O comuna salajeana aproape izolata de comunitate este beneficiara celei mai scumpe sali de sport construite prin programul guvernamental in judet.

In comuna Napradea, unde sunt scoliti mai putin de 200 de elevi, unde numarul locuitorilor nu depaseste o mie, unde pana acum 50 de ani toate casele inca erau construite din chirpici, se poate ajunge numai peste un pod care nu a mai fost modernizat de ani buni si care risca, la modul cel mai real, sa se prabuseasca si sa izoleze comuna de restul judetului.

Toate aceste aspecte nu au impiedicat Compania Nationala de Investitii sa aloce 16 miliarde de lei, pentru construirea salii de sport din localitate. Ne intrebam ce anume a suscitat interesul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, coordonatorul programului, la comuna respectiva.

Faptul ca purtatorul de cuvant al presedintelui Ion Iliescu, Corina Cretu, este originara din Napradea, pare a nu fi doar o coincidenta.

Cea mai scumpa din Salaj

Documentele Inspectoratului Scolar Salaj arata ca in Napradea studiau in anul scolar 2003-2004 mai putin de 200 de elevi. Mai precis, in anul scolar 2003-2004 erau inregistrati in ciclul primar 57 de elevi (doua clase), 76 de elevi erau inscrisi in ciclul gimnazial, iar alte doua clase erau infiintate in Napradea pe profil de arte si meserii. In total, 183 de elevi in sapte clase.

Situatia exacta in acest an scolar inca e neclara, din cauza ca reteaua scolara este in curs de evaluare. Cifrele exacte vor fi cunoscute abia la mijlocul lunii urmatoare. Cu toate acestea, valoarea investitiei de la sala de sport din Napradea depaseste net bugetul oricareia dintre celelalte sali de sport construite in judet.

Astfel, investitia de la Napradea a costat 16,1 miliarde de lei, in vreme ce a doua investitie ca valoare, constructia de la scoala generala „Corneliu Coposu" din Zalau, este cu aproape doua miliarde mai ieftina. Pentru „Corneliu Coposu", scoala cu aproximativ 2.000 de elevi, au fost alocate 14,3 miliarde de lei, insa scoala, fiind abia terminata, nu a beneficiat deloc de o sala de sport. Celelalte investitii se invart in jurul sumei de 13 miliarde de lei (Scoala gimnaziala „Gheorghe Lazar" Zalau-13,5 miliarde, Grupul Scolar „Ion Agarbiceanu"-14,1 miliarde lei, scoala generala nr.1 Cehu Silvaniei-13 miliarde lei, Grupul Scolar Industrial Ileanda-13 miliarde lei, Grupul Scolar Industrial Crasna-13,2 miliarde lei, si in final Liceul „Iuliu Maniu" Simleu Silvaniei-13 miliarde lei).

Diferenta de 2 miliarde, nejustificata

Constructorul salii din Napradea, Trustul Instalatii Montaj Cluj, este acelasi care a inaltat si sala de sport de la liceul din Jibou (10 kilometri de Napradea) si care a castigat si licitatia pentru construirea parcului industrial din localitate, finantat din bani europeni.

Directorul tehnic al TIM, Vasile Rus, nu poate insa justifica in totalitate diferenta de trei miliarde de lei fata de proiectul standard al salilor de sport construite in tara.

Teoretic, singurele diferente de la proiectul standard sunt adaptarea la teren si la zona climatica, insa acestea costa cel mult cu un miliard mai mult si in plus sala de sport din Jibou, mai ieftina cu doua miliarde, este construita pe acelasi tip de teren si „beneficiaza" de aceeasi clima continental moderata.

Toate materialele de constructii, grinzile, arcurile si panourile de deschidere pentru salile de sport din tara sunt aduse din Buzau, deci diferentele de pret ar trebui sa fie minime.

Comuna fara gaz, sala de sport fara utilitati

De remarcat insa ca Napradea nu este racordata la reteaua de gaz metan, astfel ca pentru sala de sport din localitate s-a decis construirea unei instalatii speciale cu gaze lichefiate, lucrare subcontractata de o firma specializata. Deocamdata insa, desi Shell a furnizat butelia pentru gaz lichefiat, sala de sport nu a fost racordata. Nu din lipsa banilor, ci din lipsa proiectului de racord.

In plus, desi documentele statistice arata ca sala a fost data in folosinta, in realitate sala nu a fost utilata nici cu cele mai elementare conditii. De exemplu, spalierele lipsesc, portile de handbal si panourile de baschet nu sunt montate, iar vestiarele nu au dulapuri.

Documentele de la TIM Cluj Napoca arata ca sala a fost finalizata la sfarsitul lunii iulie, situatia monitorizarilor de la Prefectura Salaj arata de asemenea ca obiectivul a fost pus in functiune, insa lucrarile vor dura cel putin inca o luna.

„Sala e justificata"

Primarul Viorel Birsan (PD) nu are cunostinta de faptul ca sala de sport care urmeaza sa se construiasca in comuna sa este cea mai scumpa din judet. Insa cu toate ca sala respectiva va fi construita pentru aproximativ 200 de elevi cand alte scoli din judet cu mai multi copii nu beneficiaza de asa ceva, primarul sustine ca situatia este benefica pentru comuna.

„Sala e justificata din punctul nostru de vedere, pentru ca si noi avem copii, si noi suntem in Romania", a motivat Birsan. Punctul de vedere al edilului este impartasit si de inspectorul scolar general Ioan Driha. „O astfel de unitate deserveste nu numai scoala ci si comunitatea, ca sala de spectacole, sau ca sport pentru locuitori pur si simplu.

Va trebui sa ajungem si noi sa adoptam mentalitatea europeana, pentru ca salile de sport nu sunt doar pentru copiii din scoli, ci pentru toti locuitorii comunitatii", a declarat Driha.

„Au fost niste interese politice"

In acest context, e demn de precizat ca intreaga populatie a localitatii Napradea este de 917 locuitori, mai putin decat numarul de elevi din grupul scolar din Crasna, care beneficiaza la randul sau de o sala de sport si unde numarul de elevi este de aproape o mie, conform documentelor Inspectoratului Scolar.

Conform acelorasi surse, numarul de elevi de la Grupul Scolar din Ileanda este mai mult decat dublu fata de numarul elevilor napradeni. Inspectorul scolar general adjunct Faluvegi Zoltan recunoaste insa deschis ca Napradea ca locatie pentru programul salilor de sport nu a fost neaparat cea mai buna optiune.

„Acolo au fost niste interese politice", a declarat sincer Faluvegi referindu-se la purtatorul de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu. Cretu a negat insa orice implicare in desemnarea comunei Napradea in programul „sali de sport". „Mi se pare normal sa nu uit de unde am plecat, dar nu am intervenit. I-am multumit domnului Mitrea ca a inclus Napradea in program.

Acea comuna avea nevoie de o sala de sport. Acolo nu a fost niciodata un primar PSD-ist, ca sa se zica. Inainte a fost unul de la PNL (Aurelian Silaghi-n.red.), acum e unul de la PD, si cu amandoi am colaborat bine si i-am ajutat cand a fost nevoie.

Situatia salilor de sport construite prin programul guvernamental in Salaj, in ordinea valorii investitiei

Locatia Stadiu fizic Constructor Valoarea Investitiei

1. Napradea-Scoala Generala cls. I-VII Pus in functiune TIM SA Cluj 16,1 miliarde lei

2. Zalau-Scoala „Corneliu Coposu" Pus in functiune SC Consinit SRL Zalau 14,3 miliarde lei

3. Jibou-Liceul Teoretic „Ion Agirbiceanu" Pus in functiune TIM SA Cluj 14,1 miliarde lei

4. Zalau-Scoala generala „Gheorghe Lazar" in constructie Nordin Company SRL Negresti-Oas 13,5 miliarde lei

5. Crasna-Grupul Scolar Industrial Pus in functiune SC Consinit SRL Zalau 13,2 miliarde lei

6. Cehu Silvaniei - Scoala Generala nr. 1 in constructie Nordin Company SRL Negresti Oas 13 miliarde lei

7. Ileanda-Grupul Scolar Industrial Pus in functiune AG-Cominco SA Bucuresti / SA-Cominco SA Baia Mare 13 miliarde lei

Ce este Napradea

Comuna Napradea are o populatie de 3081 locuitori, ceea ce reprezinta 1,21% din populatia judetului Salaj. Pe localitatile componente, populatia este repartizata dupa cum urmeaza: Napradea – centrul de comuna cu 917 locuitori, Cheud – 1020 locuitori, Tranis – 392 locuitori, Vadurele – 259 locuitori si Somes Guruslau – 493 locuitori.

Fondul funciar al comunei este de 6849 ha este compus din 3488 ha terenuri agricole, 2594 ha paduri, 246 ha terenuri ocupate de ape, 93 ha sosele, drumuri, cai ferate, 145 ha terenuri ocupate de constructii si 283 ha alte terenuri. (sursa: Serviciul Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Salaj).

Accesul in comuna se face numai pe DJ 108E, care face legatura cu DN 1H Jibou - Somes Odorhei. DJ 108E a beneficiat de foarte putine investitii din partea Consiliului Judetean in ultimii ani, astfel ca la aceasta data drumul este aproape impracticabil. In plus, drumul traverseaza un pod deteriorat aproape in totalitate.

Primarul Viorel Birsan recunoaste ca daca podul s-ar prabusi, ceea ce este foarte probabil, comuna ar ramane izolata.

Cine este Corina Cretu

Corina Cretu este purtatorul de cuvant al sefului statului si consilier prezidential pentru comunicare publica. Lucreaza cu Ion Iliescu din 1992, cand a fost numita expert la Presedintie in cadrul cabinetului purtatorului de cuvant de la acea vreme. Desi nu a candidat la alegerile interne din PSD, Cretu se situeaza pe locul patru, considerat eligibil, a listei PUR+PSD Bucuresti pentru Senat.

Fotografia surprinde momentul in care este dezvelit bustul tatalui Corinei Cretu, Traian Cretu, la scoala gimnaziala din Napradea. Ieri s-au implinit noua ani de la moartea unuia dintre cei mai mari specialisti in fizica atomica din tara.

Scoala gimnaziala a preluat numele tatalui Corinei Cretu in 9 noiembrie 2002, iar la manifestari a fost prezent si purtatorul de cuvant al Presedintiei si secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar de la acea data, Constantin Corega, actual inspector scolar general in Cluj.