In loc sa reprezinte mai bine interesele functionarilor publici, liderii de sindicat ai UNFP s-au apucat de afaceri. Ei au semnat un contract, cel putin suspect, cu firma de asigurare Astra. Acesta aduce Uniunii Nationale a Functionarilor Publici comisionul standard al unui dealer de asigurare, care variaza de la caz la caz, intre 10 si 15 la suta.

Protocolul de colaborare intre cele doua parti a fost semnat fara a se organiza vreo licitatie in prealabil si fara ca Vasile Marica sa fi facut publica dorinta de colaborare cu o astfel de unitate. Liderii de sindicat din teritoriu s-au trezit peste noapte ca au noi atributii, si anume acelea de a incheia contracte de asigurare de tip RCA.

Mai mult, functionarii publici care-si asigurau bunurile prin intermediul UNFP primeau si cate un bon valoric de 200 de mii de lei. Operatiunea este practicata inca de anul trecut, cand a fost semnat primul acord de acest gen. Pentru ca o oferta mai tentanta a venit din partea Asirom, Marica a reziliat contractul incheiat in prealabil, dar pentru o scurta perioada de timp.

Noua colaborare a durat numai 3 luni, intrucat UNFP a revenit la protocolul initial.

Sindicalistii afaceristi

La Iasi, operatiunea este dirijata de Elena Ciubotaru, liderul de sindicat al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene. La nivelul DGFPJ, membrii sindicatului au fost anuntati prin tot felul de afise de oferta de asigurare pusa la bataie de Marica si Astra.

Mai mult, 75 de salariati au fost prostiti cu astfel de contracte, comisionul revenind titularului de contract, respectiv presedintelui UNFP. "Este o operatiune perfect legala, menita sa vina in sprijinul salariatilor Directiei de Finante. Acesta a fost semnat la initiativa celor de la Astra, care au venit cu o astfel de propunere de colaborare, si prin urmare s-a semnat cu ei.

O licitatie sau o selectie de oferte ar fi fost inutila in acest caz. Oricum, totul s-a stabilit la Bucuresti, cei din teritoriu fiind responsabili numai cu aplicarea acordului", a declarat Elena Ciubotaru, lider de sindicat la DGFPJ Iasi.

Colaborare suspecta

In replica la actiunea presedintelui UNFP, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, afirma ca practicile de acest gen sunt frecvente printre sindicalisti. "Mai sunt semnate contracte cu diverse firme, prin care membrii sindicatului primesc diferite bonificatii, dar un astfel de protocol, fara o selectie de oferte prealabila este cel putin dubios.

Cu siguranta a existat un mandat al Adunarii Generale, care l-a desemnat pe Marica sa fie titularul de contract, iar la prima vedere, actiunea pare legala din toate punctele de vedere. Asta deoarece nu este vorba de bani publici, ci de fonduri private, mai exact contributiile functionarilor publici.

In situatia in care protocolul e viciat de interese personale, deja se impun mai multe semne de intrebare, iar cea mai mare nedumerire e legata de lipsa unei licitatii sau a unei selectii de oferte, in conditiile in care UNFP are mii de membri de sindicat, la nivelul intregii tari", a declarat Sebastian Oprescu.

Ramona LEONTI