Parohia Romano-Catolica "Sf. Mihail" a cerut evacuarea galeriei, in urma unui proces intentat Consiliului Local si finalizat cu o sentinta a Curtii de Apel Cluj, data in 26 ianuarie 2005. Pana in anii ’50, respectivul spatiu a apartinut Bisericii catolice. Fara nici o negociere, Parohia a cerut o chirie de 4.000 de euro lunar, bani pe care UAP nu ii poate plati.

Situatia in care se gaseste acum cea mai mare filiala a Uniunii Artistilor Pastici din Romania (dupa cea din Bucuresti), de a-si pierde galeria expozitionala, datorita unor "scapari" mai mult sau mai putin voite din partea unor factori responsabili din fosta administratie a Primariei clujene, va fi adusa cunostintei Minsterului Culturii, administratiei prezidentiale, precum si Conferintei

Episcopilor Catolici din Romania. Dar se prefigureaza si redeschiderea procesului privind legalitatea actului de proprietate al parohiei catolice clujene privind pentru parterul imobilului de pe strada Iuliu Maniu 2-4. Reamintim ca, in spatiul respectiv, din 1968, functioneaza Galeria UAP Cluj, fostul Fondul Plastic, in baza unui contract de inchiriere cu Primaria.

"Ne aflam intr-un moment de cumpana in continuitatea functionarii galeriei. Fondul divergentelor este o situatie neclara, incerta, creata intre Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Parohia Romano-Catolica si Uniunea Artistilor Plastici din Romania", spune pictorul Ioan Sbarciu, presedintele UAP Cluj.

Totodata, el cere ca Primaria din Cluj, cu care a reinnoit inca din aprilie, anul trecut, contractul de inchiriere pentru respectivul spatiu, pe inca 5 ani, sa se implice la modul serios in rezolvarea cazului.

Spatiul a intrat in administrarea Primariei clujene, respectiv in proprietatea statului roman, in urma unui schimb imobiliar efectuat cu patruzeci de ani in urma intre Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia (pe atunci fiind doar episcopie) si Comitetul Executiv al fostei regiuni Cluj, prin care Biserica catolica primea un spatiu echivalent, in proprietate, in municipiul de pe Mures.

Pe 13 decembrie 1961, acest Comitet Executiv al Sfatului Popular regional Cluj trece cu titlu de schimb suprafata de 362 mp in administrarea Sfatului Popular al orasului Cluj, incepand cu data de 1 ianuarie 1962. "Traseul utilizarii acestor spatiu, care apartinea (incert, in lipsa tuturor documentelor necesare) Parohiei, porneste de la inchirierea si utilizarea in 1941 ca depozit de medicamente.

A trecut apoi, cu titlu de schimb, in proprietatea statului, pana la alocarea, prin inchiriere, Fondului Plastic pentru crearea unei Galerii de arta destinata in exclusivitate publicului clujean", spune Ioan Sbarciu. El adauga ca este si ilegal ca, in acelasi timp, sa fie semnate doua contracte de inchiriere pe acelasi spatiu, cu doua institutii diferite.

"Suntem total deceptionati, nedumeriti si dezamagiti de atitudinea perseverenta pe care o institutie dedicata spiritului o aplica, in a exclude pe viitor posibilitatea ca publicul clujean sa fie martor al evolutiei spirituale artistice, si in a priva societatea clujeana de o dimensiune culturala fundamentala: arta", afirma presedintele UAP Cluj.