Dupa prima vizita pe care Nicolae Ceausescu a facut-o la cabana lui Gheorghe Gheorghiu-Dej de la Scutaru, a decis ca el trebuie sa aiba una mult mai aratoasa, care sa o eclipseze pe prima. Asa a aparut cabana de la Pralea, unde Ceausescu venea la vanatoare, uneori fara Elena, pentru a haladui prin paduri.

Cel mai greu a fost sa se gaseasca o zona similara celei de la Scutaru. Pana la urma, a fost aleasa Pralea, unde in cel mai scurt timp au inceput lucrarile de constructii. In linii generale, Ceausescu a dorit sa pastreze tiparul arhitectural al cabanei lui Dej. Asa s-a inaltat cochetul edificiu tinand cont de nevoia de confort a cuplului prezidential.

Cabana a fost ridicata la inceputul anului 1977. Prima aripa s-a dovedit a fi neincapatoare. Dupa trei ani, Ceausescu a dat ordin sa se mai ridice o noua aripa, unde a fost mutat apartamentul familiei, prilej cu care au fost amenajate si camere pentru suita acestora. Luxul si stralucirea cabanei de la Pralea a eclipsat cabana lui Dej, fiind una din principalele atractii ale zonei.

Legende

De-a lungul timpului s-au nascut numeroase legende legate de numarul vizitelor pe care familia Ceausescu le-au facut la cabana. Doamna Elvira, care a fost desemnata sa aiba in grija cabana, povesteste:

"Ceausescu a venit la cabana de opt ori, insa numai de cinci ori a fost insotit si de Elena. Erau foarte incantati de peisaj si de frumusetea acestor locuri. Tot timpul se faceau pregatiri temeinice cand se stia ca vor veni cei doi.

Nu prea pot spune ca erau exigenti, insa cei de la Securitate veneau si faceau atente verificari, atentionandu-ma ca daca trebuie anuntat ceva, lor trebuie sa le spun in primul rand.

Stiu ca atunci cand veneau cei doi prin fata cabanei nu aveam voie sa trecem, sau cel putin asa ne spuneau securistii. Tin minte ca odata eu impreuna cu o bucatareasa, chiar in primul an de la angajare, ne-am luat inima in dinti si am trecut prin fata cabanei. Vroiam sa il vedem si noi pe seful statului, eram curioase. Cand au vazut cei de la securitate pe unde mergem au inceput sa ne injure.

Dar noi doua nu ne-am oprit, ne-am cotinuat drumul.

Am trecut pe langa Ceausescu, l-am salutat si gata. Ne-a raspuns fara sa faca vreun comentariu legat de ceea ce am facut. Ei nu erau rai, mai degraba suita care ii urma indeaproape. Cuplul prezidential se temea de moarte, si a trecut destul de mult timp pana s-au convins ca nu vrea nimeni ca sa-i omoare.

In perioada de inceput veneau mai multi medici care luau probe atat din apa cat si din alimente. Odata convinsi ca nu vrea nimeni sa ii omoare, cei doi au preferat sa petreaca vacantele de toamna la Pralea.

Cerbii legati

Au aparut multe basme legate de faptul ca lui Ceausescu i se legau cerbii de copac pentru ca acesta sa simta ca este vanator. Ceausescu pleca cu noaptea-n cap la vanatoare alaturi de restul vanatorilor care il insoteau. Ii placea sa colinde pe coclauri dis-de-dimineata, in speranta ca va gasi sa impuste ceva cerbi. Elena Ceausescu era un suflet bun si tare miloasa.

Intr-o zi ea a observat ciuta, s-a apropiat incet de ea si a mangaiat-o - povesteste tanti Elvira. Cabana a fost construita sub o stea norocoasa, atat pe vremea lui Ceausescu cat si in perioada care a urmat a fost una fericita. De curand cabana a fost renovata iar transformarile prin care a trecut au schimbat radical aspectul acesteia.