Surprinzator, in mod placut, s-a dovedit raspunsul afirmativ al doamnelor care au fost prezente in Sala mica a Consiliului Judetean „pana la una". Deci, subiectul conteaza. Deci, subiectul intereseaza.

Şi cum n-ar interesa, de vreme ce propunea participarea interactiva pe chestiuni privind cauzele subiective si obiective ale subreprezentarii femeilor in politica, situatia prezentei femeilor in organizatiile muresene ale partidelor, specificitatea discursului politic (feminin sau masculin?), strategii eficiente de succes al femeilor in politica.

Misoginii (care inca sunt destui) ar zice, inainte de a gandi, ca mai bine ramaneam la cratita. Noi, femeile din politica, militante pentru drepturile omului, juriste, reprezentante ale principalelor institutii din judet, jurnaliste.

Raspunsul este simplu: n-am ramas tocmai pentru ca de destul timp am inteles sa ne asumam si alte responsabilitati, pe langa cele casnice. Aste nu inseamna, astfel cum sublinia Smaranda Enache (copresedinta Ligii Pro Europa) ca vrem sa intram intr-o competitie dezonoranta pentru barbati.

Una care sa le impuna lor a-si asuma atributiile unui camin, iar noua sa ne dea totala libertate, din acest punct de vedere. O competitie purtata cu dispret pentru ceilalti. Dar, evolutia intr-un anume sens nu poate fi evitata.

Intr-un asemenea context, femeia in politica trebuie sa-si propuna a reprezenta o alternativa egala la sansele de reusita ale unui barbat. Fara inutila atitudine de bravada.

Experinta celor dintre noi care s-au aventurat de peste un deceniu in lupta cu conceptiile traditionaliste a fost relevant ilustrata de Lucia Briscan, sefa departamentului de femei al Ligii Pro Europa. Problemele punctuale pe care le-a pus in discutie au incitat. Incetisor, la inceput, intr-un crescendo vizibil, mai apoi.

Mai ales din momentul in care o cunoscuta creatoare (mai ales de barbati in politica), Valentina Lucian, a spus lucrurile pe sleau. Intr-o perceptie, desigur, personala, justificata de experienta in domeniu.

Pe scurt, doamnele au fost de acord, in felul lor, ca nu suntem mai grozave decat barbatii, dar nici inferioare lor. Nimeni n-a putut sa sustina niciodata ca dotarea cu cromozomul XX dezavantajeaza fata de cromozomul XY. De multe ori ne lipseste, insa, curajul.

De a intra in confruntarea cu ei, de a ne pune in valoare, de a ne instrui in domeniul politic (nici barbatii nu s-au nascut invatati), de a nu mai fi doar femeia din spatele barbatului de succes. Adica, ne este greu sa ne schimbam modul de gandire.

Atunci, cum sa le-o cerem celorlalti sa o faca, in raport cu noi? Trebuie sa incepem prin a colabora cu barbatul de langa noi, prin a avea curajul de a-i spune lui hotararea noastra, de a-l convinge ca trebuie sa ne dam sanse egale.

Reteta succesului in politica nu este una universal valabila, chiar daca exista anumite reguli. Cunosteam aceasta realitate, dar ne-a confirmat-o si Lokodi Edita, presedinta Consiliului Judetean Mures, presarandu-si interventia cu exemple concrete. Nu doar publice, ci si personale.

Nu doar din Consiliu, ci si din partid.

Unul dintre meritele intalnirii a fost acela de a ne fi dat prilejul sa ne exprimam. Liber, fara bornele formalismului. O dezbatere informala despre ceea ce suntem si, mai cu seama, despre ceea ce am putea fi. Indiscutabil, o astfel de masa rotunda ne-a facut bine. Şi nu numai la nivel declarativ.