Prima zapada cazuta in Muntii Mehedintului in urma cu aproape o luna a adus lupii foarte aproape de satele rasfirate pe crestele muntilor.

La Podeni, in Mehedinti, o haita de lupi ataca animalele. De frica lupilor, care au mancat peste 200 de oi intr-o singura saptamana, mai multi ciobani au inceput deja sa isi aduca in sat turmele.

Pentru ca lupii intra in tarcuri atat ziua cat si noaptea, localnicii se tem ca fiarele o sa inceapa sa atace si oamenii.

Cele doua indeletniciri ale locuitorilor din Podeni sunt oieritul si culesul ciupercilor. Acum nici una dintre acestea nu mai prezinta siguranta. Nu de putine ori, localnicii s-au intalnit cu lupii ziua in amiaza mare.

In urma cu cateva zile, Sandu Lupulescu, un locuitor din Podeni, plecase la cules de manatarci. Speriat, barbatul a revenit in sat si a spus oamenilor cum a dat nas in nas cu lupul.

“Acuma vin din padure speriat, m-am intalnit cu doi lupi. S-ar putea intampla sa atace si oamenii. Nu sunt speriosi absolut deloc. Nu fug. Am strigat la ei si nimic. Am venit si cu plasa goala, am luat putine manatarci… e plin de ei”

Oamenii sunt speriati de faptul ca haita ataca si pe timp de zi. Cei mai mult de tem pentru copiii. Ei spun ca zilnic, cei mici trebuie sa parcurga aproape 3 km pe jos pana la scoala sau pana la gradinita. Si cum la munte iernile sunt aprige iar nametii trec de un metru, locuitorii din Podeni nu stiu cum o sa-si trimita copiii la cursuri.

Deocamdata nimeni nu poate lua vreo masura impotriva lupilor. Din cauza pagubelor produse de acestia localnicii isi vand animalele pe sume derizorii.

Petre Mosneagu, cioban la o stana spune: “asa s-au vandut vitele pe la noi: un million bucata. Au fost cazuri la noi in zona aicea, la multi vecini de-ai mei, a luat si in timpul zilei si in timpul noptii… s-a intamplat de a luat si vite nu numai oi”

Primarul din Podeni se declara neputincios. Ilie Rogobete, spune ca fondul de vanatoare apartine unei asociatii de vanatoare din Bucuresti, si , in consecinta, nici un vanator din zona nu poate impusca lupii fara acordul celor de la asocoatie:

“am intervenit la proprietarul care a cumparat fondul de vanatoare, la Bucuresti, AJVPS Cocorul si am trimis prin fax solicitarile cetatenilor. De acolo ne-au promis ca in perioada urmatoare o sa ia autorizatie sa incercam sa facem niste vanatori. In ultima perioada in comuna noastra lupii au facut adevarate dezastre.“

Pana la aceasta ora, AJVPS Cocorul nu si-a exprimat inca un punct de vedere asupra situatiei create si nici nu a specificat modul in care locuitorii din Podeni vor fi despagubiti.