Sa vezi in Zalau un spectacol profesionist de teatru se poate, dar numai in vis.

Si tot numai acolo te poti intalni cu spectacole de umor in care joaca actorii tai preferati, cu recitalurile unor trupe consacrate de jazz, rock, folk etc sau a unor artisti de opera.

De un festival de muzica "fain" care sa adune la un loc, in Salaj, mai multi artisti talentati din tara, strainatate si pe toti cei plecati de pe meleagurile silvane si afirmati in alte locuri, nici nu poate fi vorba. Si asta pentru ca, imi pare rau ca trebuie s-o spun, in domeniul cultural, Salajul duce lipsa de manageri cu initiativa si buni cunoscatori ai pietei culturale.

Peste piedicile pricinuite de lipsa fondurilor, multe orase din tara au trecut demult, reusind sa se reorienteze spre ceea ce consumatorul de cultura cere. In Salaj, inca lipsa banilor poarta toata vina nerealizarilor.

"Am incercat sa organizam concerte de muzica clasica, dar nu am prea reusit mare lucru, deoarece cheltuielile pentru a aduce o trupa de artisti din tara sunt foarte costisitoare", a recunoscut insusi directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Gheorghe Chende-Roman.

Teatrul nu-i inscris pe lista, deci nu exista

In anul 2004, din cei 800 milioane de lei, cat a alocat Ministerul Culturii pentru desfasurarea de festivaluri culturale, au fost satisfacute cu precadere gusturile consumatorilor de folclor, organizandu-se nu mai putin de sapte astfel de manifestari. Iubitorii de alte genuri de muzica, de umor si de teatru n-au avut decat sa-si puna pofta in cui.

Cu un singur festival de umor, "Cucuruz, malai de toamna", organizat la Jibou si un festival de teatru de amatori, este vorba de Festivalul "Petre Dulfu-Vistrian Roman", anulat din lipsa de fonduri, zice proverbul si bine zice, nu se face primavara. Pentru aceasta stare de fapt, ce se mentine de ceva ani, teoretic, sunt solutii.

Cel putin asa a dat de inteles directorul DJCCPNC afirmand ca "E nevoie de o mai buna gospodarire a banilor care se colecteaza pentru cultura si pentru a-i folosi in aducerea unor alte spectacole de alte genuri decat cel folcloric" si ca "ar trebui, in acest sens, sa aiba loc o discutie deschisa intre reprezentanti ai Prefecturii, ai Consiliul Judetean, ai Primariei si cei ai Directiei de

Cultura." Cand o mare parte din consumatorii de cultura salajeni sunt avizi dupa un spectacol bun de teatru sau dupa un recital muzical, in vreme ce pe scene se aseaza praful straturi-straturi, e de neinteles cum solutiile exista doar teoretic, fara a fi analizate si puse o data in practica.

Pentru a indulci oarecum situatia, Gheorghe Chende- Roman, ne-a informat ca este, in pregatire, realizarea unui chestionar cu scopul de a depista nevoile de cultura ale populatiei. Cat de eficienta este aplicarea lui, cand e clar ca buna ziua la ce suntem deficitari, nu ne mai intrebam.

Si, pana la urma, la ce ar putea servi asteptarile consumatorilor de cultura, dupa ce planul activitatilor culturale pe anul 2005 va fi gata intocmit in momentul in care chestionarul cu pricina se va aplica?! In Dictionarul Limbii Romane, cuvantul "manager" este tradus prin "specialist in management", iar cuvantul "management", prin "activitate si arta de a conduce", deci, cu alte cuvinte

"managerul" este un specialist in arta de a conduce. Aceasta inseamna ca managerul oricarei institutii, fie ea si de cultura, trebuie sa treaca peste situatiile de criza, inclusiv cele determinate de lipsa banilor, si sa se adapteze, din mers, cerintelor pietei, lucru care, din pacate, la noi se pare ca e cu neputinta.