Minciuni forestiere

Alegatorul roman, prea des mintit de "catindati", incearca sa-i prinda cu fofarlica pe politicienii intrati in caldurile de dinaintea scrutinului. Numai ca PSD este un as in masluirea adevarului si imbracarea minciunii intr-un ambalaj de "hartie sincera". Desfacand staniolul de pe un program electoral, observam, fara surprindere, adevarul had.

Romania vrea sa se integreze in UE din 1 ianuarie 2007. Integrare cu tot cu padurile decimate ale patriei, in conditiile in care ne aflam pe unul dintre ultimele locuri in Europa, in ceea ce priveste suprafata forestiera (care mai acopera doar 27% din teritoriu, fata de media membrelor Uniunii Europene - 35%).

Pentru a echilibra situatia, in Romania exista doua solutii de regenerare a fondului forestier: cu fonduri interne si cu bani unionali. Ambele fiind adoptate, derularea proiectelor se va face in paralel. In ceea ce priveste fondurile europene, treaba este clara, desi putin cunoscuta.

"Romanii care vor impaduri terenuri, vor putea castiga peste 10 ani, anual, 185-735 de euro pe hectar, bani alocati prin programul SAPARD.

Acest nivel ridicat este justificat de necesitatea acordarilor despagubirilor pentru eventualele productii agricole ce s-ar fi obtinut pe terenurile respective", a declarat Gabriel Sorin Petrescu, consilier de integrare europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Dar, pana ce fondurile respective vor putea fi accesate, guvernul PSD promite.

Programul de guvernare pe care-l propune Uniunea PSD+PUR (in caz ca va castiga alegerile) sustine impadurirea a 11.000 de hectare si realizarea a 250 de hectare de noi perdele forestiere anual, plus cresterea cu 2% (in perioada 2005-2006) a suprafetei impadurite. Acesti 2% inseamna in teren suprafata de 120.000 de hectare.

"Aritmeticienii" PSD. Ha-ha!

Dupa calculele analistului economic Varujan Vosganian, PSD promite impadurirea a 71.250 de hectare pe an. Frumos, insa… Bugetul de Stat pe anul 2005 (votat intr-o singura zi, desi proiectul a cuprins 10.000 de pagini!) prevede 1.431 miliarde lei pentru capitolul impaduriri. E mult? Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti a estimat pretul mediu de impadurire a unui hectar la 2.

300 de euro. Asadar, cele 71.000 de hectare programate a fi plantate in 2005 de un posibil guvern PSD, ar urma sa coste vreo 164 milioane euro, adica 7.500 miliarde lei. De peste cinci ori mai mult decat banii alocati de buget! Rezulta ca programul PSD privind reimpaduririle este, practic, nerealizabil.

Si pentru a pune capac, amintim ca la alegerile de acum patru ani, tot PSD si-a propus sa termine impadurirea a 105.000 hectare de teren, pana in 2004. In fapt, a reusit sa planteze copacei doar pe... 5.000 de hectare! "PSD n-are nimic in comun cu padurea", considera reputatul analist Vosganian, parere la care subscriem.

Masacrul padurilor

Desi Maramuresul sta destul de bine la capitolul suprafata impadurita (prin pronia naturii, care mai reuseste inca sa se regenereze), exista locuri unde codrii decimati trebuie reintineriti de urgenta: in bazinele vailor Iza, Mara si Cosau, taierile excesive si de pe suprafete extinse au ca rezultat viituri regulate, iar eroziunea solului este tot mai accelerata.

In zona Poienile de sub Munte-Repedea si la Borsa, muntii Maramuresului si Rodnei sunt de-a dreptul cheliti. De fapt, la Borsa, specialistii vorbesc despre o catastrofa ecologica, la fel si in Muntele Farcau. Dar PSD nu pare sa tina cont de viitorul ecosistemelor tarii, insa face promisiuni electorale, doar asta e momeala pentru votanti.

Punerea spuselor in practica, dezgoleste demagogia social-democratilor. Pana ne vom integra de-a binelea in UE, alte zeci de mii de hectare de padure vor fi rase de pe suprafata pamantului. E nevoie de o schimbare de optica. Totusi.