Relatiile la nivel inalt in Justitie si Interne, via PSD, ii asigura lui Mitra starea de dincolo de gratiile penitenciarului, precum si o posibila relansare in afaceri cat se poate de dubioase.

Prin infiintarea a peste 20 de firme in judetele Bihor si Hunedoara, Calin Mitra a reusit sa puna in functiune un circuit financiar greu controlabil pentru autoritati.

Dupa afacerea cu mastile de gaze pe care le-a vandut prin interpusi firmei de proiectare SC Siderurgica Hunedoara, tranzactie care a adus societatea in stare de faliment, si dupa "teapa" de 300.

000 USD data Bancii Religiilor, Mitra vrea sa fie fericitul castigator al dotarilor Politiei de Frontiera din vestul tarii.

Calin Mitra, originar din Judetul Bihor, comuna Sanmartin, a inceput sa-si consolideze cariera de afacerist "de tranzitie" in urma cu zece ani. Pe parcursul acestei perioade, Calin Mitra a infiintat numeroase firme, s-ar putea spune – cate o societate pentru fiecare afacere.

In randurile care urmeaza, cotidianul "Buna ziua, Ardeal" va prezinta traseul urmat de cateva dintre firmele detinute de Mitra: SC Romalcool Diosig, SC Tatimar SRL si Zarand SA Brad. SC Romalcool Diosig SA din Bihor a fost inregistrata la Registrul Comertului in decembrie 1993, avand ca obiect de activitate fabricarea alcoolului etilic de fermentatie.

Patronul Calin Mitra a atras diversi actionari folositi pentru infuzie de capital, insa dividendele au ramas neplatite si in prezent. Mai mult, se pare ca Mitra a transferat profiturile in conturile mai multor firme infiintate in acea perioada.

Situatia financiara actuala a SC Romalcool Diosig SA este afisata pe site-ul oficial al Ministerului de Finante Publice. Societatea pe actiuni se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea datoriilor restante la bugetul de stat care insumeaza 3.917.772.103 lei, adica aproape 4 miliarde.

Falimentat in Bihor, Mitra isi muta sfera de interes in judetul Hunedoara, unde se asociaza cu staff-ul pesedist al judetului pentru a acapara foste firme cu capital majoritar de stat.

Dupa Mitra, potopul

Una dintre marile afaceri a lui Calin Mitra in proaspat aleasa locatie, judetul Hunedoara, a fost "capusarea", prin SC Tatimar SRL – o noua societate infiintata de afaceristul versat, a fostei Gospodarii de Partid, transformata dupa evenimentele din 1989 in SC Apollo SA.

Intentia bihoreanului era sa puna mana pe actiunile SC Aplollo SA. Tatimar SA era tocmai potrivita pentru afacere, intrucat obiectul de activitate al firmei era imbutelierea si comercializarea apei minerale Boholt.

Afacerile cu apa minerala au demarat cu sprijinul directorului Inspectoratului de Protectie a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabas, si al fostului director la Banca Religiilor Deva, Marius Grad, cel care I-a vandut lui Mitra societatea Tatimar SA.

Scenariul este tipic: SC Apollo SA capta izvorul de apa minerala de la Boholt, iar printr-un contract de asociere, SC Tatimar Com SRL o imbutelia si comercializa, si bineinteles, incasa cea mai mare parte din profit.

Pentru a se pierde urma banilor, Mitra infiinteaza in 2001, Brad Prod SRL, firma care va prelua castigurile SC Tatimar in conturile recent deschise. Cand a inregistrat firma la Registrul Comertului Hunedoara, Mitra a inaintat functionarilor statutul semnat de asociati. Doar ca asociatii lipseau.

Ulterior, cei doi asociati nu si-au recunoscut semnaturile de pe actul constitutiv isi au invocat ca sunt false. Sediul acestei societati constituite prin fals se afla intr-o garsoniera situata in Deva, pe str. Mihail Kogalniceanu, bl. 56, sc. A parter, ap. 1, iar proprietarii "sediului" sunt Georgeta Barabas si sotul ei.

Conspiratia baronilor

Mitra si-a inceput afacerile in judetul Hunedoara in 1999, cu putin inainte ca PSD-ul sa castige alegerile din 2000. Bihoreanul a infiintat mai multe firme in zonele defavorizate din judetul Hunedoara, si a colaborat cu diversi afaceristi si politicieni locali.

SC Zarand SA (aflata in faliment), SC Zarand & Company SRL, SC M&M Fungi SRL Lupeni, Pleurotus SRL Petrosani, Prima Industrie SRL Petrosani, Romcomputer SRL Petrosani sunt cateva dintre firmele aflate in portofoliul lui Mitra. Cel putin pentru una dintre firmele sale, Calin Mitra a intrat sub incidenta codului penal.

Sfera relatiilor din Hunedoara include personaje precum Mihail Rudeanu si presedintele PSD al judetului, Ciontos Grigore, presedintele executiv al PSD.

Mihail Rudeanu, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara si presedintele organizatiei judetene a PSD, este un soi de "baron local" care coordoneaza o adevarata retea de interese si afaceri profitabile.

Fiica sa Mihaela, nora baronului de Gorj Nicolae Mischie, a fost implicata in afaceri cu zgura la SC Siderurgica SA Hunedoara, impreuna cu alte progenituri ale "somitatilor" PSD Hunedoara. Siderurgica SA a devenit o vaca de muls pentru multi afaceristi si potentati ai judetului Hunedoara. Printre acestia il regasim pe… Calin Mitra.

Afaceri "mascate"

In anul 2002, SC Siderurgica SA Hunedoara a organizat o licitatie pentru exploatarea si prelucrarii haldei de zgura de la Buituri, localitate aflata in apropierea municipiul Hunedoara. La licitatie s-au inscris doua firme, SC Grampet SA Bucuresti si SC Tatimar Com SRL Deva (firma care a "capusat" SC Apollo SA).

Contractul a fost incheiat cu SC Grampet SA Bucuresti. Cele doua firme participante la licitatie aveau o legatura directa, si anume, derulau in 2002 operatiuni de cont curent. Conform actului constitutiv al SC Grampet&Com SA, beneficiarii afacerii sunt Grampet SA Bucuresti, adica Maria Mitra.

O alta afacere facuta pe spinarea SC Siderurgica, intr-o perioada in care societatea de proiectari facea disponibilizari masive datorita situatiei financiare precare, este cea prin care Mitra a pricopsit-o cu 2000 de masti de gaze.

La sfarsitul anului 2003, SC Job Abroad Intermedieri SRL achizitioneaza 2000 de masti de la SC F.M.Minicom SRL Tecuci, modalitatea de plata – compensarea. Cumparatorul mastilor, SC Siderurgica SA Hunedoara, urma sa plateasca prin compensare cu produse laminate.

Profitul din aceasta intermediere a ajuns in buzunarele lui Mitra si a celor care il protejau.

Mitra isi pierde sceptrul

Sprijinit de mai-marii PSD din Hunedoara, Mitra si-a gasit in judetul amintit sediu pentru afacerile de tip "suveica". Nici in Bihor nu sta rau la capitolul relatiilor sus-puse. Surse confidentiale ne-au informat ca increngatura de "pile" ale cercetatului penal Calin Mitra ajunge chiar la actualul sef al PNA Bihor, Ion Moldovan.

Lista "greilor" ar putea continua. Din mai multe surse am aflat ca Mitra intentioneaza sa cumpere spatiile dezafectate ale Politiei de Frontiera pe granita de vest a tarii. Se pare ca planul de acasa nu coincide cu cel din "targ".

Conform informatiilor primite de la MAI, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), "toate sectoarele disponibilizate se afla in prezent doar in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, ele constituind domenii publice ale statului".

Exceptie face doar imobilul Sacuieni, judetul Bihor, care este in administrarea Consiliului Local Sacuieni si a fost primit de IJPF Bihor in folosinta gratuita pe termen de 50 de ani. In adresa trimisa de IGPF redactiei noastre, este accentuat faptul ca spatiile respective nu pot fi vandute. Dar se pare ca pot fi inchiriate.

Iar afacerile de tip Mitra nu sunt o noutate in Romania, unde incalcarea legilor de catre clientii principalelor partide au umplut paginile presei de investigatii. Din anul 2001 Politia de Frontiera a trecut prin mai multe etape de organizare, scopul acestora fiind adaptarea activitatilor specifice la standardele internationale.

Astfel, la data de 1 mai 2003 au fost reduse posturile de conducere de la un procent de 3% la 1,67%. In plus, s-au sporit functiile din domeniul operativ de la 50% la 80%. O alta masura a fost restructurarea mai multor sectoare.

La granita de vest, in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu-Mare sunt in prezent 14 sectoare ale Politiei de Frontiera. Si, conform autoritatilor in domeniu, nu vor mai fi dezafectate alte spatii.

Un turist impatimit

Schimbarile recente pe plan politic se pare ca l-au pus pe jar pe Calin Mitra. Cercetat penal, intr-o stare de libertate care a fost dezbatuta indelung de presa, avand in vedere capetele de acuzare care i-au fost aduse, Mitra se afla intr-un permanent tranzit.

Sursele noastre ne-au instiintat ca zilele trecute afaceristul a fost vazut in capitala. Mitra isi schimba la mici intervale numarul de telefon mobil, astfel ca ne-am trezit in situatia de a nu-l putea contacta. Numarul pe care noi l-am aflat, destul de curand, a expirat.

Vom reveni cu un nou episod despre cele mai recente achizitii ale afaceristului care nu poate suporta regimul de detentie, in schimb poate acapara active de la diverse fabrici cu traditie in Ardeal.