Un simplu depanator TV, cu un trecut dubios, Alexandru Kiss este cel mai bun exemplu a ceea ce in termen generic numim „ciocoii noi". Kiss s-a ajuns in principal datorita calitatilor sale „exceptionale", dar si complicitatilor mai mult sau mai putin vinovate ale celor care l-au sustinut.

Asa am ajuns ca, astazi, Kiss sa conduca un judet intreg ca pe propria sa feuda. Prin excelenta un spirit speculant, el a stiut mereu pe cine trebuie sa „unga" si pe cine sa plateasca pentru ca afacerile sale sa prospere.

Prin politica a incercat, si se pare ca a reusit, sa-si asigure spatele, complicitatile pe care le-a dezvoltat l-au mentinut in sferele puterii, iar Kiss ( in maghiara numele inseamna „mic") a devenit atat de mare incat a ajuns o amenintare chiar si pentru „protectorii" sai de ieri.

Unii dintre acestia au ajuns deja sa regrete ca au avut incredere in acest Brutus modern.

Kiss nu trebuie atins nici macar cu o floare

"O sa deschid Gazeta de Oradea ca si pe un loz in plic pentru ca nu voi sti ce gasesc in ea. E o floare, chiar daca nu are intotdeauna miros", a declarat Kiss la ultima conferinta de presa a Consiliului Judetean, cu nonsalanta recunoscuta.

Cunoscand metodele versatului Kiss, am primit inca de la inceput cu suspiciune proiectul lansat de presedintele Consiliului Judetean. De aceea, pentru a ne lamuri, GAZETA a fost singura publicatie bihoreana care a cerut sa consulte lista celor 6.500 de solicitanti de locuinte.

In loc sa primim explicatiile solicitate si care sa imprastie toate multele suspiciuni legate de intocmirea acestei liste, presedintele Consiliului Judetean s-a refugiat in spatele „transparentei" atat de mult clamate, dar atat de putin aplicate: „Vom trimite un chestionar sa intrebam de la oameni, daca vor sa fie publice datele lor privind cererea facuta de Gazeta de a studia registrele cu persoane", a sunat raspunsul presedintelui Kiss.

Pentru cine se contruiesc locuintele, Sanyi?

Analizand la rece, proiectul propus de Alexandru Kiss are cateva puncte sensibile. In primul rand ca s-a pornit cu stangul: s-au facut liste de solicitanti inainte sa se stie exact criteriile de selectie.

Dupa ce initial a anuntat ca se va aplica principiul „primul venit, primul servit", acum Kiss da inapoi si sustine ca aceste locuinte sunt destinate, in special, tinerilor.

Ori in conditiile date va fi extrem de greu sa se faca o noua lista, pentru ca cei exclusi se vor simti inselati si e greu de crezut ca presedintele Consiliului Judetean va risca sa starneasca mania publicului.

In acest context trebuie interpretata si declaratia sa cum ca se studiaza deja posibilitatea construirii a noi locuinte.

Important va fi daca aceste locuinte vor ajunge la acea categorie de persoane care are intr-adevar nevoie de ele si nu la cei care detin deja proprietati si care ar cumpara aceste apartamente doar pentru speculatii imobiliare.

Faptul ca primii inscrisi pe aceste liste sunt chiar angajatii Consiliului Judetean si probabil rudele rudelor si catelul rudelor vecinilor, este un indiciu cat se poate de clar ca e ceva necurat la mijloc si ca dincolo de intentiile generoase, in spatele afacerii stau interese personale si de grup.

Unde mai punem ca sunt foarte multe persoane de nationalitate maghiara intre primii 2.000.

Informatiile nu le-am putut verifica personal, accesul GAZETEI fiind obstructionat de conducerea Consiliului Judetean, insa ele ne-au fost confirmate de cei care s-au inscris pe aceste liste si au avut ocazia sa mai traga cu ochiul putin si la celelalte nume de pe lista.

Finantatorul asteapta doar sa fie anuntat

In ceea ce priveste gasirea finantatorului care sa accepte conditiile drastice impuse de Consiliul Judetean –dobanda de maxim 5% - propunerea suna a inginerie economica: Consiliul Judetean sa se asocieze cu institutia finantatoare intr-o firma, iar firma respectiva sa nu aiba nici un beneficiu! Oare, domnul

Kiss chiar ne crede pe toti naivi sa credem ca intr-o lume capitalista, el va gasi „mecena" (despre ce fel de mecenat practica presedintele Kiss vom reveni in numerele noastre viitoare) care sa nu doreasca sa-si traga partea de profit din toata aceasta afacere? Mai mult decat atat, in ce cadru se va realiza aceasta asociere? Mai circula un zvon pe care presedintele Kiss refuza sa-l infirme sau sa-l confirme: cica ar exista deja o intelegere cu o institutie financiara din Ungaria si ca de fapt, toata aceasta dezbatere nu are alt rost decat sa pregateasca terenul pentru anuntul ulterior.

Si daca sursele sunt bune, finantatorul va fi acelasi care a dat banii si pentru Lotus Market construit de Alexandru Mudura, prieten cu Kiss. Este vorba despre grupul financiar „Britton" din Budapesta, implicat in ultimii ani intr-un imens scandal politico-economic de spalare si deturnare de bani.