Datorita inconstientei unei mame un copil se zbate intre viata si moarte

O problema deosebit de grava cu care se confrunta societatea romaneasca este numarul din ce in ce mai mare al abandonurilor sau abuzurilor asupra copiilor. Un astfel de caz s-a petrecut recent in comuna Traian, sat Silistraru, judetul Braila unde, din cauza conditiilor precare in care locuiesc cei sapte copii ai familiei Marcu s-a produs o tragedie.

Maria Nicoleta si Stefan Costel sunt parintii a sapte copii dintre care unul se afla momentan intr-un centru de plasament. Ceilalti copiii locuiesc impreuna cu acestia intr-o camaruta in niste conditii improprii. |n data de 07.02.

2005, la telefonul copilului s-a primit un apel de la asistenta-sefa a Spitalului Judetean, sectia Pediatrie, Aurica Cernat ce semnala cazul unei fetite de 7 ani, Margareta Marcu care a fost internata prezentand echimoze, fractura de craniu si arsuri grave pe ambele fese.

Imediat a fost instiintat Alexandru Sculschi, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului care a luat legatura cu secretara comunei Taianu pentru a verifica concret despre ce caz este vorba.

" Aceasta doamna Ciuclaru(secretara comunei Traianu) a mers impreuna cu seful de post la Silistraru la familia Marcu unde a constatat ca cei sapte copii ai acestora locuiau in conditii improprii, se inghesuiau practic intr-o singura camaruta. Parintii copiilor i-au spus ca Margareta a cazut de pe soba si s-a lovit, nefiind vorba de nici o agresiune" declara Alexandru Sculschi.

Internata in stare foarte grava la spital, fetita are sanse minime de supravietuire. Totul s-a intamplat atunci cand parintii au pus-o pe micuta cu fundul pe soba pentru a se incalzi dar, din neglijenta, au uitat-o acolo. Copilul neputandu-se deplasa, a cazut si s-a lovit la cap, de unde fractura de craniu constatata la internare.

Comportamentul parintilor in acest caz se incadreaza la categoria "abuz asupra minorului". Conform legii, parintii pot fi decazuti din drepturi doar de instanta judecatoreasca. "Asupra parintilor nu putem interveni. Singurul lucru pe care il putem face noi este sa luam copilul si sa-l ducem la un centru de plasament in regim de urgenta.

De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2005, conform legii nr.272, in prima faza comunitatea locala poate interveni pentru a impiedica separarea copilului de familie.Primarul este obligat de lege sa intervina in asfel de cazuri.

Daca se constata un abuz asupra unui copil, o comisie a DGASPC poate aplica o masura temporara de separare a acestuia de familie insa masura definitiva o stabileste instanta" sustine Alexandru Sculschi. Recent copilul a fost supus unei interventii chirurgicale la spitalul judetean din Galati iar momentan se afla internat la Spitalul Judetean Braila pentru refacere postoperatorie.

Directorul DGASPC ne-a declarat ca dupa extenare va lua copilul si-l va duce la Centrul de Plasament in Regim de Urgenta si apoi se va stabili daca se va intoarce in mediul familial sau nu, desi sunt sanse minime.

Ada Mihalian