Prezent la emisiunea “100%”, moderata de Robert Turcescu, medicul Raed Arafat a contestat initiativa Departmentului UPU din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, dr.

Marius Filip, care face parte totodata si din structura sistemului de Asistenta Medicala Bazala de Urgenta (AMBU), a dat publicitatii un comunicat conform caruia sistemul de urgenta comunitara AMBU a fost prezentat la lucrarile celui de-al III-lea Congres European de Medicina de Urgenta, desfasurat

in perioada 9-13 februarie la Leuven, in Belgia. Arafat a demonstrat ca organizatorii congresului nu i-au invitat pe cei de la AMBU la intrunire, dar si ca un singur membru al AMBU a fost prezent la Leuven, contra cost. In timp ce dr.

Marius Filip a precizat ca va organiza o conferinta de presa pentru a lamuri acest subiect, Sorin Oprescu, directorul spitalului bucurestean a apelat la lovituri sub centura, facand referiri rasiste, si la acuzat pe Arafat ca refuza competitia.

In plus, Oprescu, fost candidat al PSD la conducera Capitalei, l-a sfatuit pe Arafat sa “stea in banca lui”. In incheierea emisiunii, Raed Arafat a primit de la Robert Turcescu bila alba, pentru sinceritate.

Conflict cu istorie

La inceputul lunii noiembrie, medicul coordonator SMURD, Raed Arafat, acuza interesele puternice ale privatilor, care aveau ca scop centralizarea serviciilor de urgenta din tara, conform unui proiect de lege initiat de fostul ministru al Sanatatii, Daniela Bartos.

Atunci se dorea trecerea SMURD sub autoritatea Ministerului Sanatatii, inclusiv din punct de vedere medical. “Daca se adopta proiectul de lege, aceasta masura va fi impotriva oricarui spirit al UE”, declara pe atunci Raed Arafat.

Proiectul a fost aprobat de comisia de sanatate, dar respins de Ministerul Sanatatii, in fruntea caruia fusese deja numit Ovidiu Branzan, si de Ministerul de Interne. La acel moment, Raed Arafat acuza dur interventiile celor din sistemul privat, care au vazut si in sistemul de urgenta o afacere profitabila.

Cat despre cel care ar fi urmat sa-l conduca - dupa ce a fost pus pe picioare intr-o forma apropiata de cea europeana, in urma cu 14 ani, la Targu Mures -, dr. Raed Arafat afirma ca “o sa fie cineva de la Bucuresti, care probabil habar n-are despre ce este vorba”.

Surse din minister afirmau atunci ca cel care va conduce noul sistem este deja cunoscut: “Un habarnist in domeniul medicinii de urgenta. Un ortoped care este ratat in ortopedie si vor sa ii gaseasca un loc pentru el”. Domeniul de baza al doctorului Marius Filip? Ortopedia, bineinteles.

Corespondenta din Bruxelles?!

Sambata, 12 februarie, a fost dat publicitatii un comunicat semnat de purtatorul de cuvant Marius Filip, in care se relatau detalii ale participarii AMBU la al III-lea Congres European de Medicina de Urgenta, organizat la Leuven in perioada 9-13 februarie.

Citam din “Corespondenta Bruxelles”: “Organizatorii au invitat inca de anul trecut initiatorii sistemului de Asistenta Medicala Bazala de Urgenta (AMBU) (…) sa-si prezinte proiectul.

O prezenta remarcabila, inca de la deschidere, a fost delegatia Romaniei, prezenta si cu un echipaj mobil de Medicina de Urgenta Rutiera si Comunitara -AMBU.

(…) Cele peste 150 de pliante si mini CD-uri cu prezentarea sistemului s-au epuizat inca din prima zi, facand standul Romaniei un punct de atractie maxima al Congresului”.

Surprize, surprize!

Prezent la Leuven, Raed Arafat a inaintat adrese Comitetului de organizare al Congresului, dar si Societatii Europene pentru Medicina de Urgenta (EuSEM), pentru a le cere acestora sa verifice veridicitatea spuselor AMBU. Surpriza, sau nu, secretarul EuSEM, dr.

Francesco Della Corte, precizeaza ca nu cunoaste detaliile organizarii intalnirii, dar ca, in ceea ce priveste EuSEM, “pot confirma ca Medicina de Urgenta Rutiera si Comunitara - AMBU si realizarile lor nu au fost vreodata prezentate, discutate sau luate la cunostinta in cadrul vreunei intalniri a

Comitetului Executiv sau a vreunei intalniri de Consiliu, in ultimii cinci ani”. In ceea ce ii priveste pe organizatorii evenimentului, acestia au precizat: “Prin prezenta confirmam ca dr. Marius Filip si colaboratorii sai nu au fost invitati de comitetul de organizare la reuniune.

Ei au achitat costurile pentru o singura zi de congres, pentru o persoana, si le-a fost permisa, datorita insistentelor, sa posteze un afis in ziua inregistrarii. Acestia nu au facut parte din programul oficial, iar afisul nu a fost inclus pe CD-ul manifestarii.

Nu au fost autorizati sa tina o prezentare orala”.

AMBU - parteneriat public-privat

Raed Arafat a tinut sa precizeze, in cadrul emisiunii realizate de Robert Turcescu, ca nu lupta impotriva unor alte centre de urgenta din tara, dar ca lupta impotriva investitorilor privati, care nu au ce cauta in sistemul de urgenta.

“CNAS dispune de un fond unic pentru furnizori si nu este normal ca sa beneficieze cei privati”. Arafat a explicat ca acest sistem public este caracteristic UE si ca urmatorul pas sunt paramedicii, proiect al carui baze au fost puse in patru centre de instruire ale pompierilor militari, centre finantate de SUA.

“Daca s-ar veni cu un concept clar, trasparent, nu as obiecta”, a afirmat Arafat, care a garantat ca bataia pe fondurile publice va duce la prabusirea totala a sistemului public de urgenta.

Totodata, coordonatorul SMURD a primit o bila alba pentru sinceritatea de care a dat dovada cand a recunoscut ca un cetatean strain nu ar avea motive sa se simta in siguranta pe teritoriul Romaniei, tinand cont de sistemul sanitar existent.

Oprescu, sovin?

Contactat telefonic in timpul emisiunii, Sorin Oprescu, directorul Spitalului de Urgenta Bucuresti, a precizat ca proiectul este unul public-privat, functionand si ca un sistem cu abonamente. “L-as ruga sa se abtina (n.r. pe Raed Arafat). Se crede Ayatollahul medicinei de urgenta.

Il rog sa stea in banca lui”, a afirmat categoric Sorin Oprescu. Apelativele acestuia nu l-au intimidat pe Arafat, care i-a tinut piept si lui Marius Filip. “Simte ca i se face concurenta. A incercat sa ma denigreze personal.

AMBU este un proiect cu caracter voluntar, realizat din donatii si cu ajutorul voluntarilor”, a conchis Filip, care nu a dorit sa isi explice pozitia, anuntand o conferinta de presa.

Pro Europa reactioneaza

Liga Pro Europa isi exprima consternarea si indignarea fata de “etichetarile xenofobe” cu care a fost ridiculizata apartenenta etnica a medicului coordonator SMURD. Pro Europa precizeaza ca au fost incalcate astfel prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Liga cere Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa se sesizeze, aplicand sanctiunile legale.