Cu megafonul prin oras

sau Turda, orasul unde se sta cu mana intinsa – episodul II

Nu ne-am gandit ca ar iesi un foileton din faptul ca turdenii nu vor sa munceasca, dar a aparut ocazia. Vineri, am aflat ca si cei de la conducerea orasului cauta tot felul de solutii pentru a avea cat mai putine persoane asistate social. Munca sisifica pentru autoritatea locala.

Din episodul anterior

”Turda este orasul cu cele mai multe persoane asistate social din judet. La o comparatie sumara, fata de Cluj, unde somajul este de doar 2%, la Turda este in jur de 19%.

Cu toate acestea numarul turdenilor cuprinsi in programe sociale il depaseste de aproape trei ori pe cel din majoritatea localitatilor din judet.

Pana acum nu a fost luata nici o masura de a tine sub control fenomenul „venitului minim garantat”. (nr.trecut)

Investirori, da, oferta, ba!

De saptamana trecuta lucrurile nu aveau cum sa se schimbe foarte mult. La fel, numarul turdenilor care stau cu mana intinsa catre Primarie a ramas acelasi. Nici macar anunturile de angajare date de o firma clujeana in presa locala nu i-a scos din inertie.

Viceprimarul municipiului Turda, Sorin Saveanu anunta saptamana trecuta intr-o conferinta de presa ca doi investitori s-au aratat interesati sa creeze locuri de munca pentru turdeni. Dar, cei fara ocupatie nu par interesati sa isi gaseasca o slujba.

„Am avut sapte investitori, din care cinci au plecat si m-am hotarat sa pe ultimi doi sa ii conving cumva sa ramana.

Unul din ei m-a crezut ca la Turda exista forta de munca, a inchiriat o hala in sectorul privat, a adus utilaje si de trei saptamani da anunturi in toata presa, si a primit doar doua telefoane pentru angajare.

Am zis ca desi nu e normal, o se ne implicam si noi municipalitatea. Eu zic ca ce s-a intamplat in ultimii 10 ani a stricat ultima dorinta de a munci a omului.

Inteleg ca e greu sa muncesti pentru trei milioane, daca iti vin sigur un milion si jumatate” este de parere viceprimarul municipiului.

Firma oferea locuri de munca in special pentru femei, pentru inceput punea la dispozitie 50 de posturi de muncitori, umrand ca numarul acestora sa creasca la 300.

In cele trei saptamani de cautare de personal, investitorul a inchiriat o hala pentru care a platit in avans suma de 4000 de euro si a adus utilajele necesare inceperii activitatii. Dar vazand lipsa de interes a turdenilor, se pregateste sa mute atelierele in alta localitate.

Cu megafonul prin oras

Saveanu a mai afirmat ca in incercarea de a pastra investitorul in Turda, executivul s-a gandit chiar la o metoda mai putin obisnuita de a gasi persoanl pentru firma de confectii. Asistatii social au fost chemati vineri dimineata in fata primariei pentru a-i anunta de locurile de munca disponibile.

Dar, supriza... nici nu se stia ca in Turda exista aceasta oferta. Asa a aflat administratia locala ca asistatii social nu citesc presa, nu asculta radio si nici nu se uita la televiziunile locale.

Nu mai ramane decat sa mearga prin oras cu megafonul ca sa anunte oerta de locuri de munca, chiar daca unii asistati social merg la sa presteze cele 72 de ore de munca in folosul comunitatii cu masina personala.

In aceasta situatie, pe viitor, pentru un dosar de asistat social se va pune conditia ca in trei luni solicitantul sa fi incercat sa isi gaseasca un loc de munca.