Numarul monumentelor istorice din Romania se ridica la 27.000, dintre care 75% sunt in pericol, iar 35% sunt degradate (o stare avansata de pericol).

Un proiect inceput si ramas nedefinitivat este reteaua informationala nationala a patrimoniului cultural, care presupunea ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) sa finanteze interconectarea a 42 de orase mari. Pentru realizarea proiectului s-au cheltuit 192.000 de dolari, bani proveniti din imprumutul de cinci milioane de dolari, acordat de Banca Nationala pentru mai multe proiecte.

Lipsa unei strategii transparente in domeniul patrimoniului cultural national, disfunctii in aplicarea legii, probleme privind finantarea acordata restaurarii monumentelor istorice sunt cateva dintre neregulile din perioada 2000-2004 descoperite de noua echipa de la MCC.

Institutia a facut publice, marti, concluziile privind activitatea din domeniul patrimoniului cultural national in ultimii patru ani.

Principalele nereguli in domeniul coordonat acum de secretarul de stat Virgil Nitulescu - descoperite in urma analizei documentelor predate de fostul ministru Razvan Theodorescu sunt lipsa unei strategii transparente a MCC in domeniu, existenta unor disfunctii in ceea ce priveste cadrul legislativ si privind finantarea restaurarii monumentelor de patrimoniu.

In prezent se deruleaza un control la Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI), rezultatele urmand sa fie anuntate in curand. Proiectul "Renasterea culturii nationale", ce a facut parte din programul de guvernare al PSD, a fost, conform secretarului de stat, "dominat de un stil confuz".

Cea mai grava disfunctie privind cadrul legislativ, a fost, in opinia lui Nitulescu, nerespectarea Legii bugetului de stat pe 2001, atunci cind a avut loc descentralizarea a 17 institutii, printre care si cateva muzee.

"Decizia de descentralizare a muzeelor s-a luat fara consultarea Consiliilor Judetene, care nu au fost intrebate daca au forta sa sustina aceste institutii", a afirmat oficialul MCC.

In ceea ce priveste finantarea pentru restaurarea monumentelor istorice, secretarul de stat a precizat inainte de toate ca bugetul MCC s-a situat intotdeauna sub pragul de 0,18% din Produsul Intern Brut si ca "restaurarea este un aport al ministerului pentru salvarea unor monumente care sint in colaps sau precolaps, pentru ca acestea sa nu se ruineze cu totul".

Noua conducere a MCC a constatat ineficienta cu care a fost aplicat in 2000-2004 Planul National de Restaurare (PNR). Astfel, numarul monumentelor restaurate a fost mic in raport cu cel al santierelor deschise. "MCC a deschis mai multe santiere decit era capabil, multe din ele erau in stare de conservare, fara sa fie posibila plata unor lucrari de restaurare", a declarat Nitulescu.

Pe anul 2003, suma medie alocata pentru fiecare santier a fost de 500 de milioane de lei. Din aceasta suma, banii pentru restaurare reprezentau sub 300 de milioane, restul fiind alocati taxelor. Conform secretarului de stat , pentru a mentine un santier este necesara o investitie de circa 1,5 miliarde de lei.

Actiunea prioritara a MCC in domeniul selectiei monumentelor ce trebuie restaurate consta in faptul ca obiectivele PNR pe anul acesta vor fi stabilite prin consultarea proiectantilor si a dirigintilor Oficiului National al Monumentelor Istorice. Acest proces se va incheia la 10 martie. (A.M.)