84 de persoane, functionari bancari si administratori ai unor societati comerciale, sunt cercetate de PNA intr-un dosar privind savirsirea mai multor infractiuni de coruptie sau conexe acestora, care au condus la crearea unui prejudiciu total de 400 miliarde lei, in dauna Sucursalei Bacau a Bancii Transilvania.

Potrivit PNA, fata de 39 dintre acestea s-a inceput urmarirea penala pentru luare de mita, neurmarirea creditelor acordate, fals si uz de fals, inselaciune, acordarea de credite cu incalcarea legii si a normelor de creditare, spalare de bani si asociere in vederea savirsirii de infractiuni.

Procurorii efectueaza cercetari asupra unor grupuri infractionale, care s-au asociat in vederea obtinerii in mod nelegal de credite si care au atras in acest lant infractional si functionari bancari. Astfel, administratorii unor societati comerciale din grupul constituit in jurul SC SPIRAX SRL Bacau au primit 13 credite, pe care le-au folosit in alte scopuri.

Administratorii de firme din grupul METAL FER au primit 108 credite, cu incalcarea normelor de creditare; administratorii din grupul PEROM au solicitat si primit in mod nelegal 86 de credite; administratorii din grupul CANERA ALCO DISTRIBUTION PRESTCON au primit 35 de credite cu incalcarea normelor de creditare; administratorii din grupul MANITO DEMED au primit 58 de credite cu incalcarea legii,

iar administratorii de firme din grupul SINERGIC au primit 190 de credite pe care le-au folosit in alte scopuri decit cele indicate in contracte.

Toti acesti invinuiti au folosit documente false pentru obtinerea creditelor, au intocmit situatii financiare nereale, pe care le-au prezentat functionarilor bancari; pe baza complicitatii acestora au fost obtinute creditele, cu nesocotirea normelor de creditate, iar banii au fost ulterior utilizati in alte scopuri.

Pina in prezent, procurorii PNA au finalizat, prin trimitere in judecata, alte 6 cauze penale referitoare la 66 de inculpati care au adus, prin fapte de coruptie sau conexe acestora, un prejudiciu de 220 miliarde lei.