KISS — AFACERISTUL ROMAN

Influentul presedinte al forului legislativ lanseaza la fiecare doua saptamani, in cadrul conferintelor de presa ale institutiei, tot felul de proiecte, dintre cele mai indraznete, menite, sustine Alexandru Kiss, sa contribuie la dezvoltarea economica a Bihorului.

Preocuparile baronului UDMR sunt dintre cele mai diverse: de la dezvoltarea turismului montan si pana la constructia de locuinte pentru toti bihorenii. Numai ca in spatele declaratiilor bine intentionate ale presedintelui, stau, asa cum ne-a obisnuit deja, interesele sale economice bine definite.

Vorba unui apropiat al liderului UDMR: „Nu face Kiss asa ceva daca nu i-ar iesi si lui ceva din afacere!"

Kiss latifundiarul

Primul proiect anuntat cu surle si trambite de Kiss in acest an s-a referit la amenajarea unei partii de schi in Arieseni. In aceasta statiune, care nici macar nu se afla pe teritoriului judetului Bihor, Kiss viseaza sa construiasca cu bani europeni o partie de schi la standarde occidentale.

Proiectul in sine a fost aplaudat, doar ca un singur amanunt a „scapat" versatul presedinte de Consiliu Judetean: el a facut imprudenta de a recunoaste ca are interese imobiliare in zona.

Kiss a afirmat ca, la indemnul sotiei, s-a decis sa cumpere un teren in statiunea montana pentru a-si construi acolo o vila de vacanta.

Cu nonsalanta cunoscuta, Kiss nu s-a ferit sa vorbeasca nici despre efectul de „boom" pe care declaratiile le-ar putea produce: preturile si asa piperate din zona au „saltat" semnificativ!

Sesizandu-si greseala, presedintele Consiliului Judetean a incercat s-o dea la intors afirmand ca inca nu a cumparat terenul respectiv si ca este doar in faza negocierilor.

Insa, dupa cum ii cunoastem calitatile speculative ale versatului Kiss, este foarte putin probabil sa fi facut aceasta „gafa" fara un scop precis: el avea deja terenul cumparat la momentul anuntului, iar efectul urmarit era unul cat se poate la indemana: cresterea pretului la care l-ar putea vinde mai departes!

Presedintele CJ vrea un cartier nou in Oradea: Cartierul „Kiss"

Cea de a doua „smecherie" lansata pe piata recent de Kiss vizeaza un alt proiect spectaculos: construirea a nu mai putin de 2.000 de apartamente in Oradea, la un pret situat cu mult sub pretul pietei.

Kiss isi propune astfel sa realizeze in trei ani ceea ce nu au reusit sa faca toti presedintii de CJ si primarii din judet in ultimii 15 ani!

Si in cazul cartierului „Kiss", cum sustin carcotasii ca se va numi noul ansamblu de locuinte, presedintele CJ are interese bine precizate.

Seful forului legislativ judetean spera ca realizarea proiectului sau va genera o reactie in lant pe piata imobiliara oradeana, care va culmina cu scaderea preturilor la locuinte.

Insa tot acest efort nu se indreapta spre bunastarea „fraierilor" de oradeni, ci tot pentru a indestula buzunarele baronului care conduce judetul ca pe propria feuda.

O scadere a pretului apartamentelor va fi un prilej excelent pentru speculantii de pe piata, cu lichiditati mari, a se citi afaceristi dubiosi precum Kiss&Co (de fratii Micula ce sa mai vorbim!) si care vor putea „rade" toata piata oradeana, transformand si orasul intr-o mosie personala, chiar la propriu nu numai la figurat.

„Gheseftul" ne este destainuit chiar de o declaratie a lui Kiss. „Toata lumea se poate inscrie pentru ca nu sunt locuinte sociale, nu le dam pe gratis. Nu avem criterii de eligibilitate, astfel incat primul venit va fi primul servit", a sustinut presedintele CJ.

Adica avantajul va fi tot de partea celor cu bani multi si care, prin intermediari (metoda a fost aplicata chiar si de presedintele Kiss in cazul terenurilor de pe traseul viitoarei autostrazi) vor putea cumpara un numar nelimitat de apartamente cu pret „subventionat" si pe care apoi le vor putea revinde la „pretul pietei" (piata fiind chiar ei) in conditii de cvasi-monopol.

In lipsa unui regulament de vanzare, aceste locuinte vor putea fi cumparate de catre oricine.

In conditiile in care nu a existat o mediatizare adecvata a proiectului, anuntul aceluiasi Kiss, cum ca in doar doua saptamani s-au inscris pe listele de asteptare peste 1.600 de solicitanti nu poate decat sa ne puna serios pe ganduri: nu cumva acesti asa-zisi solicitanti sunt tot „pionii" baronului Kiss?

KISS — AFACERISTUL MAGHIAR

Toate au fost bune si frumoase intre democrati si udemeristi pana cand a intervenit conflictul intre episcopul reformat Tőkes si protopopul Oradiei, Aurel Puscas, pentru terenul de sport folosit de Liceul Ecumenic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna" si revendicat de Parohia Ortodoxa „Sfanta Treime".

In prima faza, prin hotararea Consiliului Local Oradea, terenul a fost atribuit ortodocsilor, care l-au si intabulat in cartea funciara. In acest conflict, Alexandru Kiss, care pana recent se aratase „dusman pe fata" cu Tőkes, a intervenit de partea episcopului.

Reprezentantii UDMR din Consiliul Local, „prelucrati" de Kiss, au avut fiecare cate doua-trei interventii verbale in ultimele sedinte de consiliu, incercand sa-i convinga pe colegii din celelalte partide sa anuleze hotararea de atribuire a terenului buclucas, amplasat chiar langa casa parohiala a episcopului Laszlo

Tőkes. Dar cu tot „lobby"-ul facut de udemeristi, propunerea a „cazut" la vot. Kiss s-a suparat nevoie-mare pe reprezentantii Aliantei PNL-PD, pe al caror sprijin conta, si a decis ca a venit vremea sa „schimbe placa".

Un contract „beton"

Cu alte cuvinte, ceea ce a pus el la cale se numeste santaj politic. Primele semnale au fost cand, la ultimele sedinte de Consiliul Local, consilierii UDMR au reusit sa blocheze unele proiecte de hotarare initiate de municipalitate. Printre care si cel de reabilitare a liniilor de tramvai din oras.

Pentru a intelege mai bine importanta votului „impotriva" al udemeristilor, trebuiesc facute unele precizari.

La inceputul anului, ca urmare a aprobarii Consiliului Local, s-a incheiat o intelegere intre municipalitate si un consortiu de banci, prin care Primaria si Consiliul Local beneficiaza, timp de 15 ani, de o linie de credit de circa 1200 de miliarde lei, cu o dobanda foarte avantajoasa.

Din acesti bani, 800 de miliarde vor fi folositi pentru reabilitarea strazilor municipiului, 200 de miliarde la reparatiile infrastructrurii de apa si canalizare, iar restul de 200 de miliarde pentru refacerea transportului in comun, respectiv a liniilor de tramvai ale Regiei OTL RA.

Cu suma amintita s-a stabilit ca urmau sa fie reabilitati 10 km de cale de rulare in perioada 2005-2006, respectiv unele tronsoane situate pe Bdul Decebal, strada Republicii, Bdul Magheru, Bdul Cantemir si Centrul Civic. Conform contractului incheiat de OTL, lucrarile urmau sa fie executate de firma Labrasoft SRL.

Contractul prevedea ca SC Labrasoft are atat calitatea de antrepenor, cat si cea de investitor. Creditul aferent urma sa fie contractat de investitor, urmand ca municipalitatea sa achite, esalonat, ratele catre Labrasoft, pana la finalizarea lucrarilor.

Investitorul a obtinut creditul in conditii foarte avantajoase, in euro, cu o dobanda de 8,25%. Avand in vedere cursul in scadere continua al monedei europene, nu se poate spune ca nu s-a urmarit interesul comun.

Banca Comerciala si-a dat acordul pentru acordarea creditului si totul parea sa mearga struna pana cand Primaria a cerut ca la contractul incheiat sa fie anexat si un act aditional, care prevedea ca firma Labrasoft sa aiba calitatea de investitor doar pentru tronsoanele din Bd Decebal si strada Republicii, celelalte trei

tronsoane urmand sa fie executate ptrintr-un credit contractat de municipalitate.

Avantajul ar fi ca Primaria ar fi beneficiat de conditii financiare mai bune, avand in vedere termenii intelegerii cu consortiul bancar pentru creditele municipalitatii, respectiv patru ani de gratie la plata si o dobanda ceva mai mica decat in cazul creditului contractat de SC Labrasoft.

Obstructie in Consiliul Local

Pentru contractul initial, Consiliul Local si-a dat acceptul.

Insa cand s-a supus la vot introducerea actului aditional la contract, consilierii UDMR, „instruiti" de Alexandru Kiss, s-au gandit sa intoarca situatia in favoarea lor si ca ar fi mai oportuna anularea contractului intre OTL, Primarie si SC Labrasoft si introducerea in afacere a unei firme maghiare, Keviep KFT, care a fost

aleasa sa execute si lucrarile de reabilitare a retelei de canalizare a orasului, pentru frumoasa suma de 143 de miliarde.

Fara sa ia in considerare faptul ca anularea contractului cu Labrasoft ar atrage, conform clauzelor, plata unor daune interese si penalitati de circa un milion de euro! In alta ordine de idei, organizarea unei noi licitatii pentru desemnarea unui alt executant al lucrarilor inseamna bani si timp pierduti si intarzierea reparatiilor la liniile de tramvai.

Conform „indicatiilor" primite de la sefii filialei, consilierii UDMR prezenti la sedinta din ianuarie a.c. a Consiliului Local Oradea, cand s-a supus la vot introducerea actului aditional la contractul dintre Primarie, OTL si S.C. Labrasoft, s-au abtinut.

Nefiind indeplinit cvorumul necesar de cel putin 18 voturi „pentru", hotararea avansata de municipalitate a cazut.

Reprezentantii Primariei au fost socati, mai ales ca din conducerea Executivului municipalitatii face parte si viceprimarul UDMR Rozalia Biro, care este in acelasi tip si vicepresedinte al UDMR-Bihor.

Au urmat discutii intre liderii locali ai Aliantei DA si cei ai UDMR Bihor si se parea ca lucrurile revin la cursul firesc, dar n-a fost asa.

Potrivit informatiilor noastre, Alexandru Kiss s-a intalnit in secret cu liderii PSD Bihor, cu care a convenit un alt plan pentru a bloca trecerea la vot a actului aditional incheiat intre municipalitate si firma Labrasoft.

Trebuie subliniat faptul ca Gavrila Ghilea, vicepresedintele pesedist al Consiliului Judetean, este la mana lui Kiss, care, daca ar dori, ar putea propune schimbarea acestuia cu un reprezentant al Aliantei PNL-PD.

Se pare insa ca in Bihor, protocolul incheiat anterior intre UDMR si PSD este mai puternic decat intelegerile parafate de udemeristi cu democratii si liberalii. Fiindca Kiss a reusit sa le impuna, in urma acestei intalniri, consilierilor PSD, pozitia dorita de el in Consiliul Local.

Astfel ca la sedinta din februarie, cand s-a supus la vot din nou aprobarea actului aditional la contractul cu Labrasoft, in conditiile in care un consilier PNL a lipsit, la cele 7 voturi ale consilierilor UDMR s-au adaugat si doua ale reprezentantilor PSD si hotararea a „cazut" din nou, la un singur vot diferenta.

Aratarea pisicii

De data aceasta, cei mai surprinsi si revoltati s-au aratat consilierii PNL, care, ca reprezentanti ai coalitiei de guvernamant PNL-PD-UDMR-PUR, venisera sa-si faca datoria, conform directivelor primite pe linie de partid.

Acestia s-au intrebat, la modul cel mai serios, daca viceprimarul UDMR Rozalia Biro nu „lucreaza" impotriva intereselor coalitiei si, la scurt timp, in mod neoficial, au ridicat in cadrul Aliantei PNL-PD chiar problema schimbarii din functie a viceprimaritei si inlocuirea ei cu liberalul Mihai Manea.

Mergand mai departe, reprezentantii PNL, acuzand colaborarea udemeristilor cu PSD in detrimentul intereselor Aliantei, au avansat chiar propunerea destituirii presedintelui Consiliului Judetean, Alexandru Kiss, cu unul din consilierii liberali. Liderii PD Bihor au promis ca vor analiza chestiunea.

Deocamdata, democratii stau in cumpana, dar daca consilierii UDMR nu-si vor schimba atitudinea, acest scenariu poate fi relativ usor pus in practica. Prin ce mijloace? Prin realizarea unei noi combinatii politice la nivel local, care ar presupune unificarea tuturor partidelor „romanesti" si izolarea UDMR.

Ghilea co-interesat

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavrila Ghilea unul dintre liderii marcanti ai PSD Bihor este si el un fervent sustinator al construirii de locuinte.

„Nu va fi bine ca forta de munca locala sa aiba unde sa locuiasca, la preturi mult mai bune decat cele din prezent? Noi credem ca da", a sunat argumentatia lui Ghilea. Numai ca, la fel ca si in cazul lui Kiss, nici pe Ghilea nu-l putem banui ca ar fi devenit peste noapte un sustinator al interesului public.

Numeroasele licitatii aranjate „castigate" de firmele pe care le controleaza si care au „stors" pur si simplu bugetul Bihorului si a municipiului Oradea stau dovada ca Ghilea este manjit de-a binelea cu mierea banului public.

Iar o astfel de ocazie — construirea a 2.000 de locuinte, la o valoare de peste 40 de milioane de euro nu este una de lepadat. Daca proiectul va fi demarat, punem pariu ca una dintre firmele de constructii va fi a lui Ghilea?

Proiecte deturnate

Cele doua cazuri prezentate sunt exemple graitoare despre cum se pot deturna de la scopul lor niste proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea comunitatilor locale, si cum pot fi ele transformate in niste profitabile afaceri pentru mai marii zilei.

O necesitate stringenta a municipiului Oradea — lipsa locuintelor, si una de perspectiva a judetului — dezvoltarea turismului montan, sunt exploatate de politicieni lipsiti de scrupule. Culmea nu e ca se vor imbogati pe banii nostri, ci ca o vor face chiar cu propriul nostru consimtamant!

Apucaturi dictatoriale

Alexandru Kiss joaca tare si in UDMR. Asa cum am anticipat in unul din numerele anterioare ale GAZETEI, Kiss&Co nu este dispus sa predea fraiele puterii si incearca, prin toate mijloacele, sa-si mentina influenta in partid.

Pe 9 aprilie Baronul Kiss doreste sa se „incoroneze" sef peste organizatia bihoreana, sfidand principiile democratice cu care liderii maghiari se bat in piept la orice iesire in public.

Congresul UDMR Bihor se anunta un simulacru atent pregatit, in conditiile in care Kiss este unicul candidat inscris in cursa pentru fotoliul de presedinte al organizatiei bihorene.