Nemultumiti ca IS a sustinut PSD in campania electorala din 2004, democratii nu si-au trimis nici un reprezentant nici la Consiliul IS de la Johannesburg din octombrie, anul trecut, nici la Reuniunea Partidului Socialist European (PSE) de la Stockholm de saptamana trecuta.

Motivatia oficiala a ultimei absente a fost ca PD ar astepta, inca, explicatii din partea IS privind sustinerea PSD in alegerile din 2004.

Posibila intalnire a liderului PD Sorin Frunzaverde cu crestin-democratii germani, gruparea cea mai puternica din Partidul Popular European (PPE), a alimentat speculatiile potrivit carora PD ar cam vrea sa o rupa cu socialistii si sa se indrepte spre polul popular european.

In acelasi timp, PSD a sesizat comisia de etica a IS, solicitand excluderea PD din Internationala, pentru ca ar fi incalcat Carta Etica a IS, potrivit careia partidele social-democrate din aceeasi tara nu au voie sa se atace. Democratii clujeni nu par speriati de perspectiva vreunor sanctiuni din partea IS. In ceea priveste optiunile personale, ele sunt impartite intre socialisti si populari.

Puterea este un argument hotarator pentru IS

„Suntem si vom ramane membri cu drepturi depline in Internationala Socialista”, a comentat, transant, presedintele interimar al PD, Emil Boc, stadiul actual al relatiilor dintre PD si IS.

El nu se sfieste, totusi, sa reproseze, din nou, socialistilor europeni comportamentul lipsit de fair-play, in opinia sa, din momentul in care au decis sa sprijine PSD in dauna PD, in campania electorala din 2004. „Trebuia sa ceara sa nu ne atacam intre noi, atunci cand PSD era acuzat de coruptie.

Trebuia sa le ceara sa termine cu coruptia, nu sa-i sustina in continuare”, comenteaza Boc faptul ca IS ar putea fi deranjat de atacurile PD la adresa PSD. Chestionat de catre ZIUA de Cluj in privinta strategiei PD in cazul in care va fi exclus din IS, Emil Boc a oferit un raspuns cel putin surprinzator: „Internationala Socialista nu a exclus niciodata un partid aflat la guvernare”.

Acelasi lucru este sustinut si de catre fostul senator PD Iuliu Pacurariu. „Internationala Socialista nu sanctioneaza un partid care a castigat alegerile. Puterea este argumentul hotarator”, spune Pacurariu.

El tine sa aminteasca PSD ca ei au fost cei care au atacat PD atunci cand au cerut excluderea lor din IS si mai cu seama atunci cand „au declansat prigoana impotriva primarilor PD, santajandu-i sa se inscrie in PSD”. „Dragostea mea este, intotdeauna, pe termen lung”, afirma fostul senator in privinta optiunii personale intre IS si PPE.

El tine, insa, sa precizeze ca importanta este unitatea echipei. „Dezbaterea, in privinta aliantelor europene, daca va fi, va fi de jos in sus. Nu pot decide liderii, singuri, fara a tine cont de optiunea majoritatii membrilor de partid”, adauga Iuliu Pacurariu.

Primordial e actul de guvernare

„In acest moment, evaluam relatiile cu toate partidele din Europa, in special cu cele aflate la guvernare”, declara deputatul PD Daniel Buda. El nu se simte indisolubil legat de IS si nici nu considera ca afilierea externa a PD ar fi, in acest moment, o prioritate.

„Singurul lucru important, in acest moment, este actul de guvernare si doar asupra lui trebuie sa ne concentram intreaga atentie”, considera Buda. El sustine ca, oricum, eventuala fuziune cu PNL va influenta pozitia politica viitoare a PD. Prefectul Mihail Hardau, membru PD, nu doreste, deocamdata, sa comenteze situatia relatiei PD cu IS.

El prefera sa astepte, intai, analiza acestei situatii si a optiunilor de viitor, la nivelele inferioare ale partidului. „Personal, ma situez putin mai la dreapta, ca mod de a gandi”, isi afirma Mihai Hardau o afinitate mai mare pentru polul popular, decat pentru cel socialist.