La inceputul lunii februarie au fost facute publice sumele alocate de Ministerul Sanatatii prin finantare CNAS pentru programele si subprogramele de sanatate, prin Ordinul nr. 55/42. Tot atunci, Florin Buicu, directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenta Targu Mures, reclama lipsa unor asigurari din partea CJAS privind continuarea acestor programe.

Finantarea se realizeaza prin intermediul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), iar printre prioritati se afla programul pentru supravegherea si controlul infectiilor HIV/SIDA. Subprogramul, care face parte din cadrul programelor dedicate bolilor transmisibile, presupune asigurarea in spital si in ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale si pentru infectiile asociate persoanelor cu infectie HIV/SIDA si postexpunere. In program vor fi tratate 6.100 persoane, iar costul pentru un singur pacient infectat cu HIV/SIDA se ridica la 170.123 lei/an. Suma alocata este de 1.1 miliarde lei si va fi folosita pentru a achiat medicamentele antiretrovirale si pentru infectii asociate si este destul de mare, fata de cea alocata pentru supravegherea si controlul tuberculozei, 125 milioane lei. Scopul acestui din urma program este de a creste procentul de bolnavi de tuberculoza tratati si vindecati, in program fiind inclusi 40.000 de bolnavi, iar pentru fiecare este asigurata o suma de 3.125 lei/an.

Boli, boli, boli

In cadrul programului de prevenire si combatere a bolilor netransmisibile, lider de finantari este programul de preventie si control in patologia oncologica, cu 2.1 miliarde lei. Scopul acestuia este reducerea mortalitatii specifice prin afectiunile oncologice. Se are in plan tratarea a 60.000 de bolnavi, la un cost de 35.000 lei/bolnav/an.

Cu toate ca bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in Romania, fondurile alocate la nivel national pentru prevenirea si combaterea acestora sunt cifrate la 350 milioane lei. Cu toate acestea, scopul programului este imbunatatirea starii de sanatate si cresterea sperantei de viata a bolnavilor. Fondul este impartit inre bolnavii care sunt tratati prin chirugie cardiovasculara (2.632) si cei prin cardiologie interventionala si electrofiziologie (2.995).

O suma mare la prima vedere, dar insuficienta, este cea alocata pentru programul de diabet si boli de nutritie, cei 1,8 miliarde lei urmand sa fie utilizati, in principal, pentru asigurarea medicamenetelor antidiabetice. Se au in vedere 315.000 de diabetici, la un cost de 5.714 lei/an.

Dializa, trecuta in sistem privat in opt centre din tara, printre care si cel din Targu Mures, are alocati aproape 1,8 miliarde lei, in conditiile in care contractul incheiat intre firmele castigatoare si CJAS prevad 110 euro/caz. Cu toate acestea, in cadrul programului au fost alocati doar 272.727 lei/bolnav dializat.

Numarul de bolnavi la nivel national este de 6.600.

Bani, bani, bani

In cazul diagnosticul precoce al bolilor neurologice, ministerul a alocat 500 milioane lei, care vor fi folositi pentru asigurarea in spital si in ambulatoriu a tratamentului pentru bolnavii cu scleroza multipla (in numar de 900) si cei cu AVC (3.000 de bolnavi). Pentru profilaxie si patologie psihiatrica au fost alocati 5.7 miliarde lei.

O suma infima este cea alocata transplantului de organe si tesuturi, 4,5 milioane lei, in conditiile in care medicii care lucreaza in domeniu reclama constant lipsa banilor pentru interventia in sine, in timp ce fondurile sunt asigurate pentru imbunatatirea starii de sanatate si cresterea sperantei de viata a bolnavilor cu organe aflate in insuficienta cronica ireversibila care necesita transplant de organe si tesuturi, adica asigurarea reactivilor necesari realizarii testelor pentru receptori de organe si tesuturi bolnavilor care vor beneficia de transplant de organe.

Numarul de bolnavi propusi pentru testari este de 225, costul pentru un bolnav fiind de 20.000 lei. In cazul programului de preventie in traumatologie si ortopedie, ce are ca scop endoprotezarea bolnavilor cu afectiuni articulare preexistente sau dobandite, lista numara 6.658 de bolnavi.