In ultima vreme, disensiunile dintre sindicate si patronate sunt din ce in ce mai evidente. Motivul? Propunerile formulate de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, privind modificarea Codului Muncii.

Daca sindicalistii ar vrea ca legea sa ramana asa cum este, patronii considera necesare modificarile anumitor articole prevazute in actualul Cod.

In cazul in care nu vor fi ascultati si nu vor avea parte de negocieri reale cu Guvernul, care - spun ei – pana acum nu a facut decat sa mimeze asa-zise procese de negociere, reprezentantii sindicatelor sunt hotarati sa mearga mai departe cu actiunile de protest, chiar pana la a participa la un euro-miting, la Bruxelles, organizat

de Confederatia Europeana a Sindicatelor. Angajatorii, insa, considera ca aceasta atitudine sindicala transanta nu va solutiona problemele existente.

Mai mult, relatia parteneriala dintre sindicate si patronate nu mai trebuie sa fie bazata pe forta, patronii spunand ca vremea celor care bat cu pumnul in masa a trecut. O posibila rezolvare a divergentelor ar fi dialogul si abordarea rationala a problematicii.

Marian Foca, presedinte CNSLR Fratia:

„Guvernul a mimat un asa-zis proces de negociere cu partenerii sociali“

„Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national au primit cu stupoare propunerile formulate de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, privind modificarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Confederatiile sindicale semnatare constata ca aceste propuneri care raspund in fapt unor presiuni venite din partea FMI, Bancii Mondiale, cat si a unor cercuri financiare internationale, incalca grav principiile cuprinse in documentele ratificate de Statul roman – Conventiile OIM si Carta Sociala Europeana.

Aceste principii stau la baza echilibrului relatiilor de munca, absolut necesare asigurarii dezvoltarii sociale si economice a Romaniei in aceasta perioada.

Guvernul Romaniei si organizatiile patronale reprezentative trebuie sa inteleaga ca aderarea la Uniunea Europeana nu se poate realiza excluzand componenta sociala, concretizata prin modelul social-european.

Fata de aceste incalcari grave ale principiilor democratice si ca raspuns la incercarea Guvernului de a impune modificarea Codului Muncii prin dictat, mimand un asa-zis proces de negociere cu partenerii sociali, confederatiile sindicale semnatare vor demara un program de proteste care se vor derula in perioada 21 februarie – 19 martie.

Vor avea loc pichetari si mitinguri in toate judetele, un euro –miting, organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor, miting in Bucuresti si greva generala, pentru care se vor strange semnaturi si se va stabili ulterior data declansarii acesteia, in functie de rezultatele primelor actiuni si a negocierilor.

Ne exprimam totusi speranta ca dorinta de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana va stimula dialogul responsabil intre partenerii sociali, intr-un mod care sa dezamorseze tensiunile sociale“.

Iulian Groposila, presedinte PIMM Constanta:

„Nu greva rezolva disensiunile, ci dialogul si abordarea rationala a problematicii“

„Codul Muncii, determinant in actuala etapa de dezvoltare a mediului economic, este cel care sta la baza actelor si faptelor noastre de comert, alaturi de Codul Fiscal.

Actualul Cod al Muncii a fost asumat prin raspundere guvernamentala si, odata cu intrarea lui in vigoare, a generat o serie de dezbateri cu reprezentanti ai mediului de afaceri, care au scos in evidenta o colectie de amendamente fata de versiunea initiatorului.

Toate eforturile noastre, analizele care s-au efectuat, studiile de caz, au avut ca rezultanta fireasca adoptarea acestei atitudini de schimbare a Codului Muncii.

Acum suntem in situatia in care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei face un proiect de propunere de modificare a acestui Cod, care, conform tuturor analizelor, satisface in proportie de 80% ceea ce dorim noi sa schimbam.

Noul proiect al Ministerului echilibreaza relatia dintre angajati si angajatori, astfel incat sa existe o buna relatie parteneriala intre acestia. Din pacate, sindicatele nu inteleg un lucru elementar: relatia parteneriala dintre sindicate si patronate nu mai trebuie sa fie bazata pe forta.

Forta, de fapt, nu rezolva problema. Personal, am crezut ca vremea celor care bat cu pumnul in masa a trecut. Constatam in continuare o atitudine sindicala foarte transanta. Nu se rezolva problema cu greva, ci numai prin dialog si printr-o abordare serioasa si rationala a problematicii.

Ministerul Muncii a republicat pe site-ul sau acest proiect de modificare a actualului Cod, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparenta decizionala in administratia publica.

Consider ca sindicatele apeleaza la aceasta forma extrema de exprimare - greva - si incita salariatii la acest mod de protest, care, repet, nu este o forma care sa rezolve disensiunile existente intre noi“.