Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" a gazduit recent lansarea romanului "Singur sub dus" al autorului Dan Chisu. La acest eveniment au participat cateva personalitati culturale locale, critici literari si publicul brailean iubitor de literatura.

Criticul literar Andrei Grigor a apreciat, vorbind despre limbajul romanului, ca "daca la acest nivel al cartii ne simtim contrariati, inseamna ca n-am tinut pasul cu literatura moderna care a incetat demult sa mai fie un domeniu al cuvintelor privilegiate".

Autorul a tinut sa faca precizari despre istoria aparitiei romanului: "Totul a plecat de la o gluma a celor de la "Academia Catavencu" care au publicat in ziar ca exista intentia mea de a scrie o carte, un roman in care sa-mi povestesc toate aventurile erotice si acest lucru a intrat intr-un flux de presa cu titlul "Chisu isi scrie memoriile sexuale". (..)

S-a creat un scandal de presa imens in acel moment care a fost benefic pentru vanzarea cartii, dar singurul lucru care lipsea era cartea.(..). Nu aveam nici un fel de experienta, nu stiam cum sa fac structura cartii drept pentru care m-am hotarat sa-mi astern niste ganduri si am facut-o pe o perioada de trei luni.

Cred ca sunt printre putinii scriitori care au avut sansa ca la finalul cartii sa treaca cel putin 32 de capitale ale lumii prin care am trecut si intre care am conceput aceasta carte".

Dan Chisu a explicat ca personajul cartii sale este un tip de 40 ani, "intamplator aproape varsta mea si care intr-o singura noapte incearca intr-o spirala atemporala sa-si revada viata si sa incerce sa inteleaga de ce a ramas singur".

Prezent la acest eveniment, criticul si epigramistul Paun Condrut i-a dedicat autorului cateva catrene inspirate din "experienta literara" a lui Dan Chisu.

"Eu ma sperii nitelus

Dar nu pot sa tac din gura

Si te laud ca sub dus

Tu faci si literatura"

"Ne-ai adus mari bucurii

Fericirii dai azi tonul

Si ma-ntreb sub dus cum scrii?

Cu pixul sau cu creionul?"

"Scena e putin pagana:

Fetele, mimand amorul,

Isi dau mana de la mana

Sa salveze autorul..."

Oana Daniela Tudor, Ada Mihalian

Interviu cu Dan Chisu:

"Singuratatea placuta este cand in sfarsit ramai singur"

- Rep: Domnule Dan Chisu, ati scris un roman, ati spus ca e primul si ultimul. Cartea dvs. are 13 capitole, pe coperta se pot observa 3 maini. De aceea va intreb: sunteti superstitios?

- Dan Chisu: Declar ca NU. Vreau sa nu fiu dar ma surprind cateodata, asa, aplicand regula. M-am oprit la 13 capitole absolut intamplator. M-a intrebat si editura, vrei sa risti? Am spus: cum iese, asa iese.

- Rep: Ce rol au bijuteriile care "orneaza" mainile de pe coperta?

- Dan Chisu: A existat dorinta de a sublinia, pentru ca, fiind facuta pe computer toata fotografia, se simte clar ca mainile sunt trase, dilatate. Desi sunt trei maini de fata, la un moment dat n-am vrut sa se interpreteze cum ca ar fi si o mana de barbat acolo.

- Rep: Cum definiti notiunea de singuratate?

- Dan Chisu: Din punctul meu de vedere exista singuratate placuta si singuratate neplacuta. Singuratatea placuta este cand in sfarsit ramai singur dupa ce te-au agresat diferite situatii, iti doresti sa scapi de tot. Cea neplacuta este cea in care ai nevoie de o comunicare de orice fel. Dvs. vreti sa-mi puneti o intrebare dintr-un context pe care l-ati extras din carte. Poate acolo este un moment.

- Rep: Ce puteti sa-mi spuneti despre desenele care ilustreaza fiecare capitol al cartii?

- Dan Chisu:Cred ca cel mai bine ar putea raspunde la aceasta intrebare autorul desenelor. Eu i-am dat cartea spre citire Oanei Salagean, sotia lui Ovidiu Gherman cu care am fost in expeditie. Eu am trait o mare, frumoasa poveste de dragoste cu ea, prin Ovidiu, pentru ca am ajuns la un moment dat ca noi sa fim o singura persoana.

Spaima de a nu ne instraina prea tare dupa o perioada de foarte multa comunicare intre aceleasi personaje,totusi noi am ajuns sa nu fim in imposibilitatea de a ne mai spune ceva. Oanei ii trimiteam din cand in cand cate un pasaj pe mail iar ea a facut desenele atunci. Erau niste crochiuri facute de ea in urma textelor mele. Urma sa facem desene cand ii dadeam cartea.

I-am dat-o, a citit-o, a venit cu desene si mi-a zis: "spune-mi pe care dintre ele vrei sa le lucrez?" . Eu i-am spus ca nu doresc sa lucreze nici unul pentru ca acelea erau desenele care trebuiau sa intre in carte, de aceea am si pastrat patul cu vasle. Acestea sunt desene facute in cateva secunde.

- Rep: Pe coperta interioara a cartii - de ce cu mainile la gura?

- Dan Chisu: Sa-mi fie rusine de ce am spus, oare? E o chestie de limbaj pentru ca a fost destul de multa lume care s-a socat la inceput.

- Rep: Nu v-a fost teama ca veti fi renegat cumva din cauza acestui limbaj?

- Dan Chisu: Am eu fata unui individ caruia ii e teama ca va fi renegat?! M-am gandit ca incit si mai tare. La Braila am avut o lansare decenta pentru ca in alte parti, tocmai din acest motiv, am "agresat" foarte tare audienta cu acelasi limbaj.

- Rep: Cat de departe sau de aproape credeti ca sunteti de erotismul lui Mircea Eliade?

- Dan Chisu: Aoleu, mi-ati pus o intrebare...! Am citit Eliade, nu cred ca m-am aplecat asupra erotismului lui ca sa pot face o comparatie. Nu m-am gandit niciodata daca am scris o carte erotica. Tocmai pasajele erotice sar in ochi cel mai mult. V-a ajutat si presa pentru ca n-a fost ziar sa nu scoata din context numai partile astea. Mie mi-a convenit, s-a vandut cartea.

- Rep: Domnule Chisu, mentionati la finalul cartii dusurile dvs. calde, reci, blonde, brune, moi, aspre, tandre, etc. Asemanati femeia cu un dus?

- Dan Chisu: Nu e asemanare, e mai mult o asociere. Mi-amintesc de dusurile scotiene. Unele au fost dusuri blonde, altele brunete. Dusul blond se numeste Vero, cel brunet- Monica, toate au fost prezente in viata mea. Fara ele as intra in sevraj...

- Rep: Va multumim.

- Dan Chisu: Cu mare placere.

Ada Mihalian, Oana Daniela Tudor