Dupa ce au trecut prin mana lui Vadim, italienii s-au apropiat de Blocul National Democrat si de PNT-ul lui Gheorghe Ciuhandu, in curand PPCD (Partidul Popular Crestin Democrat). Numai ca Lo Jucco a avut legaturi cu companiile Publitalia si Fininvest, detinute de Berlusconi, anchetate de procurorii italieni in dosarele privind Mafia siciliana...

Ideea nasterii unui partid popular a infierbantat, in ultimele luni, mintile numerosilor dezertori politici din dreapta si stanga esicherului politic. Dincolo de demersul bine intentionat pe care unii dintre sustinatorii proiectului popular il fac, cum era si de asteptat, interesele obscure nu lipsesc din ecuatia constituirii viitorului partid popular.

In acest moment, trei grupuri politice discuta posibilitatea formarii unui pol popular: PNTCD (viitorul Partid Popular Crestin Democrat), Blocul National Democrat, bratul politic al Blocului National Sindical, si “gruparea Gusa” plecata din PD. In combinatie ar putea intra dezertori, fie din Alianta D.A., fie din PSD.

Interesant este ca ideea populara a incoltit prima data in mintea liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, in cautarea disperata a acestuia de identitate politica inaintea campaniei electorala din toamna.

Cine i-a livrat lui Vadim proiectul popular? Din informatiile oficiale ale PRM, dublate de declaratiile oficiale ale “tribunului”, rezulta ca initiatorii proiectului au fost doi cetateni italieni: Vicenzo Di Palo si Domenico Lo Jucco.

Consiglieri pentru Vadim

Cei doi italieni au fost, pentru scurt timp, consilierii de politica externa ai lui Vadim, in incercarea acestuia de a transforma PRM intr-un partid popular, implicit de a-si coafa imaginea publica. Proiectul “PRM - partid popular” a esuat dupa ce Wilfried Martens, deputat popular in Parlamentul European, s-a opus vehement manevrelor lui Vadim.

Martens a pariat pe PNTCD, desi avusese o experienta nefericita cu acest partid imediat dupa alegerile din 2001. Atunci, “grupul de la Brasov” din cadrul PNTCD se afla in tratative cu fostul premier Radu Vasile, pe atunci deputat PD, pentru ca acesta sa puna umarul la constituirea polului popular.

Radu Vasile a renuntat la idee cu citeva zile inainte de conferinta de presa care trebuia sa anunte constituirea partidului popular. Unul dintre oamenii de baza ai “grupului de la Brasov” a fost Ionut Gherasim, fost deputat PNTCD care deja facuse munca de teren pentru a infiinta filialele locale al viitorului partid popular.

In calatoriile sale, Gherasim il avea alaturi pe acelasi Vicenzo Di Palo, italianul trimis de partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi pentru a pune bazele unui partid popular romanesc. Asadar, Di Palo a batut cam pe la toate “usile” politice interesate de doctrina populara. Cine sunt de fapt Di Palo si Lo Jucco?

Doi populari incapatanati

Ioan Munteanu, secretarul general al BND, formatiune politica ce are cinci deputati in Parlament, alesi pe listele PRM, ne-a confirmat faptul ca Vicenzo Di Palo s-a aflat in ultimii ani in spatele tuturor discutiilor referitoare la “populari”. Munteanu ne-a confirmat si faptul ca, recent, la Sinaia a avut loc o intalnire particulara intre mai multe persoane interesate de miscarea populara.

Aici, conform informatiilor noastre, ar fi fost prezent si Vicenzo Di Palo. Cert este ca viitorul PPCD, adica actualul PNTCD, si BND negociaza de ceva vreme o alianta politica. Mircea Giurgiu, deputatul BND de Cluj, a declarat ca a auzit de negocieri, dar ca nimeni nu l-a informat despre discutii, nici pe el personal si nici pe colegii lui parlamentari.

Clujeanul Sabin Gherman, raportor pentru Romania din partea Aliantei Libere Europene, ne-a declarat ca l-a cunoscut intamplator pe Vicenzo Di Palo in acelasi “contex popular”. In privinta unei posibile aliante dintre BND si PNTCD, Gherman s-a aratat sceptic.

Pe de alta parte, din informatiile pe care le detinem, este posibil ca Gheorghe Ciuhandu, presedintele PNTCD, sa aiba nevoie de reprezentare in Parlament prin deputatii BND, iar BND ar avea nevoie de organizarea administrativa a PNTCD-ului. Cine a facut “lipeala” intre BND (fostul aliat al PRM) si PNTCD? Posibil ca Di Palo, omul apropiat atat de BND, cat si de taranisti.

Sforariile italienilor

Din constructia politica populara lipseste un singur element esential: banii. Pentru orice proiect politic, banii sunt indispensabili. Aici ar intra in scena italianul Di Palo. De ce? Vom vedea in continuare. Surse apropiate acestuia ne-au declarat ca, inca de acum trei ani, Di Palo sponsoriza miscarea “grupului PNTCD de la Brasov”.

Acesta pretindea ca este reprezentantul unei puternice firme de constructii din Italia, numita “Maltauro”. In alte documente, Di Palo figureaza drept “coordonator pentru Europa de Est al Comisiei Paritare Interparlamentare Europene pentru Cultura si Politica, cu sediul la Roma”. Colegul lui Di Palo, Domenico Lo Jucco, este si mai galonat.

A fost secretar de stat in ministerul afacerilor interne in primul guvern Silvio Berlusconi din 1994. Cei doi au fost lideri ai partidului Forza Italia. Ce cauta acesti doi distinsi politicieni italieni intr-o combinatie politica “mioritica”? Asa cum s-au si prezentat, acestia isi ofera serviciile de consultanta tuturor celor care vor sa infiinteze partide populare.

Miza o reprezinta viitoarea reprezentare a Romaniei in Parlamentul European. Odata cu integrarea din 2007, Romania va avea 35 de parlamentari si ar putea influenta echiliberul instabil dintre grupul popular si cel socialist. Silvio Berlusconi nu doreste sa-si piarda influenta in Parlamentul European, unde de-a lungul timpului pozitiile cheie au fost ocupate numai de italieni.

Lo Jucco, executantul lui Berlusconi

De-a lungul celor patru ani de cand activeaza in Romania, nimeni nu s-a intrebat cine sunt cu adevarat italienii Di Palo si Lo Jucco. Ce interese reprezinta ei, de fapt, si de unde provin banii pe care ii ruleaza in Romania? Asta in contextul in care, mai mult ca sigur, cei doi vor fi implicati, in vreun fel, in proiectul noului partid popular european.

Din documentele oficiale pe care le detinem, rezulta ca Domenico Lo Jucco a fost unul dintre fondatorii partidului Forza Italia. Lo Jucco a fost vicepresedintele general al companiei Publitalia, controlata de Berlusconi, cea mai mare agentie de publicitate din Italia.

Conform saptamanalului L’Espresso si cotidianului Panorama, partidul Forza Italia a fost construit pe scheletul companiei Publitalia si Fininvest (la sediul acestei companii au avut loc intalnirile pentru stabilirea programul politic).

Marea majoritate a directorilor si sefilor regionali ai Publitalia - Fininvest erau membri activi ai partidului. Lo Jucco avea sarcina de a selecta membri de partid.

Scandalurile mafiote Fininvest si Publitalia

De numele companiei Publitalia si Fininvest se leaga si cel mai mare scandal de coruptie din Italia, in care Silvio Berlusconi a fost acuzat de legaturi cu Mafia siciliana. In plasa procurorilor antimafia din peninsula au cazut, prima data, fratii gemeni Alberto si Marcello Dell’Utri, directorul general al sucursalei Publitalia de la Roma, respectiv administratorul delegat al companiei.

Intr-un interviu acordat presei italiene, judecatorul Borsellino a declarat ca mafiotul Vittorio Mangano se afla in legatura cu fratii Dell’Utri (anii ‘90-‘92) si ca exista o ancheta in desfasurare la Palermo privind legaturile dintre Berlusconi si Mangano.

Acesta a fost indicat de capii mafiei siciliene, Buscetta si Contorno, arestati la inceputul anilor ‘90, ca fiind “un om de onoare” al familiei Pippo Calo. Dupa aceste dezvaluiri, judecatorul Borsellino a fost asasinat.

Marcelo Dell’Utri, prietenul si omul de incredere al premierului Berlusconi si colegul lui Lo Jucco, venit in Romania sa infiinteze partidul popular, a fost trimis in judecata pentru asociere cu Mafia. Procurorii au stabilit ca, incepand cu 1974, Dell’Utri a luat legatura, initial in vila lui Berlusconi din localitatea Arcore, cu mafiotul Vittorio Mangano.

Dell’Utri a fost condamnat la noua ani de inchisoare. Berlusconi a aparut ca martor in diferite procese in care Dell’Utri a fost acuzat de legaturi cu mafia - desfasurate pe la mijlocul anilor ‘80. Presa italiana l-a catalogat pe Dell’Utri ca fiind “ambasadorul” Mafiei pe langa societatea Fininvest.

Prin intermediul acestei societati, Dell’Utri a spalat bani pentru Cosa Nostra, a declarat mafiotul Filipo Alberto Rapisarda. Dupa ce Berlusconi a castigat alegerile din 1994, anchetele au fost blocate, iar Mangano si Dell’Utri s-au intalnit pentru a discuta posibilitatea ca Parlamentul italian sa promulge legi favorabile Mafiei.

Timisoara italienilor

Asadar, sub nasul serviciilor de informatii romanesti, italienii Di Palo si Lo Jucco, cu legaturi extrem de dubioase in Italia, se implica in constructia politica populara din Romania. Ca o ciudatenie, bine de stiut este ca zona Timisoarei, orasul in care “popularul” Gheorghe Ciuhandu este primar, este un fief al afaceristilor italieni.

Amintim doar de grupul “Maurizzio Peruzo”, cel mai puternic jucator de pe piata imobiliara din Timisoara. Recent, Fininvest, compania lui Berlusconi, apropiat al lui Maurizzio Peruzo, si-a anuntat intentia de a investi intr-un proiect interport (centru de hale si depozite) la marginea Timisoarei.