Editia a treia a festivalului de moda de la Targu Mures (cam pretentios spus), Spring Fashion, organizat de Andy Models Agency, adica mereu exuberanta Andreea Salagean, a fost un eveniment deosebit pentru Targu Mures, dar foarte slab in contextul acestui gen de manifestari.

Spre deosebire de anul trecut, situatia tensionata din culise nu s-a mai lasat cu o cearta de mahala. Asta poate si pentru faptul ca cel care a coordonat toate miscarile a fost Catalin Botezatu, care nu a mai vrut probabil sa fie martorul unor scene penibile, intre anumite croitorese, care isi spun creatoare de moda.

Publicul a fost de calitate, majoritatea fiind invitati ai organizatorilor si sponsorilor. Totusi, pretul biletului a fost destul de ridicat, daca privim lucrurile de la nivel mediu. In acelasi timp, a fost o adevarata aventura sa gasesti un plasator, care sa te ajute sa iti gasesti locul.

Sponsorii au fost o adevarata sursa de stres pentru spectatori, calupurile publicitare fiind nu doar foarte dese, dar si foarte lungi.

Spectacolul a inceput cu mare intarziere, dar situatia a fost salvata de Horia Brenciu, care a intrat pe scena si a facut un adevarat show pana cand s-au terminat pregatirile in culise.

Şi totusi, Brenciu nu a putut salva tot, pentru ca a predat stafeta prezentarii spectacolului pe mana unei Antonia, care sigur nu a urmat vreun curs de dictie. Partea buna a fost ca spectatorii au stiut sa faca haz de necaz, aplaudand fiecare balba.

Momentele "vesele" din spectacol, pe langa plictisitoarele calupuri publicitare, au fost cele de dans. Cu toate acestea, muzica si luminile au creat spectacolul, castigator si la aceasta categorie fiind Botezatu, care a dat clasa muzicala.

Cele mai apreciate colectii au fost cele de blana, dar si cea de perle colorate, colectia Metro fiind privita cu suspiciune de spectatori, care se intrebau probabil daca Fashion TV ar accepta asa o idee.

Organizatorii au acordat si premii celor mai bune manechine, castigatoare detasata fiind Raluca Toganel, eleva in clasa a XII-a. Au mai primit diplome sponsorii si partenerii media, probabil pe principiul "sa ne dam premii noi noua".

Ce cauta Botezatu in gasca asta?

Celebrul designer Bandi Kati, cea care a descoperit-o si promovat-o pe Timeea Kali, care a organizat primele spectacole de acest gen la Targu Mures, s-a declarat terifiata de nivelul spectacolului. "Este o lipsa totala de profesionalism.

Eu am incercat intotdeauna sa respect standardele domeniului, atat la alcatuirea colectiei, cat si la prezentare, care presupune alegerea si instruirea manechinelor. Prezenta unui coregraf si intretinerea lor fizica este obligatorie. Acum mi se pare totul fix invers, dar vreau sa spun ca nu manechinele sunt de vina.

Din toate fetele de aici se pot forma manechine bune, dar asta necesita munca si o conceptie de prezentare. Vad lipsa conceptiei si la prezentare si la comportamentul individual si de grup. Ma mira prezenta lui Catalin Botezatu.

De ce are el nevoie de acest spectacol, sa mai poata bifa prezenta undeva, sa aiba un palmares mai bogat? Cum de a gasit de cuviinta sa intre in aceasta gasca? Nu vreau sa jignesc, dar in acest domeniu ori suntem profesionisti, ori suntem amatori. Iar amatorii cu profesionistii de obicei nu se amesteca".

Bandi Kati se pregateste pentru o prezentare la Viena.

Alaturi de Bandi Kati se afla o fosta manechina, Liliana Rusu, si ea putin dezamagita de nivelul spectacolului. "Eu vad lipsa de suflet in tot acest spectacol. De vina nu sunt manechinele, ele chiar se straduiesc. E vorba de designeri; unii dintre ei sunt valorosi, dar din pacate nu sunt interesati".

Ceea ce este foarte adevarat. La celebritatea si succesul lui, Catalin Botezatu s-a dovedit extraordinar de apropiat de public, de manechine, de tinerii cu care s-a fotografiat cu placere. Mult mai reticente s-au dovedit a fi creatoarele mai modeste, care au adoptat o atitudine destul de ostila.

Respect pentru public

Botezatu explica de ce a ales sa vina si in acest an la Targu Mures: "Este vorba de respectul pe care il port publicului, indiferent ca este vorba despre publicul de la Targu Mures sau de cel de la Cannes sau Monte Carlo.

Sunt aici pentru ca cei din Targu Mures trebuiau sa vada ultima mea colectie, alaturi de colectiile de bijuterii ale Danei Coteanu, cele de blanuri ale unui prieten de-al meu grec din Italia, Danielle Collection, George Hojbota, care sunt colectii de spectacol, de trend. Ei nu sunt amatori.

Ceilalti, insa, nu sunt treaba mea, ci a organizatorilor. Daca o asemenea manifestare nu se ridica la nivelul unui creator ca si mine, asta e altceva. Eu sunt dator sa fiu profesionist, eu am prezentat asa cum am facut-o si la Bucuresti, sa-mi folosesc accesoriile, bijuterii foarte multe.

Daca eu credeam ca Targu Mures nu merita, atunci scoteam 3-4 rochii si gata, cum au facut si alti creatori. E vorba de respectul pe care mi-l port mie si consumatorilor si publicului din orasul in care merg.

Cat despre fete, ce sa spun, le-a fost foarte greu, au mers pe tocuri foarte inalte, rochiile mele sunt facute pentru manechine de 1,80 metri. Acestea au fost doar cateva, restul mai putin profesioniste. Dar daca nu le dam putina incredere, nu vor reusi niciodata, nu vor avea incredere in ele.

De exemplu, in seara asta au fost doua fete la prima lor prezentare, iar eu le-am luat, cu riscul de a periclita o rochie. Sunt sigur ca daca prima lor prezentare a fost Botezatu, atunci cu siguranta la urmatoarele vor fi foarte bune si vor avea incredere in ele. Nu trebuie sa uitam ca toti am fost incepatori.

Colectia pe care am prezentat-o se numeste "Mister" si este inspirata din misterele Venetiei, este una de show, care a fost premiata de foarte multe ori. A fost o prezentare de haine si spectacol, culori, coafura, muzica.

M-au bucurat mult aplauzele, inseamna ca publicul a apreciat efortul. Voi veni cu mare placere la Targu Mures oricand.

Contrar aparentelor, nu sunt un fitos sau un snob, desi traiesc intr-o lume plina de parveniti si de snobi, incerc sa ma detasez de ei, sa fiu uman, sa ma cobor sau sa ma ridic atunci cand este cazul, nu vreau sa sfidez niciodata".

Asistenta VIP

Iuliana Dobre a venit la spectacol insotita de doi prieteni si tot incerca sa-si convinga sotul, prefectul Ciprian Dobre, sa vina mai repede de la Sovata. "A fost un spectacol frumos, cu plusuri si minusuri, nimic nu poate fi perfect.

Mi-a placut in mod deosebit colectia de blanuri, colectia Carmen Banc, pe care o cunosc si am fost mandra de ea si, desigur, Catalin Botezatu".

Printre spectatori s-a numarat si Irinel Columbeanu, proprietarul fetelor de la Transilvania Fashion, cunoscut mai mult ca un playboy, amator si intretinator de fete tinere, cu dorinta de afirmare in show-biz.

Printre cele care au beneficiat de generozitatea fantelui trecut de prima tinerete se numara Anna Lesko si o tanara moldoveanca, Gabriela Botezan, zisa Blanche. Columbeanu, pazit de doi bodyguarzi proprii, a mai fost protejat de alti doi.

Interesant este ca toti cei din loja centrala stiau ca prea pazitul personaj lucreaza la SRI si priveau cu teama barbatul, speranta a manechinelor autohtone. Se pare ca insusi Columbeanu s-a prezentat a fi de la serviciile secrete.

Oricum, nu-l pastea nici un pericol, dat fiind ca la Targu Mures este un anonim. La receptia care a avut loc dupa spectacol, la hotel Concordia, Columbeanu a vorbit despre pasiunile lui. "Mie imi plac toate femeile, nu doar cele frumoase, ele reprezinta tot ce e mai frumos in viata barbatilor.

Targu Mures are aceasta reputatie, ca are femei frumoase, dar sunt si in imprejurimi. Poate ca si de aceea vin asa de des aici, nu incercati sa aflati ca nu veti reusi (rade)".

El a urmarit foarte atent evolutia fetelor, le-a fotografiat cu telefonul mobil si la unele aparitii si-a ros unghiile. A spus ca daca ar fi sa aleaga din tot ce a vazut ar fi cam 80 dintre manechine.

In discutia despre evenimentele din lumea mondena, Columbeanu a spus ca nu crede ca fiul lui Ţiriac s-ar fi drogat, el insusi a spus ca detesta pana si ideea de drog. De asemenea a refuzat sa discute despre reluarea relatiei lui cu Anna Lesko.