Din punctul de vedere al specialistilor in resurse umane, exista niste reguli care nu ar trebui ignorate: tinuta cu care ne prezentam la interviu, atitudinea in timpul interviului, modul cum privesti interlocutorul.

De multe ori exista tendinta de a evita sa privesti interlocutorul in ochi, de a te framanta, de a avea ticuri, ceea ce nu face o impresie buna. Pe durata interviului trebuie sa afisezi siguranta, sa te exprimi clar.

Daca ai fost convocat la un interviu, aceasta inseamna ca atat scrisoarea ta de intentie, cat si CV-ul tau au atras atentia, iar angajatorul considera ca meriti o sansa de a demonstra ca esti omul potrivit pentru postul respectiv.

Se presupune ca ai fost selectat din multi alti candidati si ar trebui sa apreciezi aceasta ocazie care ti se ofera. Exista mai multe tipuri de interviuri la un loc de munca.

Daca are loc un interviu „de unul la unul“, s-a stabilit deja ca solicitantul are abilitatile si studiile necesare pentru locul de munca respectiv. Prin acest tip de interviu, angajatorul doreste sa cunoasca, in plus, daca si in ce masura esti potrivit cu firma si departamentul unde urmeaza sa fii angajat.

Solicitantul care este invitat la un astfel de interviu nu trebuie sa uite ca scopul lui este de a stabili un raport cu cel care ia interviul si de a arata ca el are calificarea necesara de care are nevoie firma respectiva.

Emilia Chiritescu, specialist in resurse umane, ne spune ca aceasta este cea mai des intalnita forma de intervievare si dureaza intre 30 de minute si o ora. Este, de asemenea, si cea mai eficienta si, in plus, ofera confidentialitate. „La firma unde activez, nu efectuam decat interviuri de unul la unul si teste.

Aceasta si pentru ca nu prea oferim mai multe locuri pentru acelasi post“, a mai precizat Emilia Chiritescu. Atmosfera este de cele mai multe ori degajata, de obicei are loc stand in fotolii si nu in spatele unui birou care ar da o nota de agresivitate accentuand si mai mult diferentele de statut si astfel ar ingreuna comunicarea.

Acest tip de interviu se leaga strans de interviul bazat pe „competente“, cand angajatorul cauta dovezi ale abilitatilor si competentelor celui care urmeaza a fi angajat: organizare, spirit de conducere, capacitati de comunicare, capacitatea de a lucra in echipa etc.

Interviul „in grup“ presupune participarea interlocutori la selectie, pana la cinci examinatori care reprezinta departamente diferite ale firmei angajatoare, care vor pune intrebari din domeniul lor de activitate.

Daca te vei afla intr-o astfel de situatie, va trebui in primul rand sa adresezi raspunsul celui care a pus intrebarea, dar sa nu uiti de ceilalti. Uite-te din cand in cand la ei si adreseaza-le un zambet, vei destinde atmosfera si iti vei crea o imagine pozitiva.

Interviul prin telefon, desi nu este foarte des intalnit si nici nu reprezinta maxima garantie pe care o poate da, acesta este totusi uzual in unele firme. Emilia Chiritescu ne mai spune ca firma in cadrul careia activeaza nu utilizeaza aceasta forma de interviu.

„Dupa ce efectuam o preselectie a CV-urilor, ii contactam fie telefonic, fie prin email, pentru a le comunica sa se prezinte la interviu. Mai sunt cazuri in care ii contactam telefonic, dar doar pentru unele detalii sau cerinte stricte ale firmei“, incheie Emilia Chiritescu.

Inainte de a merge la un interviu este bine sa fii pregatit, atat din punct de vedere al cunostintelor, cat si ca stare de spirit. Cel mai important este sa-ti pregatesti atitudinea, sa fii optimist si sa ai incredere in fortele proprii. Daca tu crezi in tine vor crede si ei.

Inainte de a ajunge la interviu incearca sa obtii cat mai multe informatii despre firma si locul de munca oferit. Poti lua legatura cu un angajat al firmei sau chiar cu secretara pentru a cere mai multe informatii care ar putea fi utile la interviu:

-Este o firma regionala, nationala sau internationala?

-Cati angajati are?

-Ce produse/servicii ofera pe piata?

-Care este modul de functionare al firmei?

-Care este titulatura exacta a postului pentru care candidezi?

-Care sunt responsabilitatile acestui post?

-Care este numele si titlul persoanei care va desfasura interviul?

-Care sunt trasaturile sale de caracter?

-Ce asteptari are de la un candidat?

Multe informatii care ar putea fi utile la interviu pot fi aflate si prin intermediul Internetului. Dupa toata aceasta actiune de informare, nu ramane decat sa te gandesti foarte bine cum iti vei alege imbracamintea.

Aspectul exterior este important, el demonstreaza nivelul de intelegere al culturii in care va trebui sa-ti desfasori activitatea si gradul de adaptare la cerintele firmei. Ţinuta vestimentara trebuie sa fie adecvata locului de munca.

Nu uita ca in timpul interviului sa fii relaxat, pozitiv, increzator in fortele tale, sa nu faci comentarii negative la adresa fostilor angajatori si sa nu intri in panica daca ai ezitari sau greseli. Succes!