Declaratia a fost facuta de Presedintelui PIMM Constanta, Iulian Groposila, in urma unor hotarari adoptate de Consiliul Local Constanta, bineinteles, fara consultarea prealabila a mediului de afaceri local.

In sedinta Consiliului Director din data de 20 ianuarie 2005, Patronatul IMM Constanta a luat hotararea de a declansa procedura prealabila prin care se solicita Consiliului Local Municipal Constanta anularea taxei privind eliberarea avizului ecologic, aprobata prin Hotararea 480/23 decembrie 2004.

De altfel, opinia intreprinzatorilor mici si mijlocii din Constanta, direct afectati de aceasta noua taxa, este sustinuta si de deputatul PUR, Andrian Mihei.

Acesta ne-a declarat ca „noua hotarare a Consiliului Local incalca Legea 52/2002, care prevede ca orice hotarare cu impact economic asupra mediului de afaceri local trebuia inaintata spre consultare cu acestia, intr-un interval de minim 30 zile.

In acelasi timp, se incalca si Hotararea de Guvern 573/2002, care specifica in mod clar agentii economici ce au obligatia de a achita aceasta taxa de mediu“.

Este a doua actiune de acest gen pe care Patronatul IMM Constanta o initiaza, dupa contestarea Certificatului de oportunitate. In data de 22 octombrie 2004, a fost declansata de catre PIMM Constanta procedura prealabila prin care se solicita Consiliului Local Municipal Constanta anularea Hotararii nr.

370/ 2 august 2004 cu privire la aprobarea Regulamentului de Eliberare a Certificatului de oportunitate referitor la functionarea unitatilor comerciale, de productie si prestari de servicii in municipiul Constanta.

In conditiile in care CLM Constanta nu a raspuns solicitarii, Patronatul IMM a inaintat in data de 17 decembrie 2004 cererea de chemare in contencios administrativ, solicitand instantei sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna anularea Hotararii respective.

La primul termen de judecata, care a avut loc pe 19 ianuarie 2005, CLM Constanta nu s-a prezentat, instanta fixand urmatorul termen pentru data de 16 februarie 2005, punand in vedere acestuia sa depuna la dosar HCLM 370, insotita de toate avizele de legalitate care au stat la baza adoptarii ei.

Parteneriatul pe care Patronatul IMM Constanta l-a propus administratiei locale se inscrie in obligatia acesteia de a consulta mediul de afaceri asupra tuturor proiectelor de acte normative cu aplicare asupra mediului de afaceri. Ramane de vazut daca eforturile lor vor ajunge si in atentia administratiei locale.