Ministrul Administratiei si Internelor da de pamant cu sefii ineficienti ai inspectoratelor de politie din tara * Comandantul IJP Bistrita-Nasaud, comisarul-sef Ioan Muresan, se da de ceasul mortii si se implica in tot felul de actiuni pe ultima suta de metri, in speranta ca ordinul de

schimbare din functie il va gasi lucrand * Dupa ce a anuntat un control la Casa de Pensii, unde GAZETA si alte ziare au sesizat mai multe nereguli, Ioan Muresan a mers in control la Politia din Nasaud * Pentru sefia IJP Bistrita-Nasaud se bat mai multe persoane, dar Muresan spera sa il poata lasa in locul

lui pe bunul prieten Liviu Olariu – actualul sef de cadre, care se trage de pe aceleasi meleaguri botosanene cu ale ex-ministrul Administratiei Publice – Octav Cozmanca.

Anuntul facut saptamana trecuta de catre ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, potrivit caruia toti sefii inspectoratelor de politie din tara vor fi schimbati din functii a agitat spiritele si la Bistrita.

Vestea ca actualul cap al politiei, comisarul-sef Ioan Muresan, isi va face bagajele mai repede sau mai tarziu si se va indrepta spre Cluj s-a raspandit cu repeziciune in toate birourile institutiei. Se vorbeste din ce in ce mai des despre succesorul lui Muresan.

Dar, cine va fi atat de bine infipt “la centru” incat sa poata prelua fara probleme sefia inspectoratului? Cu siguranta, la nivelul anumitor birouri si servicii se fac calcule, se dau telefoane pentru se intari relatiile la Bucuresti, acum cand pestele bate din coada.

Toti insa sustin ca nu sunt interesati de sefia Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud. Actualul comandant, Ioan Muresan, face parte oarecum din categoria de politisti nominalizati de ministrul Blaga: nu a iesit cu nimic in evidenta.

Cu toate ca unii angajati sustin ca Muresan este un “tip de treaba”, asta nu este indeajuns. Pe durata mandatului sau, comisarul-sef Muresan nu a iesit cu nici un dosar cu “greutate”, de parca in Bistrita-Nasaud nu este coruptie sau nu se fac afaceri ce aduc gauri serioase la buget.

Exista, din informatiile noastre, cel putin doua dosare “grele”, in care se lucreaza de zor.

Unul se refera la afacerile cu lemne derulate in zona Ilvelor de omul de afaceri strain - Bayn Nabil, care a ras multi codrii prin zona, iar celalalt are ca “obiect de activitate” o teapa consistenta data statului de o societate care cumpara anvelope din Braila cu facturi false.

Bineinteles ca solutionarile in aceste dosare sunt extrem de anevoioase. Dezvaluirile facute de GAZETĂ in cursul anului trecut i-au adus sefului politiei bistritene un control de la minister, dar rezultatele nu au fost facute publice in stilul caracteristic al PSD.

Chiar daca este pe picior de plecare, Muresan pare sa nu fi renuntat la ideea de a-si cumpara locuinta din centrul Bistritei, aflata in administrarea primariei si pentru care a platit lunar fabuloasa suma de 432.000 lei.

Sursele noastre sustin ca la un moment dat Ioan Muresan ar fi spus ca atunci cand va pleca de la sefia IJP Bistrita-Nasaud ar vrea sa il lase in locul sau pe Liviu Olariu, seful de la cadre.

Saptamanalul nostru a scris in trecut despre legatura stransa dintre Muresan si Olariu si despre faptul ca nici unul dintre ei nu ia vreo decizie fara stirea celuilalt.

Este greu de crezut ca Olariu va putea fi succesorul lui Muresan la sefia inspectoratului, in conditiile in care ministrul Vasile Blaga vrea sa puna accent pe competenta si nu pe relatiile de cumetrie.

Muresan nr. 2 si-a dat cu firma in cap

Surse din politie sustin ca scaunul clujeanului Ioan Muresan, un apropiat al ex-ministrului Ioan Rus, este ravnit de un sef ce poarta acelasi nume de familie. Este vorba despre comandantul politiei muncipale, comisarul Ovidiu Muresan, care a renuntat la barba pentru ca era poreclit ca un celebru terorist.

Numarul 2 din politia bistriteana, care este atat de lenes incat trebuie sa mearga la serviciu cu noul Passat Combi argintiu (adus in tara, din informatiile noastre prin grija familiei Ros, care isi permite sa foloseasca cu nesimtire domeniul public pe post de parcare pentru autocare – n. red.

), chiar daca locuieste in celebrul bloc 13 aflat peste drum de inspectorat, nu are insa mare trecere la Bucuresti. El nu se afla in gratiile liderilor Aliantei D.A. pentru ca nu s-ar fi ingrijit destul de bine de organizarea mitingului electoral la care a luat parte in toamna actualul premier Calin Popescu Tariceanu.

Mitingul a fost un dezastru total, pentru ca printre simpatizantii Aliantei s-au strecurat zeci de sustinatori ai lui Adrian Nastase veniti la Bistrita cu mai multe autocare. Sustinatorii PSD au contribuit la formarea unui fiasco total, ei folosind expresii extrem de vulgare la adresa liderilor Aliantei si a lui Traian Basescu.

Nimeni nu a fost avertizat sau amendat, iar cei aflati la putere acum nu au uitat acest aspect. Un alt nume vehiculat este cel al adjunctului lui Ioan Muresan – comisarul Aurel Grama.

Vesnica rezerva a sefului de inspectorat pare sa se fi saturat de postura de adjunct si, se pare ca isi doreste extrem de mult fotoliul de politist-sef al judetului. Aurel Grama spune zambitor ca nu este interesat sa preia fraiele IJP Bistrita-Nasaud, dar in mintea lui se coace cu totul altceva.

“Eu sunt foarte potrivit unde sunt. Nu vreau alta functie. Dar totusi, cine a scos zvonul asta?”, spunea saptamana trecuta Aurel Grama. Pana una-alta, Ioan Muresan isi vede de treburile lui.

Pe ultima suta de metri pare sa se fi harnicit si a declansat controale “tematice” la Politia din Nasaud. S-au dus vremurile cand veneau delegatiile oficiale ale ministrului Ioan Rus, iar Muresan se afla in Audi-ul de serviciu pe tot traseul.

De fiecare data spunea ca isi face datoria de sef al politiei si nu este implicat politic. Nici nu trebuia sa fie membru…

Cine este preferatul lui Muresan!

Liviu Olariu, seful de cadre din politia bistriteana, se trage din acelasi judet cu ex-ministrul Administratiei Publice – Octav Cozmanca. El a fost intotdeauna ochii si urechile lui Muresan in inspectorat si, poate, vanatorul nr. 1 al judetului. Sotia lui Olariu, Rodica, este sefa la pasapoarte.

Ambii castiga o leafa frumusica, suficient de mult pentru a-i face cadou baiatului o masina superba la implinirea varstei de 18 ani. S-a intamplat anul trecut, la cheful de majorat organizat cu mare fast in restaurantul hotelului “Diana”.

Liviu Olariu i-a dat, din cate se pare, o mana de ajutor altui botosanean – fostul sef al Politiei TF Bistrita-Nasaud, Valerica Carp. Acesta pare sa fi acces in functia de sef al Serviciului de Ordine Publica din inspectorat, dupa ce Olariu a facut o scurta deplasare la Bucuresti.

Faptul ca Valerica Carp a fost numit in functia sus-mentionata a creat nemultumire printre ofiterii din politia bistriteana care spuneau ca sunt mult mai competenti. Dar, n-ai ce face… concursul ramane concurs!