Cu toate ca unitatile cooperatiste de creditare din Iasi afirma ca se adreseaza categoriilor sociale defavorizate, care nu pot contracta un imprumut de la o banca, dobanzile practicate de acestea dovedesc exact contrariul. Mii de ieseni au fost prostiti in 2004 de reprezentantii acestor unitati, iar acum trebuie sa plateasca dobanzi imense.

Mai mult, oamenii sunt obligati sa achite si o serie de comisioane suplimentare, despre care nu s-a amintit absolut nimic in momentul solicitarii creditului.

Golanii de..."Viitor"

Cooperativa de credit "Viitorul" functioneaza la Iasi inca din 1888, fiind cunoscuta ca cea mai veche unitate de acest gen din Moldova. Datorita vechimii, unitatea atrage cu mare usurinta iesenii in cursa creditelor. Astfel, pana la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderea a oferit credite unui numar de 1.240 persoane fizice.

Dobanda practicata variaza intre 34 si 38 la suta, in functie de valoarea imprumutului contractat. In ciuda dobanzii exorbitante, oamenii sunt obligati sa mai vina si cu 1 sau 2 giranti, si cu un salariu de cel putin 3,5 milioane lei. Mai mult, unitatea percepe si un fond de risc, ce se ridica la pana 30 la suta din suma contractata.

Potrivit reprezentantilor cooperativei de credit "Viitorul", suma va fi restituita beneficiarului imprumutului. Dar reprezentantii unitatii iesene omit sa informeze clientii ca suma va fi returnata la 12 luni de la plata ultimei rate. Cu alte cuvinte, "Viitorul" se mai foloseste inca un an de banii fraierilor, fara a achita vreo dobanda.

Rata egala cu dobanda

Potrivit unui contract de creditare semnat de directorii unitatii "Viitorul", la un credit de 15 milioane lei, ce urmeaza a fi restituit in doi ani, rata aferenta unei luni calendaristice este de 625.000 lei, iar dobanda practicata de 489.000 lei. Mai mult, cooperativa percepe si penalizari de 10 la suta din valoarea ratei, in cazul intarzierilor de la plata.

Cu toate acestea, directorii unitatii neaga existenta golaniilor in creditele oferite de "Viitorul". "Ne adresam unor categorii sociale care nu pot obtine credite de la banci sau de la CEC. Practicam o dobanda decenta si nu am primit nici o plangere in acest sens pana acum.

Exista atatea unitati care functioneaza ilegal la Iasi si nu e corect sa suspectati tocmai activitatea celei mai vechi cooperative din Moldova si, de altfel, singura autorizata de BNR", a precizat Teodora Miron, presedinte la cooperativa de credit "Viitorul".

Comisionul de risc

Aceleasi manevre legislative sunt urmate si de reprezentantii cooperativei de credit "Viitorul Romanesc". Cu toate ca practica o dobanda mult mai redusa, firma ieseana percepe de asemenea o serie de taxe si comisioane suplimentare, care sunt scazute din valoarea creditului aprobat. Astfel, beneficiarul imprumutului se trezeste ca pleaca acasa cu mai putin de jumatate din suma solicitata.

Asta deoarece "Viitorul Romanesc" percepe o taxa de inscriere in randul clientilor, un comision de risc, care e de aproximativ 10 procente din cuantumul imprumutului, dar si o prima de asigurare, care se stabileste in functie de suma contractata. "Aceste comisioane sunt absolut obligatorii. In acest mod ne asiguram ca banii imprumutati se intorc la noi.

Dobanda perceputa e de 30 la suta, dar, pentru a obtine un credit, clientul trebuie sa aiba si garantii materiale si, eventual, unul sau doi giranti", a declarat Radu Agache, presedinte al Cooperativei de Credit "Viitorul".

Cooperative in ilegalitate

Pentru a functiona legal, o cooperativa de credit are nevoie de avizul Bancii Nationale a Romanei, care se elibereaza dupa ce unitatea a trecut de cele 5 nivele de credibilitate impuse de BNR. La aceasta ora, "Viitorul" e singura cooperativa din Iasi care detine acest aviz, restul fiind in curs de autorizare. Exista insa si situatii in care bancile populare functioneaza la limita legii.

Acesta e si cazul intreprinderii "Covurlui" din Iasi, sau a cooperativei "Tati" din Botosani, unde autorizatiile nu au fost emise. Cu toate acestea, ele continua sa functioneze, intrucat contesta in instanta deciziile BNR.

De la un termen la altul al instantelor si pana la emiterea unei decizii definitive si irevocabile a judecatorilor, cooperativele de credit ofera iesenilor imprumuturi de sute de milioane si percep dobanzi si comisioane uriase.

Este totusi de neinteles de ce tot mai multi ieseni apeleaza la serviciile acestor unitati, in conditiile in care dobanzile practicate de BRD sau BCR nu depasesc 25 la suta din valoarea creditului, iar cele impuse de CEC variaza intre 22 si 24 la suta.

In ilegalitate

In realitate, aceste unitati nu sunt acoperite de nici un cadru legal. Banca Nationala a Romaniei nu a avizat functionarea acestora, activitatea cooperativelor fiind ilegala. Potrivit directorului sucursalei BNR Iasi, o singura cooperativa de credit din Iasi a primit licenta de functionare, iar aceasta este "Viitorul".

"In evidentele noastre se afla numai o singura cooperativa de credit acreditata. Aceasta este o filiala a Credit Coop-ului, respectiv "Viitorul", si are deschise sucursale si in Targu Frumos si Pascani. De existenta celorlalte nu stiu absolut nimic, pentru ca reprezentantii lor nu au primit autorizatie de functionare", a precizat Gheorghe Rotundu.

In aceste conditii, este de neinteles de ce la Iasi pot functiona ilegal, de ani de zile, inca trei unitati populare de creditare, respectiv "Viitorul Romanesc", "Covurlui" si "Moldova".

Camatarie mascata

Directorul unitatii Covurlui neaga faptul ca ar functiona ilegal. Potrivit acestuia, la Iasi exista o simpla filiala, agentia mama avandu-si sediul la Galati. "Aici nu avem nici un fel de acte, si prin urmare nu pot declara nimic despre statutul cooperativei, sau despre autorizatiile de functionare emise pe numele Covurluiului.

Pentru astfel de informatii trebuie sa va adresati presedintelui firmei, de la Galati", a declarat Ioan Huzum, administratorul filialei iesene a cooperativei de credit Covurlui. Clientii unitatilor de tipul cooperativelor de credit sau ai bancilor populare declara insa ca astfel de unitati mascheaza de fapt camataria practicata la limita legii.

In schimbul unor garantii pe care iesenii le pot oferi, creditorii pun la bataie sume enorme de bani, cu o dobanda de peste 30 la suta pe luna, din valoarea imprumutului.

Ramona LEONTI