Coconea, eminenta cenusie

Gabriel Coconea, omul de numele caruia se leaga destinele a mii de oameni din gazul romanesc termina Facultatea de Petrol si Gaze in 1962 si este repartizat la Sarmasu (jud. Mures), ca inginer stagiar de foraj. A facut un cuplu de renume in lumea gazului cu directoarea economica a actua-lului Transgaz, Guadje Laurentia.

Pana in 1989 a fost director general la Schela de Foraj Medias. La Revolutie, a avut o serie de probleme si a fost nevoit sa se refugieze in Ministerul Minelor, dar foarte abil, bun comunicator, dotat cu o persuasiune exceptionala, a revenit in fruntea Romgaz in 1996.

Inainte de 1996 a fost director de investitii la Centrala Gazului, care era o regie nationala unica pe Romania.

Printre proiectele de investitii derulate de Gabriel Coconea si cu care se poate mandri este Complexul Turistic Balnear Bazna, realizat si datorita directorului Schelei de Extractie Medias, Stelica Barau, si constructorului Ioan Oprean, de la Ancona Targu Mures.

Dupa castigarea alegerilor de catre CDR, Coconea se refugiaza in functia de simplu sef de birou in Medias.

Liderii gazului romanesc in epoca Constan-tinescu au fost Emil Blaga si Mihai Zgaia, inchis pentru ca a fost suspectat ca, pe vremea cand era sef la Imbunatatiri Funciare, ar fi retrocedat proprietati ale statului inspre Biserica Greco-Catolica.

Spre inceputul anului 1998 Radu Berceanu isi numeste omul la conducerea Romgaz, pe Florin Georgescu, dar, datorita prieteniei pe filiera Ioan Nicolae (SNTR) via Petre Roman, in septembrie 1998, Gabriel Coconea se intoarce in registrul de stapan al gazelor.

In ultimul an de guvernare CDR, Regia Natio-nala este sparta in 6 societati comerciale aflate in subordinea ministrului Industriilor, Radu Berceanu: Depogaz (la Targu Mures si Ploiesti), Exprogaz (Medias si Targu Mures), Romgaz si Transgaz.

Chiar daca a ramas doar director general la Transgaz, Coconea a fost recunocut drept eminenta cenu-sie in domeniu. Este epoca in care relatiile cu Sabin Popoviciu nu sunt dintre cele mai cordiale.

Acuzele PD-PNL

Principalele acuze aduse epocii Coconea de catre profesionistii liberali si democrati sunt gestionarea defectuoasa a bugetului, in special neplata obligatiilor catre stat si suspiciunile legate de o serie de licitatii adjudecate permanent de aceleasi firme, apropiate tandemului Dan Ioan Popescu si Iulian Iancu, respectiv ale ministrului

Industriilor si al secretarului de stat pe gaz. Nominalizati au fost managerii de la INSPET Ploiesti, Condmag Brasov, Flowtex Medias, Amarad Arad (Cheregi) si TIM SA, condusa de Oarga. Alte afaceri cu tenta comisio-nara au fost cele adjudecate de AEROTEH Bucuresti si AEM Timisoara.

Surse care, deocamdata, nu vor sa isi dezvaluie identitatea sustin ca era vorba de comisioane de milioane de euro anual… No comment.

Muntean de la BAT

La Transgaz, carausul gazelor, administratorul conductelor de transport gaze, decizia directorului general este una de o importanta capitala pentru economia romaneasca, indeosebi odata cu cresterea numarului marilor consumatori eligibili din Romania.

De fapt, directorul Transgaz aproba tranzitul acestui tip de energie pe teritoriul tarii. Gabriel Coconea nu este strain de privatizarile de tip MEBO si cele prin care, prin intermediul BAT-ului, Foraj Sonde Medias si Mures au fost externalizate.

Astfel, au aparut firmele lui Gheorghe Calburean, DAFORA, si a lui Vasile Aron, Foraj Sonde Mures.

De asemenea, nici ascensiunea lui Florin Munteanu nu poate fi dezvaluita fara lega-turile sale cu Gabi Coconea. Actualul deputat PD Florin Munteanu a fost seful coloanei de transport din regia nationala a gazului romanesc, respectiv directorul Bazei de Transport si Aprovizionare a gazului metan.

Discret, fara prea mult tam-tam in presa sau pe piata libera, s-a privatizat si acest serviciu care asigura transportul si apro-vizionarea gazului. Astfel, im-preuna cu prietenul sau Ioan Ştefan, astazi director general la Mentenanta din Targu Mures, au privatizat coloana auto a gazului.

Viorel Olteanu, de la Globe Trotters era unul dintre beneficiarii acestui serviciu. Nu insistam acum asupra conflictului de interese dintre seful unei regii de gaz, Mentenanta din Mures, si calitatea de actionar la BAT, cum este cazul lui Ioan Ştefan. Vom reveni cu o ancheta.

Ramane de vazut daca relatia noului sef al Transgaz, dupa cum circula informatiile dinspre ministrul Radu Ber-ceanu si secretarul de stat pe gaz, Traian Popa cu posibilul consilier Gabriel Coconea de la NABUCCO de la Viena va fi una propice mediului de afaceri din Romania?!

In perioada 2001-2005, cea mai importanta actiune a Transgaz este participarea la proiectul NABUCCO, respectiv realizarea unei magistrale de conducte de gaz metan din nordul Iranului, inspre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, pana la Viena.

NABUCCO este o alternativa la transportul de gaze din Rusia, mai ales ca exista un excedent de gaze naturale in nordul Persiei.

Surse apropiate afacerilor cu gaze naturale sustin ca, desi PD si-a adjudecat sefia Transgaz, deputatul sibian Florin Muntean a acceptat deja sa renunte la Parlament pentru functia de director general, Coconea se foloseste de o serie de tertipuri pentru a iesi la pensie de pe pozitia de numar 1 si de a fi acceptat in bordul

proiectului NABUCCO de la Viena.

Pedistul Florin Muntean, vehiculat cu sanse maxime de a obtine sefia TRANSGAZ Medias, a fost insa foarte reticent in declaratii, lasand sa se inteleaga faptul ca jocurile nu sunt inca facute in ceea ce-l priveste si ca asteapta "un document oficial". Din continutul C.V.

-ului sau rezulta ca acesta este de profesie inginer, specialitatea masini termice, in cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia din Timisoara, Facultatea de Mecanica. A trecut prin toate treptele de conducere, iar din 1997 este director general la Baza de Aprovizionare si Transport Medias.

Epoca Avram la ROMGAZ

"Implicarea politica in treburile interne ale ROMGAZ nu este un lucru bun. Noua conducere va trebui, insa, sa aplice politica actualului guvern, rezultatele privatizarii ROMGAZ le vom resimti dupa scoaterea la Bursa a 5 procente din actiunile societatii.

Potentialii cumparatori sunt marii jucatori de pe piata mondiala a gazului - GAZ DE FRANCE, GAZPROM sau colaboratorii nostri de la WINTERSHALL", Pantelimon Avram, director general ROMGAZ

Pantelimon Avram a venit in Targu Mures ca absolvent al Facultatii de Petrol si Gaze din UPG Ploiesti si, inca din 1976 este inginer la Ţigmandru. A urcat treptele directoratului pana la functia de director general al Romgaz, in februarie 2001.

In epoca Avram a fost initiata tehnologia de uscare a gazului din campurile de sonde catre Transgaz, s-au dezvoltat inmagazinarile subterane de la Butimanu-Birciulesti (Bucuresti), Urziceni si Targu Mures.

A fost pregatita dezvoltarea noii zone Roman-Margineni si a crescut numarul de metri forati, asa incat productia sa acopere declinul productivitatii sondelor vechi, prin initierea de noi exploatari gazeifere.

De asemenea, a fost demarata investitia noului sediu Romgaz de la Medias, in valoare de peste 8 milioane de euro, licitatie castigata de Gheorghe Calburean de la Dafora. Este epoca in care au explodat afacerile unor firme de sorginte mureseana: Instaservice, Fluent Gaz, Avia, Cis Gaz, toate, intamplator, din Targu Mures.

Nu insistam tehnic, nu ca n-am sti despre licitatiile cu spumante, decolmatari si alte produse tehnice necesare forarii, care au facut obiectul unor licitatii de sute de miliarde de lei. Cea mai mare ascensiune a avut-o omul de afaceri muresean Molnar din Acatari, ascensiune asupra careia vom reveni intr-un material distinct.

Discretia o fi o virtute, dar nu tot ce este discret este intotdeauna perfect legal.

Cu toate ca a construit o relatie eficienta si deosebit de buna in timpul guvernarii PSD-UDMR, cu liderii Uniunii, Pantelimon Avram se vede nevoit sau sa accepte un loc 3-4 in ierar-hia de la Medias, sau sa isi adjudece numarul 2, alaturi de Rusu Gratian, la Targu Mures.

Din actuala sa postura, Pantelimon Avram considera ca privatizarea este un lucru necesar pentru ROMGAZ, in contextul in care si PETROM-ul a fost preluat de austriecii de la OMV. "Implicarea politica in treburile interne ale ROMGAZ nu este un lucru bun.

Diplomatic si cu tact, Pantelimon Avram s-a eschivat a face vreo referire asupra succesorului sau, Jakab Elek, seful UDMR Sibiu. "Am incredere in echipa propusa pentru a prelua conducerea, pentru ca ii cunosc personal pe toti si sunt niste profesionisti", a declarat elegant Avram.

Şefia ROMGAZ la mana UDMR si PD

La Romgaz, unul dintre numele vehiculate, pentru a ocupa una din functiile de comanda, este cel al lui Jakab Elek, care asteapta in prezent parafarea de la centru a deciziei de numire in functia de director general al ROMGAZ.

De profesie inginer ocupa in prezent functia de director de investitii la Transgaz, fiind si consilier local in Medias in ultimele doua mandate. Asupra viitoarei sale functii s-a declarat circumspect, declarandu-ne: "Deocamdata astept inca numirea".

Un alt nume vehiculat la timona ROMGAZ este cel al lui Marcel Piteiu care indeplineste in prezent functia de sef serviciu geologic in cadrul companiei. Pana in 2000, timp de doi ani a ocupat functia de director general al EXPROGAZ Medias si pana in anul 2001 a ocupat functia de director gene-ral al EXPROGAZ (Mures si Medias).

S-a relansat pe o orbita ascendenta in 2002 pe functia de sef serviciu geologie la sucursala ROMGAZ Medias.

A debutat in cariera politica relativ tarziu, in anul 2002, indeplinind functii de vicepriesedinte al PD Medias, sef al grupului Aliantei din Consiliul Local, vicepresedinte al organizatiei judetene al PD si membru in Consiliul National de Coordonare al PD.

Existenta structurilor specializate in domeniul gazeifer in judet este taxata de Piteiu drept benefica pentru bugetele locale, insa constata si un punct nevralgic in strategia de perspectiva a preturilor de gaze naturale.

"Cresterea miei de metri cubi de gaz metan de la 73 dolari la 210 dolari va fi greu de suportat de populatie, dar este unul din costurile necesitate de intrarea in Uniunea Europeana, pentru ralierea la normele energetice generale europene. Dife-renta trebuie suportata prin subventie de la stat".

"ROMGAZ-ul este o societate cu capital integral de stat, ceea ce inseamna ca ea trebuie sa faca politica guvernului. Schimbandu-se culoarea politica, dupa alegerile din 2004, era firesc sa se schimbe si directorii. Este o necesitate stringenta a momentului actual", Marcel Piteiu, sef serviciu geologic ROMGAZ Medias