Negresti – Oas, mica urbe din judetul Satu Mare, este deja cunoscuta pentru prodigioasa activitate economica desfasurata de localnici. Unul dintre afaceristii proveniti din Negresti-Oas este multi-milionarul in dolari Gheorghe Mois, care dirijeaza la ora actuala grupul de firme Castrum Grup.

Compania controleaza noua societati raspandite in intreaga tara, iar domeniile de activitate ale acestora cuprind o gama larga, de la constructii la localizarea autovehiculelor prin satelit.

Castrum Corporation Negresti-Oas, "firma mama", specializata pe constructii de cladiri si de geniu, a castigat numeroase contracte de achizitii publice, astfel incat, potrivit portofoliului afisat chiar de conducerea societatii pe site-ul propriu, deducem ca banul public a intrat cu mare generozitate in conturile acesteia.

Castrum Corporation a avut ca parteneri Ministerul Internelor, MApN, Ministerul Justitiei, al Educatiei si Cercetarii si nu in ultimul rand, pe cel al Transporturilor, iar licitatiile au fost castigate detasat.

Aceasta, in ciuda faptului ca datoriile firmei catre bugetul de stat au crescut anual, pana la suma de 62 miliarde de lei, fapt ce plaseaza atat societatea, cat si institutiile de la care s-au contractat lucrarile, in ilegalitate, conform normelor in vigoare privind achizitiile publice. La ora actuala, Castrum Corporation se afla in proces de executare silita.

Castrum Corporation SRL a fost infiintata in 1992 de Gheorghe Mois, un inginer din Negresti-Oas, emigrat in SUA. Pe parcurs, "firma mama" a acaparat mai multe fabrici din tara, scoase la privatizare de FPS si APAPS.

Beneficiar al procesului de privatizare initiat de Statul Roman, Mois a ajuns in scurt timp unul dintre milionarii in dolari ai perioadei post-decembriste, alaturi de personaje ca Vuza, Tender si alti privilegiati ai sistemului. In urma unei investitii de 12.000 de USD, Gheorghe Mois a infiintat Oas Corporation, firma de reparatii si constructii, care a functionat putin timp.

In 1992, a infiintat la Negresti Oas firma de constructii Castrum Corporation, din care s-a dezvoltat apoi Castrum Electric, specializata in constructii-montaje electroenergetice. Conform declaratiilor lui Mois aparute intr-o revista financiara, cele doua firme au avut in anul 2002 aproximativ 10 milioane de dolari cifra de afaceri.

Castrum Corporation si Castrum Electric au facut lucrari pentru scoli din judetul Maramures, reabilitari de drumuri nationale, reparatii de tribunale si unitati militare, au instalat 2.000 de kilometri de cablu pentru RomTelecom si piloni pentru Conex si Dialog. In 1998, Castrum Corporation a inceput sa cumpere societati scoase la privatizare in diverse domenii.

Castrum detine jumatate din compania de taximetre Auto Cobalcescu din Bucuresti si este dealer Renault . Grupul a mai achizitionat societatile Metecom Satu Mare (comert de produse nealimentare si inchirieri de spatii comerciale), Vastex Vaslui (filatura, tesatorie si confectii) si Saturn Satu Mare (constructii de masini si prelucrarea metalelor).

In plus, holding-ul lui Mois mai cuprinde firma Econsult (produse software) si SAS Grup (localizare autovehicule prin satelit).

Inca un miliardar de carton

Anul 2002 a reprezentat perioada de gratie a celor doua SRL-uri provenite din Negresti-Oas. Contractele de achizitii publice au fost semnate de Mois in flux continuu. Unul dintre acestea a fost incheiat la data de 20.03.2002 cu SC Distrigaz Sud SA Bucuresti pentru lucrari de "Imbunatatire a alimentarii cu gaze naturale zona Sos. Chitilei (intre bd. Bucurestii Noi si Sos. Chitilei nr.

240) – Bucuresti. Contractul de peste 14 miliarde de lei a fost castigat de Castrum Corporation, in defavoarea celorlalti noua participanti la licitatie. Criteriul de selectie a fost pretul cel mai scazut. O alta exemplificare a succesului inregistrat de Castrum Corporation in afacerile cu banul public este contractul de 24 de miliarde de lei castigat in 19.09.2002.

De aceasta data, Castrum a fost favoritul Ministerului de Interne, care prin UM 0673 Bucuresti i-a atribuit contractul de executie a lucrarii de investitie "Consolidare si modernizare imobil situat in strada Stirbei Voda nr. 24, sectorul 1, Bucuresti". Procedura aplicata de acesta data a fost licitatia restransa.

Modul in care au fost castigate contractele mentionate este cel putin dubios, avand in vedere ca firma satmareana inregistra in anul 2002 datorii totale de peste 118 miliarde de lei, conform bilantului financiar afisat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Potrivit aceleiasi surse, cifra de afaceri a Castrum Corporation era de 272 de miliarde de lei iar a Castrum Electric de 15 miliarde, totalizand aproximativ 6 milioane de USD. Insa Gheorghe Mois a preferat sa vada partea plina a paharului, si a raportat 10 milioane de USD ca cifra de afaceri. Despre datoriile colosale, a preferat sa nu comenteze.

Castrum, premiant al afacerilor cu statul

Firmele controlate de Gheorghe Mois au un portofoliu demn de invidiat. Castrum Corporation si Castrum Electric au fost prezente la multe "apeluri" ale diverselor ministere sau primarii. Si au castigat potul cel mare. O ilustrare a modului in care Castrum a castigat numeroase contracte cu Statul Roman a fost prezentata de colegii nostri de la GAZETA de Maramures.

In anul 2000, Banca Mondiala si Guvernul Romaniei au alocat 713.000 de USD pentru consolidarea scolilor din mediul rural maramuresan. Desi proiectul viza 25 de scoli, in final au fost reparate si modernizate doar 6. Licitatia a fost organizata la 29.07.2000 de catre Societatea de Management, Consulting si Tehnologie in Constructii, delegata de Ministerul Educatiei.

Desi Castrum Corporation a depus cu cinci minute inainte de deschiderea plicurilor oferta, care s-a dovedit a fi cea mai costisitoare, si a castigat contractul in aceasi zi. Lucrarile au fost nesatisfacatoare si supraevaluate. Ex-inspectorul general al IJS Maramures, Ioan Plaian, declara ca refuzul de a accepta Castrum ar fi coincis cu pierderea banilor pentru judet.

Propteaua firmei Castrum Corporation se pare ca a fost Nicolae Postavaru, "specialistul" delegat de Ministerul Educatiei si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, unde dealtfel si-a finalizat studiile si Gheorghe Mois.

Astfel, Banca Mondiala (care a finantat proiectul in proportie de 80%) si Guvernul Romaniei au scos din cont cu 4,5 miliarde mai mult decat ar fi fost necesar, intrucat aceasta era diferenta intre cea mai putin costisitoare oferta si cea depusa de firma satmareana.

Petrom, Romtelecom si Electrica SA – parteneri de nadejde

Daca activitatea in constructii a fost acoperita de Castrum Corporation, a doua firma din holding a preluat problemele legate de electricitate. Castrum Electric SRL a fost favorita Petrom, a Romtelecom si a Electrica SA, dar si a firmelor de telefonie mobila de pe teritoriul Romaniei. Castrum Electric a castigat contractul de reabilitare a retelei de curent electric al Petrom-ului.

Despre contractele cu Petrom vom reveni intr-o editie viitoare. Majoritatea firmelor din Castrum Grup inregistreaza datorii mari, de ordinul zecilor de miliarde. Saturn SA, Comat Aut si Metecom au beneficiat de inlesniri de plata.

In schimb, Castrum Corporation se afla in procedura de executare silita, intrucat datoriile totale ale firmei catre bugetul de stat insumeaza peste 60 de miliarde de lei. In mod sigur, Castrum Corporation nu ar putea sa mai participe la licitatii organizate de Statul Roman prin diverse ministere, doar daca s-ar incalca in mod vadit prevederile OUG nr.

60/2001, conform careia societatea satmareana nu este eligibila, intrucat "nu si-a indeplinit obligatiile de plata exigibile a impozitelor si taxelor catre stat". Insa este dovedit faptul ca multi ministeriabili prefera firmele datornice pentru lucrarile de anvergura finantate din bani publici.

Din surse confidentiale am aflat ca Gheorghe Mois este var cu Vasalie Mois, senator PRM ale carui afaceri dubioase cu fratii Crestin au intrat de mult in vizorul SRI. Mai mult, Vasalie Mois este cunoscut pentru accidentele de circulatie care s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti.

Contactat telefonic de redactorii nostri, Gheorghe Mois a declarat ca in prezent, firma Castrum Corporation a obtinut lucrari pe drumul Iasi – Botosani, finantat prin fonduri SAPARD. Mois s-a aratat revoltat de datele afisate de Ministerul Finantelor pe site-ul institutiei. Acesta a negat faptul ca ar avea datorii catre bugetul de stat.

Mai mult, acesta sustine ca nu a avut probleme de acest fel de 14 ani, de cand deruleaza diverse afaceri. In final, Mois a incheiat: "Finantele sa-si bage site-ul in f..d. Ii termin!". Vom reveni.

Nicoleta NAP

Box

LUCRARI DE CONSTRUCTII CIVILE

Lucrari de reparatii si modernizari Tribunalul Satu Mare;

Lucrari de reparatii si modernizari Tribunalul Carei;

Consolidare si amenajare sediu administrativ AUTO COBALCESCU, Bucuresti;

Sediu Vama Cluj Napoca;

Sediu Vama Sibiu;

Reparatii la acoperisul Salii Polivalente Bucuresti;

Reparatii capitale la Velodromul Clubului Dinamo Bucuresti;

Reabilitare camin garnizoana Cluj Napoca;

Reparatii cladiri U.M. 02565 Cluj Napoca;

Lucrari de modernizari si reparatii capitale, instalatii electrice, apa, sanitare la S.C.Danubiana S.A. din cadrul Tofan Grup S.A. Bucuresti;

Sediu administrativ S.C.Oas Corporation SRL Negresti Oas, judetul Satu Mare;

Sediu administrativ S.C.Castrum Corporation SRL, Bucuresti, strada Miraslau nr.19;

Lucrari de reparatii si modernizari la O.J.T.S. Deva;

Lucrari de reparatii si modernizari la O.J.T.S. Maramures;

Lucrari de reparatii si modernizari la O.J.T.S. Mures;

Lucrari de reparatii si modernizari la O.J.T.S. Neamt;

Reabilitare Scoala cu clasele I-VIII, Baia Sprie, Satu Nou de Sus, judetul Maramures;

Reabilitare Scoala cu clasele IVIII, Stramtura, judetul Maramures;

Reabilitare Scoala cu clasele I-VIII, Calinesti,Valeni, judetul Maramures;

Reabilitare Scoala cu clasele I-VIII, Salsig, Gardani, judetul Maramures;

Reabilitare Scoala cu clasele IVIII, Rozavlea, Sieu, judetul Maramures;

Reabilitare Scoala cu clasele I-VIII, Ieud, judetul Maramures.

Modernizare statie produse petroliere Hirsova;

Modernizare statie distributie carburanti Vaslui;

Motel si restaurant in incinta Statiei Petrom Vaslui

LUCRARI DE INFIINTARE SI DISTRIBUTIE GAZE NATURALE

Infiintarea distributiei de gaze naturale in localitatea Barsaul Mare, comuna Gilgau, judetul Salaj;

Intregire conducta gaze naturale strada Dragoslavele si dezafectare conducta gaze strada Buzesti intre strada M-tii Tatra si strada Dr.Sergiu, sector 1, Bucuresti;

Inlocuire conducta si bransamente PE si imbunatatirea alimentarii cu gaze naturale intre strada Plt. Nedelcu si Fizicienilor, sector 3, Bucuresti;

Inlocuire conducta gaze medie presiune 20" pe Soseaua Fundeni, Bucuresti;

Inlocuire conducta si bransamente gaze pe Soseaua Bucuresti - Targoviste, oras Buftea;

Inlocuire conducta distributie gaze naturale 20" pe tronsonul cuprins intre strada Zapada Mieilor si Soseaua Nordului, Bucuresti;

Imbunatatirea alimentarii cu gaze naturale pe Sos. Chitilei, Bucuresti;

LUCRARI EDILITARE

Alimentarea cu apa a comunei Parau judetul Brasov;

Extindere retele de canalizare in municipiul Bistrita, judetul Bistrita Nasaud;

LUCRARI DE DRUMURI

Reabilitare drum national DN1, sector Bors-Cluj Napoca, cuprins intre Km 535+400 si Km 595+100;

Reabilitare DN1 intre Km 343+80 si Km 473+700 Cluj Napoca Sibiu;

Reabilitare DN13 de la Km 36+300 la Km 86+400;

Reparatii Pod DN1C KM 120+080 si 120+880 la Buciumi Jud. Maramures

Reparatii Pod pe DN1C KM 105+127 la Perii Vadului Jud Salaj

Drum Comunal Poienile Botizei Comuna Baiut Jud Maramures

Reparatii Pod DN 19 KM 56+229 la Tarcea Jud.Bihor

Inlocuire Podet Tubular cu Podet Dalat peste paraul Rocsa la Bixad Jud Satu Mare

Modernizare drumuri uzinale Victoria S.A. Floresti, judetul Prahova;

Reabilitare drum comunal Fundulea, Ilfov;

Reparatii Pod pe DN 1C km 120+880 peste paraul Curtuius la Buciumi, judetul Maramures;

Reparatii Pod pe DN19 Km 56+229 peste canalul Ier in Tarcea, judetul Bihor;

Modernizare drum comunal 56 Poienile Botizei, judetul Maramures;