In Bihor, relatiile din interiorul coalitiei locale de guvernamant au fost mai mereu tensionate din cauza orgoliilor unor lideri de varf sau intereselor divergente pe care partidele le sustineau.

In ciuda acestor neintelegeri, scrasnind din dinti, liberalii si democratii au mers totusi impreuna, probabil si de teama masurilor punitive venite de la Bucuresti in caz de nesupunere. Relatia dintre UDMR si PD parea, in aceste conditii una ideala.

Alianta a functionat fara sincope dupa alegerile locale, iar odata cu intrarea la guvernare a UDMR, lucrurile pareau intrate in cursul lor normal. Brusc insa, liderii maghiari si-au schimbat atitudinea si ii ataca din spate pe aliatii democrati.

Adoptarea acestei noi tactici de intimidare in relatiile cu aliatii, in special cu cei din Partidul Democrat isi gaseste explicatia atat in configuratia politica la nivel national, cat si in relatiile dintre liderii organizatiilor bihorene.

Pe plan national, liderii UDMR isi iau masuri de precautie pentru eventualitatea in care liberalii si democratii ar incerca, prin declansarea unor alegeri anticipate, sa se scape de ei din fruntea guvernului.

Aratandu-si muschii in teritoriu, UDMR da un semnal clar: fara noi nu puteti guverna tara, fie ca va place, fie ca nu!

Pe de alta parte, in plan local se simte o racire a relatiilor din liderii UDMR si PD, transpusa inclusiv in plan legislativ. In ultimele doua sedinte de Consiliu Municipal, reprezentantii UDMR nu au sustinut proiectele Primariei, iar abtinerea lor a starnit iritatie in fruntea administratiei locale.

Mai mult decat atat, aceasta atitudinea incalca protocolul de coalitie semnat pe plan local in urma cu nici doua saptamani. Dincolo de interesele politice, votul consilierilor UDMR are si implicatii economice.

Politicienii maghiari ar fi incercat prin atitudinea lor sa schimbe antreprenorul lucrarilor de pe Bulevardele Republicii si Magheru (cel care lucreaza la inlocuirea sinelor de tramvai),dorind sa-si impuna un constructor "agreat" din Ungaria.

Kiss vs. Filip?

Ultimele evolutii pe scena politica locala sunt si rezultanta inrautatirii relatiilor dintre presedintele Consiliului Judetean (CJ), Alexandru Kiss si primarul Oradiei, Petru Filip.

Kiss incearca sa preseze si sa joace cartea intimidarii, in timp ce Filip prefera sa adopte o atitudine detasata neintrand in jocul presedintelui CJ. Pe langa votul consilierilor sai din UDMR, Kiss a ajuns sa-l atace, pentru moment, doar indirect pe Filip si in problema constructiei de locuinte pe Calea Aradului.

La insinuarile presedintelui Kiss, municipalitatea oradeana a dat un comunicat care a batut usor obrazul presedintelui CJ sustinand ca la mijloc este "o intelegere gresita a unor discutii care au avut loc intr-un cadru informal (neoficial)".

Repozitionarea lui Kiss vine si in urma "dezghetului" produs in relatiile primarului cu fratii Micula. In mod surprinzator, in ultimele sedinte de Consiliu Local, angajatii trustului Transilvania, "infiltrati" in forul legislativ local prin PNL si PSD, au votat in favoarea proiectelor propuse de Executiv.

Inclusiv, Silvia Suciu, una dintre cele mai vehemente opozante ale primarului pana acum in sedintele din consiliu si-a indulcit tonul si voteaza docil asa cum dicteaza interesele patronilor ei.