport de numerar, echipamente si utilaje.

Prima sarja de otel de la otelaria electrica a Donasid a fost produsa in 23 iunie, dupa ce productia fusese sistata in octombrie 1999 din lipsa capitalului de lucru.

Activele fostului Siderca au fost evaluate, laolalta cu stocul de materii prime, materiale si piese de schimb, la 20 de milioane de euro, inclusiv TVA. La aproximativ sase luni dupa ce Donasid SA a fost infiintata, Guvernul a aprobat, in 27 mai, vanzarea activelor respective la valoarea mentionata de la Siderca la compania Donasid. Tranzactia a fost perfectata prin OUG 40/2004.

De precizat ca activele au fost transferate in urma unor negocieri directe intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si conducerea Donasid. SC Donasid SA a fost inregistrata in 9 ianuarie 2003. Dupa ce firma a fost inregistrata, numarul de salariati inregistrat in documente era de 138. Un an mai devreme, defuncta Siderca avea o mie de angajati.

Bilantul pe primul an de activitate al SC Donasid SA arata ca profitul este in continuare zero, iar pierderile sunt considerabile. Astfel, activele imobilizate erau in 2003 de 186.684.705.000 lei, stocurile erau de 68.926.412.000 lei, iar creantele erau de 262.812.565.000 lei. Toate acestea, la un capital social de 162.085.000.000 lei. Cifra de afaceri a noii companii era de 39.272.097.000 lei, iar veniturile de 111.166.446.000 lei. Insuficiente pentru a acoperi pierderile, care in 2003 depaseau 46 de miliarde. Mai exact, 46.887.113.000 lei. In bilantul economic depus la Directia Finantelor Publice, in dreptul profitului a fost trecuta o liniuta.