Lavinia Şandru, Cozmin Gusa si Aurelian Pavelescu au fost drastic sanctionati de conducerea PD pentru vina de a-si exprima in mod repetat – deci de a incalca omerta partidului – propriile idei.

Fara indoiala ca si la democrati se aplica ceea ce i-a iesit de minune lui Adrian Nastase cand a fost vorba de Oprisan: "In PD vii cu ideile tale si pleci cu ale lui Boc (Berceanu, Videanu), preluate de la Traian Basescu".

Cozmin Gusa, acuzat ba ca ar fi omul lui Iliescu, ba agent secret pare a fi marele perdant al acestei batalii in care i-a angrenat pe mai tinerii lui colegi. Dupa siguranta afisata se pare ca cei trei au o strategie bine pusa la punct sau ar putea fi doar o cacealma politica.

Majoritatea politicienilor considera ca masura luata este mult prea drastica; la urma urmei, cei trei au pacatuit doar pentru ca, in avantul tineresc, au confundat Romania cu o tara democratica, unde nu orice parere personala are consecinte atat de devastatoare.

Am incercat sa luam legatura cu parintii Laviniei, care i-au fost mereu alaturi, dar de aceasta data tatal ei, Iulian Şandru, s-a dovedit extrem de reticent. El a spus ca aceasta este o problema a Laviniei. “Avem si noi dreptul la intimitate”, a transformat acesta celebra formula “no comment”.

Destul de afectat de cele intamplate, presedintele PD Mures, Dinu Socotar, care a fost cat pe ce sa fie si el sanctionat pentru semnarea scrisorii – intre timp, pierduta –, de sustinere a candidaturii lui Gusa la sefia partidului, spune ca nu stie de demisia Laviniei.

Aceasta se facuse doar verbal, dar nu exista nici un document. Conform recomandarii de la centru, demisia sau demiterea urmeaza a fi discutata astazi in cadrul Consiliului Local de Coordonare. Şedinta va fi condusa de un membru BPJ iar votul este secret.

“ Scrisoarea pe care am semnat-o si eu este inofensiva, dar reactiile ulterioare ale celor trei au iritat conducerea partidului si s-a ajuns la aceasta situatie. Sub aspectul reprezentarii parlamentare, Lavinia este o mare pierdere pentru Mures.

De asemenea, imi pare rau ca pierd o colega asa cum este ea, dar se pare ca este mai mult decizia ei de a parasi PD”, a spus Dinu Socotar.

Basescu a uitat mesajul din campanie

Aflat in tabara adversa, un politician tanar, senatorul PSD Cristian Georgescu, a analizat cu multa luciditate situatia din PD si fara acea jubilare de “bine ca a murit capra vecinului” specifica doar caracterelor mici.

Georgescu a respins ideea ca intre grupul celor trei si colegul sau de partid, Victor Ponta, ar exista anumite intelegeri si mai considera ca liderul tinerilor social-democrati nu are de gand sa paraseasca formatiunea, la randul ei macinata de lupta pentru putere.

In momentul in care o structura politica ajunge la putere tinde sa radicalizeze disciplina interna. Ei nu au respectat aceasta disciplina interna si s-a ajuns la acest rezultat. In campanie, cand Basescu a spus “Garantez pentru X, Y sau Z, a transmis un mesaj, iar acum mesajul lui este altul, diametral opus.

Eu cred ca ar fi fost mult mai bine ca cei implicati sa fi purtat un dialog, sa se puna mai mult accent pe democratie, nu pe disciplina. Pe democratie si dialog. Desigur, sunt opinii divergente, care nu sunt pe placul tuturor, dar trebuie sa existe un dialog.

Traian Basescu, chiar daca este presedinte, vrea sa conduca o structura politica, cu o mana de fier. Electoratul, care are intotdeauna dreptate, va percepe acest lucru si sunt convins ca il va sanctiona. Pe mine personal nu ma bucura ceea ce se intampla pentru ca nu ma satisface circul.

Da, uneori pot sa ma folosesc de el, dar nu este o practica”, a spus Cristian Georgescu. Intrebat daca zvonurile potrivit carora cei trei demisionari au primit oferte si de la PSD, senatorul social-democrat a spus ca nu cunoaste acest lucru, dar si, daca ar fi adevarat, ramane de vazut daca vor fi sau nu primiti.

“Sanctiune prea brutala”, cred liberalii

Presedintele PNL Mures, Eugen Nicolaescu, a declarat ca: “Problemele din PD sunt interne si trebuie sa si le rezolve singuri. PNL si PD au un protocol care functioneaza”. Potrivit aceluiasi protocol membrii PD nu pot trece in PNL, dar daca acestia devin independenti ar putea fi primiti.

In legatura cu acuzatiile pe care i le-a adus vicepresedintele Gheorghe Samarghitan, cum ca ar fi conditionat participarea democratilor la negocieri in schimbul achitarii unor sume de bani, Nicolaescu a spus: “In mod normal problemele Aliantei se discuta in interior, nu in public.

Cred ca buna credinta impune ca cel care are datorii sa si le plateasca, iar numai dupa aceea sa emita pretentii. Daca noi am obtinut mai multe posturi inseamna ca am fost mai buni negociatori.

Cred ca au fost afirmatii facute la nervi deoarece la discutia avuta la Consiliul National al Aliantei s-au facut evaluari si nimeni nu a avut nimic de comentat”.

Un alt liberal, Nicolae Havrilet, spune ca regreta aceasta situatie si este convins ca Gusa nu face jocul nimanui, ci doar doreste o anumita asanare a clase politice de oameni de afaceri dubiosi. “Apreciez mult prestatiile Laviniei Şandru din campania electorala, ea s-a situat mult deasupra unor lideri democrati.

Atunci cand era extrem de incisiva cu PSD a fost buna, acum nu mai e. Ei reprezinta un segment al tinerilor nevirusati de scoala de dinainte de ’89 si sunt sacrificati de exponentii puterii aflati sub influenta PCR.

Parerea mea personala este ca PD a preluat multe dintre metehnele PSD, care nu exista ca partid, nu are doctrina, este o structura construita in jurul unor relatii de afaceri. De fapt, peste tot in lume se spune “PSD, fostul partid comunist”.

Virgil Mailat si-a exprimat, si el, regretul pentru sanctionarea Laviniei Şandru: “Imi pare foarte rau de Lavinia, a fost o sanctiune mult prea brutala. Concret nu stiu multe detalii doar ceea ce s-a dat in presa, dar chiar daca a gresit trebuia tratata cu mai multa indulgenta.

Femeia asta a muncit extraordinar de mult pentru partid. Referitor la problema banilor, noi, Alianta, avem foarte multe datorii din campanie catre furnizori deoarece PD nu a dat banii care trebuiau dati cum a fost intelegerea.”

“Gusa risca sa atraga atentia asupra potentialului sau conflictual”

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, crede ca cei trei demisionari nu sunt in momentul de fata in pozitia de a pleca in alte partide. “Cozmin Gusa pleaca pentru a doua oara dintr-un partid si risca sa atraga atentia asupra potentialului sau conflictual.

El a incercat sa forteze limitele statutului prin formule de presiune foarte subtile. Probabil vor incerca o experienta pe cont propriu.

Desi Emil Boc le-a cerut sa-si dea demisia din Parlament, nu cred ca o vor face si gasesc si o justificare in contributia incontestabila pe care au avut-o in campania electorala”, a spus Cristian Parvulescu.

Intrebat daca este posibil ca ceea ce s-a spus despre Cozmin Gusa, ca ar fi agent secret, este adevarat, analistul politic a spus ca aceasta este o invinuire greu de probat si greu de crezut.