Se ascut sabiile!

In disputa juridica pentru spatiile fostelor cooperative

Se ascut sabiile in lupta pentru spatiile fostelor cooperatii! Consiliul Local Rozavlea a intabulat deja spatiile Federalcoop, dar federatia are o hotarare favorabila si definitiva de la Curtea Suprema de Justitie.

Primarul comunei e hotarat sa inchirieze ravnitele spatii si a refuzat sa elibereze autorizatii de functionare pentru comerciantii ce-si desfasoara activitatea in spatiile inchiriate de Federalcoop. In replica, “federalii” ameninta cu noi procese!

Spatiile fostei Cooperative de Consum din comuna Rozavlea au in prezent doi proprietari! Pana acum, Justitia s-a dovedit a fi neputincioasa in lamurirea cazului.

Dupa doi ani petrecuti in salile de judecata, inca nu s-a decis cine e proprietarul de drept al ravnitelor cladiri, ajungandu-se la o situatie inedita, dar spinoasa: Consiliul Local Rozavlea (CL) a reusit sa intabuleze cladirile, in urma unui proces civil la Judecatoria Dragomiresti, iar Federalcoop (mostenitorul proprietatilor fostei cooperative de consum) detine o sentinta definitiva de la

Curtea Suprema de Justitie, care atesta ca este proprietarul de drept al cladirilor!

Insa conflictul dintre CL si Federalcoop e departe de a fi “stins”. Primarul din Rozavlea e hotarat sa obtina cladirile construite in regimul comunist din banii si munca taranilor (obligati sa contribuie la fondul cooperatiei si momiti cu carnete de membru, care au devenit dupa ’89, inutile fituici).

Functioneaza ilegal!

In baza unui extras de Carte Funciara eliberat in 2003 de Judecatoria Dragomiresti, in care proprietar al celor trei cladiri este mentionat Consiliul Local Rozavlea, primarul Gheorghe Visovan se considera indreptatit sa inchirieze spatiile. Mai mult, primarul considera ca agentii economici care au subinchiriat spatiile de la Federalcoop isi desfasoara ilegal activitatea in aceste spatii.

“Cladirile sunt trecute in Domeniul Public al comunei. Ei (Federalcoop - n.red.) nu m-au dat pe mine in judecata, au dat Guvernul. Acum am facut adresa catre cei care functioneaza in aceste spatii, sa se prezinte, sa vad ce contracte au, pentru ca sunt contracte ilegale din punct de vedere al proprietarului! Nu este proprietar Federalcoop, asa cum cum scrie in contracte.

Consiliul Local va hotari daca acesti agenti economici vor mai functiona in aceste spatii sau vom organiza o licitatie publica. Oricum le vom spune ca trebuie sa refaca fatadele, pentru ca strica aspectul comunei. Pentru ca aceste spatii sunt ale nimanui, au ajuns la o stare de degradare... nimeni nu face o investitie, nimeni nu face nimic...

Si avem un spatiu mare care ramane nefolosit pentru ca nimeni nu vrea sa-l inchirieze la preturile practicate de Federalcoop (cred ca chiriile practicate de Federalcoop sunt de zece ori mai mari decat media practicata in comuna). Sa ma dea in judecata (Federalcoop - n.red) si o sa ma apar! Sa-mi arate ei ce acte au.

N-am mai eliberat nici o autorizatie de functionare pentru ca aceste spatii sunt focare de infectii. Ei functioneaza acum ilegal”, a declarat Visovan.

Izbanda nula (?)

Presedintele Federalcoop considera ca intabularea efectuata de Judecatoria Dragomiresti este nula! Iar in cazul in care primarul va continua demersurile pentru inchirierea cladirilor ameninta cu noi procese, in care va cere si despagubiri.

“In cazul de la Rozavlea, avem sentinta de la Curtea Suprema care spune ca proprietar este Cooperativa de Consum Vadu Izei. Nu pot face licitatie pe spatiile noastre si nu pot sa scoata la licitatie un spatiu care nu este gol, ori acolo exista activitate. Daca va fi o astfel de hotarare, atunci o s-o atacam in contencios administrativ.

Dansii au luat probabil Hotararea de Guvern care atesta domeniul public, fara sa spuna celor de la Cartile Funciare din Dragomiresti ca noi suntem in proces cu Guvernul. Cei de acolo au luat-o de buna si au aplicat-o. Acum mergem cu Hotararea Curtii Supreme sa se anuleze intabularea domnului primar din Rozavlea si sa se intabuleze pe Cooperativa de Consum Vadu Izei.

Este o hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila. Intabularea este facuta cu cateva luni inainte de a se da sentinta Curtii Supreme, nu are nici o valoare. Autorizatia de functionare se da sau nu se da pe baza anumitor criterii. Eu cred ca aceste cladiri arata mai bine decat Primaria din Rozavlea. Daca aceste cladiri nu indeplinesc conditiile, atunci nu poate functiona nici Primaria.

Si probabil ca acum o sa cerem ceea ce nu i-am cerut inainte: despagubiri”, a spus Stefan Vendlinger, presedintele Federalcoop.

Pana cand Justitia va reusi sa descurce meandrele afacerii cu spatiile fostei cooperative, se va mai cheltui o caruta de bani in procese. Iar taranii din Rozavlea tot nu vor intelege de ce cotizatiile lor la Cooperativa aduc beneficii numai altora…