In luna aprilie a acestui an, Ion Iliescu a semnat un „act de clementa“ si pentru un iesean. Elena Pichiu, beneficiara gratierii, a descoperit cu acest prilej ca viata este o insiruire de usi ce se inchid si se deschid alternativ.

70 de milioane pentru promisiuni desarte

In vara lui 1993, Elena Pichiu a fost acuzata ca a inselat mai multe persoane cu diverse sume de bani. Potrivit acuzatorilor, in perioada august 1993 – septembrie 1996, femeia a primit de la mai multe persoane sume de bani si bunuri, promitindu-le in schimb ca va interveni pe linga functionari cu atributii in repartizarea locuintelor de stat.

Elena Pichiu le promitea victimelor ajutor pentru a-si gasi apartamente si locuri de munca bine platite. In contul acestor servicii, femeia a strins peste 70 milioane de lei, bani pe care a fost obligata sa-i restituie in urma condamnarii penale. In 1998, femeia a fost condamnata la o pedeapsa de 4 ani de puscarie, pentru trafic de influenta.

In urma recursului, magistratii Curtii de Apel Iasi i-au redus pedeapsa la jumatate.

Avocatul a reprezentat-o gratis

Femeia nu a ajuns, insa, niciodata dupa gratii, pentru ca avea o situatie familiala extrem de dificila. Politistii nu au reusit sa puna in executare mandatul de arestare. Mai mult decit atit, femeia a inaintat justitiei iesene mai multe cereri de aminare a executarii pedepsei, pe motive medicale si pentru ca avea de crescut cinci copii minori.

In anul 2002, chiar inainte de a naste un copil, femeia a devenit si parinte singur, pentru ca a fost parasita de sot. In acelasi an, s-au imbolnavit si parintii sai, Agripina si Neculai Tudosa, pe care a fost nevoita sa-i ajute cu medicamente si alimente. In timpul procesului, un avocat a fost induiosat de necazurile femeii si a acceptat sa o reprezinte gratis.

Impresionat, aparatorul Romul Petru Vonica a inaintat un memoriu presedintelui Ion Iliescu, in care l-a rugat sa o gratieze pe femeia din Sipote. Lucru care s-a si intimplat.

Patru memorii si sprijinul unui senator

Vestea gratierii i-a fost comunicata telefonic, de catre un functionar al Primariei Sipote. „Nu puteam nici macar sa deschid gura dupa ce mi s-a spus ca sint libera. Toata dupa-amiaza nu am facut nimic; parca eram in transa. Abia spre seara mi-am sunat sora si cumnatul, la Iasi, pentru a le da si lor vestea“, ne-a povestit femeia.

Dupa patru memorii inaintate presedintelui Ion Iliescu de la pronuntarea sentintei judecatoresti, situatia nu s-a schimbat nici intr-un fel. Insa in ianuarie 2004, sfatuita de cei apropiati, femeia s- a adresat senatorului Ion Solcanu, in speranta ca va gasi o rezolvare. Calea s-a dovedit a fi cea buna si, dupa numai patru luni de asteptare, decizia a fost favorabila.

Cei sapte ani care au trecut de la fapta pentru care a fost judecata, pina la gratiere, au fost grei pentru Elena Pichiu. Pentru a avea bani de expertize medicale si pentru a putea achita notele de plata catre avocati, Elena Pichiu si- a vindut apartamentul din Iasi, de pe strada Eternitate, pe nimica toata.

Acum, dupa ce totul s-a terminat, a constatat ca nici macar un acoperis deasupra capului nu are. „Noroc de parintii mei, caci mi-au oferit un spatiu in care sa dorm. Altfel, ajungeam pe strazi, cu cinci copii dupa mine. Asa, ei au preferat sa ne lase noua cele doua camere mai bune, iar ei sa se mute intr-o anexa darapanata“, a spus ea.

Iliescu a pozat in „tatuc binevoitor“

Sociologii considera ca ultimele gesturi ale fostului presedinte al Rom=niei, Ion Iliescu, subliniaza cel mai bine „trasaturile“ comuniste pe care le are. „Este un gest ce tradeaza o mentalitate de tip bolsevic, care continua sa il marcheze. Pe de alta parte, faptul ca Adrian Nastase nu si-a asumat nici el gestul facut denota existenta unei lupte interne in cadru PSD.

Eliberarea lui Miron Cozma subliniaza, in ceea ce il priveste pe Ion Iliescu, faptul ca nu a gresit in 1991, cind i-a chemat pe mineri in Bucuresti.

Iar faptul ca liderul a fost condamnat si incarcerat este «vina» unui alt Guvern, al Conventiei Democrate; ca urmare, fostul presedinte l-a gratiat si pentru a face un gest de «tatuc binevoitor» – imagine pe care el a considerat-o oportuna si binevenita in ochii poporului, dar si pentru a-l avea, in continuare, la dispozitie pe Cozma“, ne-a declarat sociologul Nicu Gavriluta, din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza“.