Planul propus de Ponta pentru reformarea partidului presupune aplicarea unui proiect de modificare a structurii de conducere. In viziunea acestuia, PSD ar urma sa fie condus prin intermediul unei structuri bicamerale.

O parte ar urma sa se numeasca „Consiliul politic" si sa fie formata din presedinti si vicepresedinti, oameni cu experienta politica.

Cealalta parte ar fi „Consiliul Operativ", format din secretarul general si din secretari executivi pe structura Guvernului, care sa reprezinte chiar un „cabinet din umbra". Pentru aceste functii, crede Ponta, ar fi potriviti „oameni tineri care sa stea zilnic cate 8 ore la partid".

Astfel, toti liderii importanti ai PSD ar face parte din conducere.

„Noi ne-am fi dorit mai putine functii si mai putini oameni ca sefi! Vrem sa facem eficiente aceste structuri. Nu numai ca am avut ideile noastre proprii, dar spre deosebire de altii, am avut si curajul sa le afirmam.

Asta nu ne-a atras numai prieteni, ci si dusmani, dar avem mai mult curaj si nu avem nimic de pierdut, pentru ca nici unul dintre noi nu are mari avantaje din functia politica si nu cred ca PSD-ul are vreun viitor daca nu se gandeste la ziua de miine si daca nu investeste in oameni tineri.

Trebuie sa deschidem usa petru cei care vor sa intre in PSD! Daca ii tinem la usa, nu ne foloseste la nimic! Nemultumirea noastra principala se refera la structura interna a partidului.

In acest moment, PSD e un partid foarte birocratic, care seamana cu o institutie de stat: raportari multe, sedinte multe, rezultate din ce in ce mai slabe.

Nu vrem sa atacam prima pozitie, sa fim presedinti, sa avem secretare si masini de lux, ci vrem sa lucram la partea de fond si vrem ca PSD-ul sa ajunga in 2008 si in anii urmatori sa aiba o structura de partid modern, european, din care birocratia sa dispara cat mai mult"– a declarat Victor Ponta.

In ceea ce priveste sansele sale de a fi ales in functia de secretar general, Victor Ponta s-a declarat deosebit de optimist.

„Nu ma inscriam in competitie daca nu credeam ca am sanse! Am contracandidati puternici (Miron Mitrea si Octav Cozmanca-n.n.), dar ideea pe care noi o promovam este cea corecta: PSD-ul trebuie sa dea o sansa unei noi generatii si unui nou mod de a face politica!"

Declarand sprijinul tinerilor pesedisti bihoreni pentru Victor Ponta si ideile acestuia, deputatul Cludiu Pop a precizat ca si el isi va depune candidatura pentru o functie de vicepresedinte al PSD Bihor.

„Ma bazez pe tinerii din organizatie si pe membrii care au vazut in mine, atat la alegerile interne, cat si la cele parlamentare, o noua varianta pentru acest partid!"– si-a exprimat optimismul tanarul deputat.

Victor Ponta, care aspira la a treia functie din partid afirma ca, la randul lui, va sprijini „oamenii tineri" din filiala bihoreana care vor candida la functii de conducere.