Intr-o economie in care este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un loc de munca, salvarea poate veni de la firmele de recrutare si plasare a fortei de munca. O slujba in strainatate este mai mult decat un vis, devenind un ideal pentru multi romani.

In lupta cu diminuarea somajului este necesar sa fie angrenate fortele cele mai in masura. Cea mai la indemana solutie ar fi o colaborare mai buna intre Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca si firmele de recrutare. Astfel, cheltuielile pentru somaj ar fi diminuate.

„Ce ne deranjeaza este faptul ca nu exista colaborare intre noi si agentiile judetene de ocupare a fortei de munca.

Ciudat este faptul ca ei nu vor ajutorul nostru, chiar daca statul plateste pentru cei care sunt in baza lor de date“, ne-a precizat Liliana Manole, directorul unei agentii de recrutare si plasare forta de munca din Constanta

Firmele de recrutare si plasare de forta de munca au din ce in ce mai multa cautare, un loc de munca in strainatate reprezentand una dintre variantele romanilor de a castiga mai bine. Agentiile de recrutare si plasare de forta de munca au rolul de a face intermedierea intre angajator si candidat.

Aceasta practica a firmelor de a face angajari prin intermediul agentiilor specializate este tot mai utilizata. „In strainatate, orice angajare se face prin intermediul agentiilor de recrutare, companiile nu primesc la usa candidati“, a declarat Liliana Manole.

Firmele care isi desfasoara activitatea in acest domeniu au la baza Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, cu toate modificarile care s-au adus ulterior.

Orice societate care vrea sa functioneze in acest domeniu trebuie sa solicite o aprobare la Inspectoratul Teritorial de Munca. Pentru a putea fi acceptate, firmele trebuie sa aiba specificat in actul constitutiv ca obiectul de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca.

Fiecare societate este obligata, conform legii, ca trimestrial sa efectueze o situatie in care sa precizeze ce contract a incheiat, ce candidati au plecat, ce categorii de varsta si de profesie au.

Conform acestei legi, agentiile trebuie sa aiba un contract de mediere cu candidatul, la care se adauga o alta intelegere cu acesta, prin care i se asigura toate conditiile de munca.

Candidatul trebuie sa stie din momentul in care pleaca toate datele noului loc de munca, informatii care trebuie sa-i fie asigurate de agentia de recrutare si plasare de forta de munca. Contractul de mediere incheiat cu candidatul inceteaza in momentul in care respectiva persoana pleaca prin contract.

Una dintre problemele care-i framanta pe candidati este cazarea. In functie de contract, cazarea poate fi asigurata de catre angajator, candidatul neavand nici o obligatie financiara.

Sunt si contracte in care costurile cazarii sunt suportate de candidat si garantate de agentie, precum si contracte in care cazarea nu este asigurata.

Pentru a accede la un loc de munca in strainatate, candidatul trebuie sa parcurga mai multe etape. „In prima faza, el trebuie sa se inscrie in baza de date, dupa care incepe procedura. El primeste de la noi documentele care ii sunt necesare, circuitul intregii proceduri cu toate informatiile.

In domeniul medical, in care suntem specializati, este esential ca cel care solicita un loc de munca in strainatate sa cunoasca limba tarii respective.

In urmatoarea faza, candidatul isi incepe procedura de intocmire a actelor, preluam dosarul, mergem la consulat unde obtinem declaratiile de valoare, dupa care le trimitem in tara respectiva. In ultima parte a perioadei de asteptare verificam cunostintele de limbi straine ale candidatului.

Cea de-a doua verificare se efectueaza la obtinerea permiselor de munca“, a adaugat Liliana Manole.

Succesul unei firme de recrutare si plasare forta de munca depinde intr-o foarte mare masura de personal. Este foarte important ca acestia sa fie profesionisti in recrutare si, in acelasi timp, buni psihologi. De asemenea, este esential sa aiba foarte mare rabdare cu fiecare candidat in parte.