Saptamana trecuta, deputatul PNL Horea Uioreanu a lansat o initiativa legislativa de modificare a legii alegerilor locale. Deputatul clujean propunea alegerea uninominala a consilierilor locali si alegerea primarului de catre aceiasi consilieri, din randurile lor.

Totodata, Uioreanu propunea instituirea functiei de “city-manager”, cu statut de functionar public, care ar urma sa preia atributiile executive ale primarului. El spunea ca, prin alegerea primarului de catre consilieri, s-ar evita si blocajele administrative.

ZIUA de Cluj a cerut parerea catorva primari sau fosti primari, de culori politice diferite, asupra propunerilor lui Uioreanu.

Primarul consilierilor ar fi „om de paie”

Primarul Clujului, Emil Boc, spune ca alegerea uninominala a consilierilor locali este o idee buna, ca si introducerea functiei de city-manager. „Nu este o idee rea si PD o va sustine”, spune Boc. In schimb, in privinta alegerii primarului de catre consilierii locali, liderul PD are rezerve.

„Acest sistem m-ar deranja”, declara si primarul Timisoarei si presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, referindu-se la alegerea primarului de catre consilierii locali. El spune ca, in acest fel, ar exista riscul ca primarul sa devina „un om de paie”, usor manevrabil de catre CL.

Ciuhandu spune ca situatia in care primarul si CL au culori politice diferite nu reprezinta un pericol. „Daca city-manager-ul este bun, e OK, daca, insa, este slab, el se va ascunde dupa primar”, spune Ciuhandu.

El tine sa precizeze ca, la ora actuala, nu avem, in Romania, oameni pregatiti pentru a fi city-manageri, functie pentru care, in SUA, de exemplu, exista cursuri speciale de pregatire. Primarul Timisoarei, sustine, in schimb, votul uninominal pentr CL.

City-manager, gaselnita D.A.

Fostul primar Gheorghe Funar considera ca city-manager-ul este o gaselnita a Aliantei D.A. „Pentru ca sunt incapabili sa conduca Primariile pe care le-au castigat, au inventat solutia asta ca sa scape de responsabilitate.

Vor sa aiba primari doar de fatada, fara munca”, afirma actualul senator PRM. El este impotriva alegerii primarului de catre consilieri si propune ca si vice-primarii sa fie alesi uninominal. Funar spune ca, in patru ani, majoritatile in CL se schimba, prin negocieri, de mai multe ori.

„Şi atunci, ce facem? Schimbam primarii tot la 6 luni?”, se intreaba el. Funar nu este de acord nici cu alegerea uninominala a consilierilor. „Multi oameni valorosi nu vor putea ajunge consilieri, pentru ca nu vor avea bani pentru campania electorala si vor ajunge doar bogatasii in consilii”, considera Funar.

El spune ca pe liste de partide pot participa si cei mai saraci, pentru ca partidele ar finanta campania electorala.

Valentin MĂLĂESCU