V-ati saturat de locuintele incomode, ingramadite si de multe ori lipsite de apa si caldura? Nu mai suportati iesirile necontrolate ale vecinilor si vreti sa evadati din aglomeratia urbana? Nu va permiteti o vila de lux in cartierele rezidentiale? In aceste situatii exista o solutie, poate singura: casele ecologice din lemn, moderne, confortabile, ieftine si, nu in ultimul rind, construite rapid.

Nu este „fantezie electorala" si nici un vis frumos de toamna, ci este o inventie autohtona, brevetata, apartinind unui grup de specialisti in proiectare si executie din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi" Iasi.

„Rodul muncii colectivului de cercetare s-a materializat, in urma unui studiu laborios, intr-o combinatie optima a formei structurale, a materialelor indigene ecologice, a materialelor moderne din import si a formelor arhitectonice, combinatie ce reprezinta o imbinare performanta a traditiei, modernismului si a confortului sporit", ne-a declarat conf. dr. ing.

Alexandru Stanila, detinator al brevetului de inventie pentru structura antiseismica aplicata in aceste constructii si director al societatii „Original Construct Comp" Iasi.

Ieftin, bun si rapid

Nascute din necesitatea realizarii unor constructii uni-familiale sau bi-familiale care sa respecte cerintele oricarei locuinte decente, la preturi pe masura puterii de cumparare a unui segment cit mai mare al populatiei, casele ecologice prezinta citeva avantaje majore, printre care timpul foarte scurt de executie (aproximativ 90 de zile), pretul convenabil (210-250 euro/mp, inclusiv TVA) si

posibilitatea realizarii constructiei pe amplasamentul dorit de beneficiar, si nu intr-o locatie prestabilita (cum este cazul locuintelor ANL sau al cartierelor rezidentiale).

„Original Construct Comp" isi propune sa demonstreze ca principiul „si ieftin, si bun" nu este un simplu slogan si nici un ideal de neatins, ci reprezinta o deviza care, prin ingeniozitatea si eforturile reunite ale specialistilor, poate fi aplicata cu succes in domeniul constructiilor.

Camere „mobile"

Insistind pe unul dintre avantajele principale ale locuintelor pe structura din lemn, societatea „Original Construct Comp" isi promoveaza produsele sub denumirea de „case ecologice" pornind de la faptul ca lemnul este un material natural care nu polueaza mediul in nici una din fazele existentei sale.

Sistemele adoptate, ca structuri spatiale din lemn lamelar tratat ignifug si contra insectelor, confera constructiilor rezistenta si stabilitatea necesara contracararii miscarilor seismice si conditiilor climaterice dure, pe perioada de exploatare.

Structurile sint proiectate pentru locuinte cu o suprafata desfasurata cuprinsa intre 70 si 350 metri patrati, acestea fiind adaptate in functie de solicitarile beneficiarilor si de destinatia cladirii (casa de vacanta, locuinta permanenta, restaurant, club, sediu de firma, hala industriala etc.).

Fiind construite din materiale naturale (care sint si mai usoare in comparatie cu cele utilizate la sistemele constructive clasice), casele ecologice prezinta avantajul unei flexibilitati functionale in timp. Proprietarul isi poate alege parterul sau etajul fara reazeme intermediare, complet liber, putind fi amenajat permanent sau temporar, dupa schema functionala dorita.

Astfel constructia „traieste" dupa necesitatea de viata a beneficiarului, compartimentarea dintre incaperi fiind usoara, „la pachet", fapt care confera posibilitatea de a schimba numarul de camere prin forte proprii, intr-un singur week-end.

Mai convenabil decit betonul

In cele opt luni de activitate, „Original Construct Comp" a dezvoltat doua linii arhitectonice (care poarta denumirile generice de Sisteme „Hipary" si Sisteme „Kheops"), optiunile fiind indreptate spre forme structurale moderne, combinatii fericite intre materiale si modele „croite" astfel incit sa raspunda celor mai exigente cerinte ale omului

secolului XXI, dintre acestea originalitatea ocupind o pozitie-cheie. „Secretul constructiei il reprezinta solutia tehnica de executie a structurii spatiale din lemn lamelar, cu imbinari metalice ingenioase. Proiectele urmaresc utilizarea la maxim a intregului volum al constructiilor, iar durata de viata garantata este de minim 50 de ani.

In ceea ce priveste realizarea fundatiei cladirilor, costurile sint cu mult reduse in comparatie cu sistemele clasice de constructie, casele ecologice avind la baza fundatii izolate, de tipul ploturilor sau pilotilor scurti monoliti sau prefabricati, adaptate la terenul de fundare.

Demn de mentionat este faptul ca, in ceea ce priveste realizarea infrastructurii constructiei, consumul de materiale se reduce cu 20-50%", a precizat domnul Alexandru Stanila. Termoizolatia specifica acestor structuri confera un confort termic usor de intretinut, iar costurile pentru incalzirea locuintei sint reduse cu aproximativ 25-30% fata de o constructie din beton si zidarie.

Casa de 100 mp cu 23.000 euro

Doua dintre cele mai apreciate modele de case ecologice („Hypar 80" si „Hypar 100") au fost „transpuse" de pe hirtie in realitate in doar doua luni, constructiile aflindu-se in faza executarii ultimelor detalii, urmind sa fie predate la cheie beneficiarilor.

„Dupa infatisarea si dotarile pe care le au, casele pot fi considerate vile de lux, fapt care nu mai ramine valabil atunci cind discutam despre bani, pentru ca ele au fost realizate cu un efort financiar echivalent celui pe care il presupune achizitionarea unui apartament modest de doua, trei camere de pe piata imobiliara ieseana: „Hypar 80" - 20.

000 euro, iar „Hypar 100" - 23.000 euro, ambele avind in dotare si garaj", a precizat domnul Alexandru Stanila.

„Original Construct Comp" a demarat actiunile de procesare in fabrica a inca doua case, care vor fi amplasate la Radauti si Dej, in ordinea prioritatilor urmind realizarea mai multor cvartale de locuinte la Bucuresti, Snagov, Arad, Bistrita si Tirgu Mures.

Finantare prin leasing imobiliar

Pentru a facilita demararea unor astfel de investitii, „Original Construct Comp" in colaborare cu firma germana „MTS Leasing" ofera posibilitatea obtinerii unor finantari pentru constructii civile si industriale in sistem leasing, pe o perioada de la un an la 20 de ani, cu o dobinda la sold de 5% anual.

Valoarea de credit solicitata poate fi de minim 20.000 euro, posesorul terenului avind obligatia sa achite initial un avans de 10-25%, diferenta urmind sa fie returnata la intervale de timp regulate, in sistem de rate egale.

Incheierea unui contract de leasing imobiliar poate reprezenta o solutie viabila atit pentru persoanele fizice care intentioneaza sa-si construiasca propria casa (dar nu dispun de toti banii necesari unei asemenea investitii), cit si pentru persoanele juridice.

Acestea din urma pot contracta o finantare in sistem leasing care sa le permita derularea unor investitii (precum constructia unui depozit, a unei hale, a unui showroom sau chiar a unui nou sediu) fara a-si bloca celelalte activitati.