Mihai Pop, primul roman care a castigat Premiul Herder

Patriarhul etnologiei

Eminentul Mihai Pop va ramane in istorie ca primul roman care a castigat prestigiosul premiu Herder, dar si ca parinte al scolii moderne de etnologie romaneasca. Mihai Pop este cel care a difuzat valorile traditionale maramuresene pana in cele mai indepartate colturi ale Pamantului.

"Patriarhul" Mihai Pop, cum a fost supranumit inca in timpul vietii acest om de stiinta originar din Maramures, s-a nascut la 18 noiembrie 1907 si a decedat in iunie 2000, la Bucuresti. Zilele trecute s-au implinit 97 de ani de la nasterea celui mai mare folclorist maramuresean.

Cine a fost "Patriarhul"?

Folclorist de formatie, "Patriarhul" folcloristicii nationale a vazut lumina zilei in micutul sat maramuresean Glod, pendinte de comuna Stramtura (loc ce i-a dat lumii si pe celebrii Frati Petreus, precum si pe geograful Nicolae Hodor).

Satul de la poalele muntilor Varatecului, straveche vatra de nobili maramureseni, si-a pastrat pana azi valentele de sat primordial, in care traditiile ancestrale sunt extrem de bine pastrate si astazi. Nu putea exista localitate mai reprezentativa din punctul de vedere al etnografului si folcloristului, ca aceasta mica asezare.

Fiu de preot greco-catolic, Mihai Pop a crescut imbracat in costumul popular, inca de mic fiind martor ocular al diverselor obiceiuri si traditii specifice morosenilor. Inainte de a iubi vreo morosanca foc de frumoasa, adolescentul Mihai Pop s-a indragostit de cultura populara.

Dupa studiile filologice, savantul a ajuns, in anii interbelici, cercetator sociologic la Institutul Social Roman, condus de Dimitrie Gusti. In paralel, a efectuat studii de specializare la Bonn, Praga si Varsovia. A ajuns apoi doctor al Universitatii din Bratislava si doctor docent in stiinte filologice al Universitatii Bucuresti.

Dupa razboi, la apogeul carierei sale, a activat ca profesor universitar si membru de onoare al Academiei Romane. A exercitat functia de director al Institutului Roman de Folclor (intre 1965-1975), ca profesor de folclor (in intervalul 1962-1976) si ca sef al Catedrei de literatura romana veche si folclor (1962-1972) la Universitatea Bucuresti.

A mai detinut si functiile de presedinte al societatilor de etnologie din Paris si New York, precum si pe cea de membru al Academiei Americane de Stiinte Sociale si al altor numeroase societati stiintifice straine.

Premiul Herder

Mihai Pop este primul roman care a primit (in anul 1967) premiul international "Johann Gottfried Herder", cel mai prestigios premiu adresat somitatilor Europei Centrale. "Patriarhul" a fost formatorul generatiei de aur a etnologiei romanesti.

Cercetarile incepute in 1970 pe Valea Cosaului, in cadrul carora, timp de cinci ani, vara de vara, Pop (inconjurat de studentii sai) a investigat mentalitatile colectivitatilor satesti, au ramas in istorie ca unul dintre cele mai reusite proiecte sociologice din Romania.

Cele mai cunoscute lucrari ale sale raman "Obiceiuri traditionale romanesti"(editata in 1978), si "Folclor romanesc" (volum aparut in 1998).

Personalitate controversata azi (de unii care l-au acuzat ca ar fi colaborat cu Securitatea - pentru a se putea mentine in mediile stiintifice occidentale), "Patriarhul" ramane deasupra tuturor relelor, ca fiind cel mai reprezentativ folclorist maramuresean si o mare personalitate a stiintei romanesti.

Chiar daca nu se organizeaza inca nici un simpozion comemorativ, chiar daca nici nu are vreun bust sau vreo placheta memoriala si nici casa memoriala sau vreo strada care sa-i poarte numele, Mihai Pop continua sa traiasca printre noi, in cantecele si obiceiurile maramuresene, perpetuate din strabuni si salvate de la disparitie si prin intermediul lucrarilor sale.