Am demonstrat cum reputatul profesor de psihologie Miclea a folosit imaginea UBB pentru a-si promova firma. Asa cum reiese din numeroase documente, catedra de Psihologie a UBB si firma "Cognitrom" au colaborat in diverse ocazii.

Spre exemplu, in 2003, cu ocazia Conferintei Nationale a Invatamantului Virtual, "Cognitrom" si UBB au prezentat un proiect intitulat "Evaluarea aplicatiei e learning IDSoft". Din partea UBB a fost prezent Gabriel Vonas, iar din partea Cognitrom, Paul Cotarlea. Care Cotarlea este si profesor al UBB.

Este evident ca actiunile profesorilor de la catedra de Psihologie, in frunte cu fostul decan Miclea, au fost cat se poate de imorale.

Acestia concepeau testele psihologice in "laboratoarele" UBB, la treceau pe firma Cognitrom, le promovau tot prin intermediul UBB, apoi le vindeau. Incasau astfel si bani de la UBB (salariile) dar si bani obtinuti prin "Cognitrom".

Recent, ministrul Mircea Miclea a fost acuzat de presa centrala ca apetitul sau pentru astfel de afaceri cu softuri educationale nu este deloc intamplator. Desi afacerea pare foarte complicata la prima vedere, lucrurile sunt simple.

Pana in 2007, invatamantul romanesc trebuie sa intre in standardele UE, adica sa treaca de la abac si tabla neagra la invatamantul asistat de computer, prin programe specilizate pentru fiecare materie. Miclea, in calitatea sa de ministru, are aceasta obligatie.

Insa, acelasi Miclea, in calitate de om de afaceri, a intrat cat se poate de adanc in acest business cu softuri. In prezent, pe masa lui Miclea se afla programul "Sistemul educational informatizat", care va introduce in scolile romanesti invatamantul asistat prin softuri. Costul acestui program este de cateva sute de milioane de euro.

Firmele de specialitate interesate de program, cele care vor sa vanda ministerului Educatiei programele, sunt Softwin, condusa de Florin Talpes, Fujitsu Siemens Computers, condusa de Claudiu Florica, si Computerland, apartinand lui Nicoale Badea, presedintele clubului Dinamo.

Intr-o declaratie data presei centrale, Florin Talpes, directorul Softwin, nu a negat informatia cum ca ministrul Miclea a fost angajatul societatii sale. Nu stim exact in ce context, pentru ca ministrul Miclea, dupa o saptamana intreaga de insistente, nu a dorit sa discute cu reporterii ZIUA de Cluj.

Miclea a ignorat mesajele scrise pe care i le-am trimis, dovedind, daca mai era necesar, cat intelege domnia sa din principiul transparentei.

Asadar, in relatia suspecta dintre Talpes si Miclea trebuie cautata si inclinatia actualului ministru pentru afaceri cu softuri. Si, eventual, unde se vor duce pe viitor banii ministerului. Deloc intamplator, recent, societatea Fujitsu Siemens a donat ministerului Educatiei 10.000 de licente de soft pentru invatamantul mediu si universitar.

Acesta a fost si una din promisiunile cu care ministrul Miclea a reusit sa inchida gura profesorilor grevisti. Claudiu Florica, seful Fujitsu, si Florin Talpes, colaboratorul lui Miclea, sunt prieteni si parteneri de afaceri. Mai mult, Florica este ginerele lui Cornea, liderul Sindicatelor Libere din Invatamant. Cercul se-nchide.

Acelasi Florica a fost unul dintre sponsorii PD, firma Fujitsu donand partidului calculatoarele de la sediul central din Bucuresti. In prezent, societatile Softwin si Fujitsu sunt implicate intr-un proiect avizat de fostul guvern Nastase pentru informatizarea administratiei publice, proiect valorand peste 70 de milioane de euro.

Fujitsu este in carti si pentru 180 de milioane de euro, parte a proiectului companiei EADS de securizare a frontierelor. Surse de pe piata au acuzat modul in care compania a intrat in aceste afaceri, neavand suficienta experienta in domeniu.

Ceea ce este si mai grav in comportamentul ministrului Miclea este faptul ca acesta a fost informat despre "virusii" sistemelor informatizate care au infectat ministrul Edicatiei.

De a lungul ultimilor ani, ministerul a contractat sume importante de bani de la Banca Mondiala pentru a implementa sisteme informatice si softuri educationale. Profesorul Valentin Cotarta, fostul sef Directiei de Informatizare din cadrul ministerului Educatiei, l-a atentionat intr un memoriu despre jocurile de interese existente.

"Regret ca domnul ministru Mircea Miclea nu a luat in considerare atentionarile pe care i le-am facut in scris despre personaje precum Florin Talpes, Claudiu Florica si Emil Onea, inca din luna ianuarie 2005

Pentru ca tot adevarul despre proiectele de informatizare a MEC-ului sa iasa la iveala, astept din partea ministru Miclea raspuns la intrebarea: unde sunt produsele software EMIS si SICOB, finantate din fonduri PHARE si Banca Mondiala.

Ce firme se fac vinovate de incasarea banilor pentru aceste produse nefunctionale, precum si care au fost persoanele din MEC implicate in derularea acestor contracte?", a declarat profesorul Cotarta.

Acesta este de parere ca "doar un audit corect efectuat de Guvernul Romaniei, cu ajutorul unor experti straini independenti, despre contractele de IT derulate in ultimii cinci ani in Romania, a caror valoare depaseste un miliard de dolari, va putea aseza in mod credibil piata de IT din Romania.

Valoarea unei firme de IT trebuie sa fie rezultatul calitatii produselor si serviciilor, si nu nivelul zgomotului pe care il face"