Infiintarea unei fundatii sau asociatii si obtinerea statutului de utlitate publica poate reprezenta o "afacere" propera pentru oricine, in ciuda faptului ca fundatiile si asociatiile sunt, prin statut, non-profit. Altfel spus, intreaga lor activitate este pusa, teoretic, in slujba unei actiuni umanitare sau de alta natura.

In ciuda acestor prevederi legale, in Romania, unele fundatii si asociatii sunt create de mai marii zilelor noastre, fie ca este vorba despre oameni care activeaza in sfera politica sau economica in cu totul alte scopuri printre care, din pacate, se pare, spalarea unor bani sau obtinerea preferentiala a unor "sponsorizari" din banii publici.

Politicienii fostei guvernari PSD, printre care si Adrian Nastase, nu s-au ferit sa prezideze anumite fundatii si asociatii si sa le treaca printr-un exercitiu de condei guvernamental in categoria celor de utlitate publica, pentru a beneficia de fonduri publice.

Odata cu schimbarea garzii de la Palatul Victoria, au avut sansa sa acceada in ecuatia guvernamentala o serie de politicieni care au in portofoliu fundatii si asociatii.

Avand in fata experienta guvernarii anterioare si cazul semnalat de cotidianul nostru in editiile anterioare (in care Adrian Nastase a trecut toate fundatiile patronate de el si de colegii de partid in categoria celor de utlitate publica), nu este exclus ca membrii actualei puteri sa forteze trecerea fundatiilor pe care le prezideaza sa fie primele care sa beneficieze de bani publici prin obtinerea statutului de utilitate publica.

Modelul "Nastase-Titulescu", aplicabil si pentru actuala putere

Cotidianul "Buna ziua, ARDEAL" semnala in editiile anterioare modul in care Fundatia Europeana "Nicolae Titulescu", al carei presedinte este liderul PSD Adrian Nastase, a beneficiat in timpul guvernarii social-demmocrate de peste 3 miliarde de lei din bani publici, pentru derularea unor proiecte si programe.

Altfel spus, premierul Adrian Nastase i-a oferit presedintelui de fundatie Adrian Nastase mai multi bani, si nu putini in acest caz, daca insumam banii "atrasi" de aceasta fundatie.

Asa cum se stie, dobandirea de catre o fundatie a statutului de utlitate publica, statut ravnit de multe asociatii, se realizazea printr-o hotarare de Guvern. Astfel, nu i-a fost greu premierului Nastase sa semneze actul normativ prin care propria-I fundatie sa obtina statutul prin care sa aiba acces la banii statului.

Din pacate, cazul semnalat nu este singular. Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS) si Asociatia de Drept International si Relatii Internationale sunt patronate tot de fostul premier.

Una dintre primele asociatii careia i s-a acordat, dupa inceperea mandatului lui Adrian Nastase in fruntea Executivului, statutul de fundatie de utilitate publica a fost chiar AGVPS, al carei presedinte este chiar fostul premier, cunoscut pentru "indeletnicirile" sale de vanator.

In aceeasi desfasurare ilogica a evenimentelor, sociatiile si fundatiile conduse de liderii PSD si de clientii acestora ca urmare a statutului de utilitate publica, acordat de acelasi Guvern PSD, au avut avut acces la fonduri din bugetul central si local.

Astfel, intrand intr-un flagrant conflict de interese, in ianuarie 2003 prim-ministru Adrian Nastase a semnat HG nr. 4, prin care aproba suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu suma de trei miliarde de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2003, pentru acoperirea unor cheltuieli ale Fundatiei Europene "Titulescu", prezidata, asa cum am aratat de acelasi Nastase.

Tot fostul sef al Guvernului a semnat in cursul anului 2003, o alta Hotarare de Guvern prin care aproba finantarea proiectului "Nicolae Titulescu - opera politico-diplomatica in suma de 610 milioane lei.

Nici AGVPS, straina am putea spune, de ceea ce presupune statutul de utilitate publica, daca avem in vedere conditia de a reprezenta un interes general sau comunitar, nu a fost ocolita de sprijin guvernamental, daca avem in vedere faptul ca I s-a acordat, tot printr-o HG un teren in suprafata de 1714 mp.

ONG-urile pesedistilor si peceristilor, utilizate pentru atragerea banilor publici

Printre celelalte ONG-uri, ridicate la rang de utilitate publica, conduse de lideri social-democrati se afla Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania, al carei presedinte este fostul senator PSD Sergiu Nicolaescu, Fundatia "Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare, al carei presedinte este Ioan Pop de Popa, la randul sau fost senatorul PSD,

Uniunea Cineastilor din Romania, al carei presedinte este Mihnea Gheorghiu, cunoscut ca membru al Comitetului Central al PCR in perioada 1969-1984, fost presedinte al Academiei de Stiinte Sociale si Politice (1975-1989), aflata sub autoritatea CC al PCR,

Asociatia "George C. Marshall" Romania, al carei secretar general Mihai Taparlea, fotul consilier al secretarului de stat din Ministerul Apararii Nationale, George Cristian Maior, membru marcant PSD.

Lista acestor ONG-uri cuprinde si asociatii patronale cum ar fi Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari, care, in vremea in care a primit statutul, era condusa de Viorel Stefan, un alt pe atunci parlamentar PSD.

Asa cum am precizat, statutul de ONG cu utilitate publica confera principalul beneficiu de a putea sa primeasca finantare de la bugetul de stat. ONG-urile sunt un proiect al fostului premier Mugur Isarescu concretizat in Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, modificata ulterior de Guvernul Nastase.

Acest statut este acordat de o comisie guvernamentala si se aproba prin Hotarare de Guvern.

Noii guvernanti au ONG-urile lor

Printre membrii actualei puteri care patroneaza sau se afla in legatura stransa cu anumite ONG-uri cu "priza" la emblema de utilitate publica se numara si vicepremierul George Copos, al carei sotii, Ana Copos, este presedinta Fundatiei Ana.

Totodata, Copos este membru fondator al Asociatiei oamenilor de Afaceri din Romania, membru fondator al Initiativei Europene a Mediului de Afaceri si presedintele Asociatiei Fotbal Club Rapid Bucuresti.

Nici seful de partid al lui Copos, Dan Voiculescu nu s-a lasat mai prejos la categoria fundatii si asociatii, patronand Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA si Fundatia Umanista Dan Voiculescu. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zolt, este presedintele Fundatiei Progress.

Ministrul Invatamantului, Mircea Miclea este presedinte al Asociatiei de Stiinte Cognitive din Romania si vicepresedintele Asociatiei Psihologiclor din Romania.

Ministrul Apararii, Theodor Atanasiu este presedintele asociatiei Albatin Alba si membru fondator al Institutului pentru Intitiativa Libera Bucuresti. Ministrul Culturii, Mona Musca, este membru fondator al Asociatiei Romane pentru Libertate si Dezvoltare si membru de onoare al Societatii Timis.

Ministrul Ionut Popescu se afla in conducerea Centrului de Dezvoltare Economca si Institutul de Politici Publice. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres este vicepresedinte al Forumului Clasei de Mijloc.

De asemenea, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga face parte din conducerea Fundatiei Societatea Democrata "Ioan Aurel Stoica". Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu este presedintele Institutului Roman pentru Studii Strategice si membru al Societatii Romane de Heraldica.

Vicepremierul Gyorg Fruda este presedintele Fundatiei Aranka Gyorg Targu Mures. Premierul Calin Popescu Tariceanu este membru in consiliul director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile si membru in consiliul director al Institutului pentru Libera Initiativa.