In urma Acordului de imprumut semnat intre Romania si Banca Mondiala, s-au alocat 80 milioane dolari pentru finantarea proiectului de dezvoltare a pietelor financiare rurale, sub denumirea de Programul de Finantare Rurala.

Guvernul Romaniei si Ministerul Finantelor Publice pun la dispozitie intreprinzatorilor din mediul rural care au idei destepte un instrument de finantare ce ofera un raport avantajos costuri/conditii de rambursare si termene de creditare flexibile

Acest proiect este menit sa dezvolte din punct de vedere economic zonele rurale (localitati care nu depasesc 200 mii de locuitori) si sa ridice nivelul de trai al populatiei, prin acordarea de imprumuturi bancare sau micro-imprumuturi pentru finantarea activitatilor productive sau prin facilitarea unor contracte de leasing pentru

achizitionarea de masini, utilaje sau vehicule. Fondurile pot fi folosite pentru co-finantarea proiectelor SAPARD, dar au in special rolul de a accelera transformarea economiei rurale prin fluxuri sporite de capital si de a intari sectorul privat din zona rurala.

In ceea ce priveste stadiul implementarii programului la ora actuala, Rodica Hociota, directorul Unitatii de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ne spune: „Din cei 80 milioane dolari, programul a platit pana acum 22 milioane, dupa cum urmeaza: 13,5 milioane dolari - plati pentru credite bancare, 5,6

milioane dolari – plati pentru operatiuni de leasing si 2,3 milioane dolari – plati pentru micro-credite".

Valoarea maxima a imprumuturilor sau a contractelor de leasing individuale acordate nu poate depasi suma de un milion dolari. Pentru micro-creditare, valoarea maxima a imprumutului este de 7.500 dolari.

Componentele bugetului

Bugetul Programului de Finantare Rurala este structurat pe trei componente.

Prima dintre ele o constituie facilitatea de creditare, leasing si micro-creditare pentru: sub-imprumuturi prin intermediul bancilor pentru beneficiari eligibili, in scopul finantarii activitatilor rurale productive; finantarea leasingului de active amortizabile, prin intermediul societatilor de leasing; micro-credite, prin intermediul furnizorilor de

servicii pentru persoane fizice rezidente in zona rurala sau micro-intreprinderi din zonele rurale sau a caror activitate este legata de economia rurala.

Fondurile pot fi accesate atat de persoane juridice din sectorul privat, cat si de persoane fizice, in urma analizei eligibilitatii conform criteriilor stabilite in Acordul de imprumut pentru sub-imprumuturi, leasing si micro-credite.

A doua componenta isi propune dezvoltarea unei retele de unitati bancare si puncte de lucru pentru acordarea de credite si micro-credite pentru: dezvoltarea si operarea unei retele de servicii financiare de retail in mediul rural de catre banci comerciale si furnizori de servicii; furnizarea de asistenta tehnica si

pregatirea bancilor si furnizorilor de servicii. Cea de-a treia componenta este destinata managementului proiectului si dezvoltarii pietelor financiare rurale prin finantarea unor servicii de asistenta tehnica.

„Pentru a obtine un imprumut sau leasing financiar, trebuie sa ai o firma care sa fie cu cel putin 51% capital privat, sa fie situata in zone rurale sau in zone urbane, dar angajata in economia rurala. De asemenea, daca esti antreprenor individual de nationalitate romana, rezident in zonele rurale, poti accesa un micro-imprumut.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai un proiect fezabil din punct de vedere tehnic, financiar si comercial, care sa respecte standardele in vigoare de sanatate, siguranta si mediu", precizeaza Cristian Iliescu, reprezentant LDK Consultants & Engineers.

Perioada sub-imprumutului/leasingului va fi de maxim opt ani, din care perioada de gratie va fi de pana la 12 luni, in timp ce scadenta maxima a unui micro-imprumut va fi de trei ani.