Coruptie, discriminare, cenzura, violenta

Raportul de tara al Statelor Unite ale Americii privind respectarea drepturilor omului in Romania, pe anul 2004, dat recent publicitatii, nu ofera o concluzie tocmai magulitoare: in ciuda eforturilor reclamate de guvernanti si societate, multe aspecte ale vietii romanilor sufera din cauza discriminarii, a influentei politicului sau a problemelor economice si sociale.

Raportul remarca folosirea serviciilor secrete cu scopuri politice, precum si serioase incalcari ale drepturilor omului. Politia este acuzata ca inca foloseste metode brutale de tratament al detinutilor, are comportament violent fata de cetatenii de etnie roma si retine, uneori, persoane pe nedrept.

Sunt date drept exemplu mai multe cazuri in care cetatenii au avut de suferit de pe urma interventiei in forta a politiei, a folosirii neglijente a armelor din dotare sau, pur si simplu, de pe urma furiei necontrolate a vreunui agent de politie. Nici la capitolul tratament acordat homosexualilor nu stam prea bine, aici fiind semnalate cazuri de discriminare.

Suprapopularea inchisorilor este considerata cea mai grava problema in acest domeniu, alaturi de abuzarea detinutilor. De remarcat ca Romania nu mai are detinuti politici.

Justitia – corupta si politizata

Coruptia apare ca „eterna problema” a Romaniei, la toate nivelurile. Pana si cea mai mica suma data drept spaga determina cetatenii sa isi piarda respectul pentru politie sau alte institutii ale statului, de unde rezulta si lipsa de autoritate a acestora. O alta problema, care a condus la inflorirea mitei, este nivelul scazut al salariilor si faptul ca acestea nu sunt platite la timp.

Incercarile guvernului de a contracara aceste probleme sunt considerate palide. O pata neagra pe obrazul Romaniei este si constatarea ca multi membri ai sistemului judiciar au fost supusi presiunilor politice si chiar au cedat acestora.

Cresterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) parea a fi de bun augur, dar raportul remarca si faptul ca alegerea membrilor CSM s-a facut intr-o atmosfera invaluita de acuzatii de intimidare.

Asociatia Magistratilor din Romania a semnalat ca numirea a doi dintre membri CSM, reprezentanti ai societatii civile, nu avea alt motiv decat fidelitatea acestora fata de PSD, inca aflat la guvernare la momentul respectiv.

Raportul de tara puncteaza faptul ca sistemul judiciar este perceput de catre romani drept foarte corupt, ca functioneaza incet si este ineficient, in ciuda noii legi a organizarii judiciare.

Munca Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este privita drept greoaie si ineficienta, atat datorita faptului ca nu a avut acces la dosarele ramase in custodia SRI, cat si datorita neparticiparii, in repetate randuri, la sedinte a membrilor numiti de PSD si PRM.

Probleme la Cluj

Raportul confirma ca alegerile generale din noiembrie 2004 au fost marcate de multiple neregularitati: hotararea guvernului Nastase de a nu se folosi cartile de alegator, cazuri numeroase de voturi multiple, favorizate de sprijinul unor partide, autobuzele electorale, urna mobila folosita in exces, prezenta prelungita a oficialilor politici, mai mult decat prevede legea, postarea unor materiale

de publicitate electorala prea aproape de sectiile votare. Raportul remarca si suspiciunea de frauda la numararea si inregistrarea electronica a voturilor, facuta cu complicitatea Biroului Electoral Central.

Clujul a fost nominalizat ca exemplu negativ: s-a folosit in exces urna mobile, iar tinerii care au implinit 18 ani intre cele doua tururi de scrutin nu au fost lasati sa voteze la al doilea tur, desi in alte zone ale tarii acest lucru a fost permis (conform Constitutiei). Pana si referendumul pentru votarea schimbarilor din Constitutie a fost marcat de neregularitati, pe intreg teritoriul tarii.

Discriminari de moda veche

Desi oficialitatile romane se lauda cu evolutia inregistrata in domeniul eliminarii discriminarii, raportul de tara american dovedeste ca Guvernul nu a aplicat in practica propriile legi. Conform unui studiu al Natiunilor Unite, 45% dintre romance sunt agresate verbal, 30% sunt agresate fizic, iar 7% sunt abuzate sexual.

Legislatia in acest domeniu este departe de a solutiona problema, din cauza ca, in continuare, violatorul are dreptul legal de a scapa de pedeapsa daca se casatoreste cu victima. “Pedepsirea cu succes a violului in cadrul casatoriei este, practic, imposibila in Romania”, precizeaza raportul.

Singurul pas facut de Guvern a fost crearea Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, dar implementarea legii care protejeaza impotriva violentei familiale nu s-a facut inca. Romancele se confrunta si cu o serioasa discriminare economica, afirma specialistii americani, rata somajului fiind mai mare in randul lor.

In plus, pentru o functie similara, femeile sunt mai prost platite decat barbatii.

Civilizatie de lumea a treia

Abuzurile asupra copiilor sunt in continuare o mare problema, la fel ca si incadrarea acestora in munca, desi exista o lege clara care interzice folosirea minorilor sub 14 ani in acest scop. In plus, abandonul scolar este o problema sociala. Circa 60% dintre copii romani sunt “economic activi” si muncesc in conditii care sfideaza legea.

“In cazul acestor minori, Guvernul n-a facut nimic, decat ca urmare a mediatizarii unor asemenea cazuri, dar, pana in acest moment, nimeni n-a fost pedepsit sau condamnat”, subliniaza specialistii americani. “Cireasa” din raportul american, vine sa sublinieze ca 75% dintre cazurile de SIDA, cunoscute in 2004, se manifestau la copii sub 14 ani.

In continuare, acestia nu au acces la ingrijirea corespunzatoare, iar medicamentele sunt distribuite cu intarziere, in timp ce accesul acestor copii in scoli ramane o problema nesolutionata. Raportorii americani subliniaza ca nu exista infrastructura care sa asigure aplicarea legii, iar metodele de aplicare a legii nici n-au ajuns sa fie discutate de guvernantii romani.

Peste 100.000 de copii traiesc in institutii de plasament familial, iar 26.000 traiesc in orfelinate de stat, declara raportorii Natiunilor Unite. Totusi, in raport, este apreciat faptul ca nici un copil pana la doi ani nu mai este plasat in orfelinatele de stat si ca au fost deschise 560 de institutii care se ocupa cu prevenirea si reintegrarea in familii a copiilor-problema.

Este apreciat faptul ca Guvernul a facut pasi reali in solutionarea problemelor de socializare si munca ale persoanelor cu dizabilitati, fara a scapa din vedere faptul ca acestea au dificultati seriose la folosirea transportului in comun, la accesul in toaletele publice sau in institutii.

Cenzura si influentare sub guvernul PSD

Libertatea de expresie si presa din Romania anului 2004 apar in ochii oficialilor americani ca niste drepturi constitutionale in general respectate, insa cu unele rezerve fata de ceea ce se intelege “defaimarea tarii” si “ofensa adusa autoritatii”, care limiteaza aceste drepturi.

In cadrul televiziunii publice, TVR, activa prin cele patru canale de difuzare, se mai mentin acele reguli prohibitive pentru jurnalisti care nu au posibilitatea sa vorbeasca liber despre presiunile politice si cenzura oficiala. Fapt care, din pacate, se regaseste si la unele statii private de televiziune.

De asemenea, jurnalistii in Romania continua sa fie deferiti justitiei, pentru articolele si opiniile lor, considerate delicte penale, in forma de calomnie. Justitia este criticata pentru lentoarea cu care sunt investigate cazurile privind violenta impotriva jurnalistilor.

Grupurile de presa care au avut critici aduse autoritatile au fost supuse la presiuni de natura economica si financiara, un mijloc prin care fostul guvern PSD a reusit sa controleze o buna parte din media, ca si prin finantarea din bani publici a unor reclame comerciale.

Este criticat si acel monopol al televiziunii si radioului de stat, aflat sub influenta guvernului monocolor, ca principal mijloc de informare in mediul rural, concurenta cu sectorul privat existand doar la nivelul oraselor.

Este reclamata campania pro-Adrian Nastase si PSD dusa de mass-media de stat, care a prezentat fosta guvernare numai in termeni pozitivi, in timp ce opozitia era catalogata doar sub aspecte negative.

Cazurile de la Evenimentul zilei si Romania libera, critice la adresa autoritatilor, au fost date ca exemplu prin care guvernul PSD a incercat, prin societatile care patroneaza publicatiile respective (Ringier si WAZ), sa schimbe formula redactionala si orientarea antiguvernamentala a articolelor.

Jurnalistii din provincie care au anchetat cazuri in care sunt implicati reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene sau oameni de afaceri influenti sunt mereu amenintati de unii primari si agresati de politisti sau de persoane suspecte, fiind aduse astfel in atentie cazuri concrete din Targu Ocna, Pascani, Iasi, Timisoara, Craiova, Miercurea Ciuc, Bacau sau din Vrancea.

Ortodoxia, protejata de guvern

Desi Constitutia Romaniei prevede libertatea religioasa si egalitatea cultelor recunoscute, raportul arata ca Guvernul, impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana, mai exercita inca presiuni asupra minoritatilor religioase. Deocamdata, nu exista o noua lege a cultelor, Romania avand in vigoare actul normativ stalinist din 1948.

Doar 17 culte sunt recunoscute oficial, implicit cu drepturi de subventii publice si alte facilitati, restul religiilor fiind incadrate doar ca ONG, asociatii ori fundatii culturale.

In unele zone rurale, preotii ortodocsi exercita presiuni si-si indeamna proprii enoriasi la violenta, impotriva unor culte sau asociatii religioase recunoscute de stat, cum ar fi mormonii, adventistii, Martorii lui Iehova, sau chiar baptisti ori penticostali. De asemenea, cultele minoritare sunt defavorizate in ceea ce priveste invatamantul religios din scoli, fata de ortodocsi.

Un punct aparte privind libertatea religioasa in Romania este Biserica Greco-Catolica. Neretrocedarea de catre Biserica Ortodoxa si statul roman a patrimoniului edilitar si cel eclezial al acestui cult, interzis in 1948, creeaza inca serioase probleme interconfesionale, desi exista o lege in vigoare din 2002.

Dialogul ecumenic este doar o forma de tergiversare a unei solutii definitive, iar intre timp vechi biserici greco-catolice sunt demolate de catre ortodocsi, sub pretextul construirii de lacasuri noi si mai sigure. Returnarea unor vechi proprietati ale comunitatilor religioase de alta limba, precum cele maghiare, indiferent de confesiune, ramane inca deficitara.

La fel se intampla si cu cele apartinand cultului mozaic, care, pe deasupra, se confrunta si cu un anumit val de recrudescente antisemite, cu profanari de cimitire (la Sarmas in Mures) sau sinagogi sparte (la Bacau).

Vechiul spirit legionar, xenofob si antisemitic este intretinut in unele biserici ortodoxe de catre parohi, dar si in sanul unor formatiuni politice, precum Noua Dreapta, iar Holocaustul este, inca, deficitar cunoscut la nivelul scolilor, mai ales in mediul rural.

Camelia JULA, Lacrima Andreica, Daniel SARBU

---------

In ciuda atentiei acordate de mass-media demnitarilor PSD implicati in acte de coruptie si a semnalarii unor cazuri flagrante, nu au existat condamnari in acest sens in 2004. Parchetul National Anticoruptie (PNA) nu si-a dovedit eficienta, se spune in raport, precum nici capacitatea de a ancheta si condamna oficiali de inal nivel (cel mai adesea implicati in diverse acte de coruptie).

Nici cazul „gratierea lui Miron Cozma” nu a trecut neobservat: raportul precizeaza faptul ca pozitia opiniei publice, care a reactionat rapid si covarsitor, a determinat revenirea fostului presedinte Ion Iliescu asupra deciziei.

Putine femei in politica

Raportul de tara arata ca participarea femeilor din Romania la viata politica este foarte redusa. In noul Parlament, 38 de deputati din 332 si 13 senatori din 137 sunt femei. Nici unul din prefectii PSD, in guvernarea anterioara, nu a fost femeie, iar acum, noua guvernare are o femeie prefect (la Bucuresti) si 3 membre in Guvernul Tariceanu.

Salariul minim nu asigura supravietuirea

Guvernul si reprezentantii confederatiilor sindicale au stabilit, prin negocieri, un salar minim lunar care nu are cum sa asigure un standard de viata decent si suficient pentru angajat si familia acestuia, atrag atentia raportorii. Activitatea sindicatelor acestora este limitata, fiind excluse protestele pe linie politica.

“In Romania, angajatii inca se tem sa protesteze deschis si nu refuza muncile cu grad crescut de periculozitate pentru a nu-si pierde locul de munca. Conditiile de munca si siguranta muncii nu au suferit imbunatatiri in ultimul an”, conchide raportul de tara.