Golania de pe lume descoperita de IESEANUL: la spartul guvernarii trecute, la mijlocul lui octombrie 2004, presedintele AVAS, Mircea Ursache semna cu manutele lui un ordin de stergere a 217 miliarde de lei, reprezentand cea mai mare parte din datoriile TEROM catre stat.

Aceasta, in conditiile in care, la acea data, patronii fabricii iesene, fratii Hassan si Ammar Nanaa, erau de 10 luni cercetati de catre Parchet, tocmai pentru "folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatii". E ca si cum hotului care ti-a furat 1 milion din portofel ii mai vari in buzunar inca 500.000 de lei.

Teatrul lui Ursache

Incredibila miscare seamana ca doua picaturi de apa cu radierea datoriilor de la RAFO. Insa, daca la RAFO, unde gaura era imensa, trebuia dat totul publicitatii, cu toate riscurile, in cazul TEROM s-a mers "pe burta", cum se spune in limbajul "sutilor" de la orice nivel.

Strigator la cer este si faptul ca Ursache, seful AVAS, a facut un adevarat numar de circ in preajma acordarii facilitatilor la plata in valoare de 217 miliarde de lei. Pe 20 octombrie, in ziua in care sosea in Iasi, declara ca "la Terom, pandeste falimentul. Privatizarea nu este un succes" (Ziarul de Iasi).

Peste numai o zi, pe 21 octombrie, intors la Bucuresti, declara invers: "Am vorbit cu patronii TEROM si m-am convins ca este posibil un plan de relansare" (Romania libera).

Totul n-a fost decat o cacealma: Ursache semnase deja acordul de stergere a datoriilor inca din 13 octombrie, deci cu o saptamana inainte de a juca teatrul de la Iasi.

"Ajutor de stat ilegal"

Ce s-a intamplat mai departe? Propunerea AVAS a ajuns la Consiliul Concurentei, care a pus dosarul la fezandat, pana se incheia perioada tulbure a alegerilor generale. Si a inceput trasul de timp. Prin trei adrese succesive, Consiliul Concurentei cerea lamuriri suplimentare de la AVAS: in 19 octombrie, 18 noiembrie si 2 decembrie 2004.

Peste cateva zile, Traian Basescu avea sa castige alegerile prezidentiale iar PSD parea sa fi pierdut irevocabil puterea. Dar raspunsul definitiv al Consiliului Concurentei n-a venit decat in 4 februarie 2005, cand Alianta PNL-PD se instalase confortabil in toate institutiile statului.

Verdictul Concurentei a fost respingerea stergerii datoriilor de la TEROM, cu ultimul cuvant: "Ajutor de stat ilegal".

Prea tarziu. Fratii Nanaa au disparut, sustragandu-se urmaririi penale, Mircea Ursache, presedintele AVAS, si-a dat elegant demisia la inceputul lui ianuarie si-si vede linistit de viata, la TEROM s-au adunat in trei ani de privatizare 10 milioane de euro datorii, iar reprezentantii statului striga acum, din gura de sarpe, ca la combinatul iesean s-au furat in total 36 milioane de euro.

Dar stapani la stana au fost lupii.

Inca o data, istoria jafului

Fratii Nanaa au cumparat 95% din Terom in decembrie 2002. Au platit 1 milion de dolari si se obligau sa investeasca alte 4,4 milioane de dolari. AVAS trebuia sa supravegheze respectarea contractului de privatizare.

In scurt timp, Nanaa a inceput sa vanda hale si terenuri ale societatii, la preturi subevaluate, si a transferat banii in conturi din strainatate - conturi cu implicatii teroriste, afirma procurorii.

IESEANUL dezvaluia in exclusivitate, in toamna trecuta, ca Nanaa a vandut catre Panaitescu si sirianul Michel Nseir 11 ha de teren, cu tot cu cladiri, la un pret de sase ori mai mic decat cel al pietei.

Ursache a facut abuz in serviciu?

Interesant este ca Mircea Ursache, seful AVAS, hotarase singur stergerea datoriilor. Cel putin asa reiese din decizia Consiliului Concurentei, din 4 februarie a.c., in care se spune ca AVAS nu trebuia sa treaca la stergerea datoriilor TEROM fara a avea acordul lui Mihai Berinde, presedintele Concurentei. Va fi vreodata Mircea Ursache chemat la audieri de catre PNA?

"Nu are nici o legatura cercetarea penala a fratilor Nanaa cu propunerea noastra de stergere a datoriilor! Lucrurile acestea nu se amesteca! La acel moment credeam in relansarea Terom"

pentru IESEANUL, Mircea Ursache, fost presedinte AVAS