Odata cu alegerea unui nou presedinte, acesta isi desemneaza un premier care va reprezenta interesele tarii. La randul sau, premierul isi alege echipa guvernamentala respectivii ministrii, secretarii de stat precum si consilierii personali. Guvernul Romaniei este condus de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.

Cabinetul sau este compus dintr-un sef al cancelariei, Aleodor Marian Francu, 23 de ministri, 12 secretari de stat,12 consilieri de stat si 6 consilieri personali la cancelarie.

Cei 23 de ministri ai guvernului Tariceanu sunt: ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic- Gheorghe Seculici; ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrare europeana- Marko Bela;

ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii- George Copos; ministrul Justitiei- Monica Macovei; ministrul finantelor publice- Ionut Popescu; ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei- Gheorghe Barbu;

ministrul Integrarii Europene- Ene Dinga; ministrul afacerilor externe- Mihai Razvan Ungureanu; ministrul administratiei si internelor - Vasile Blaga; ministrul economiei si comertului - Ioan Codrut Seres; ministrul apararii nationale - Teodor Atanasiu;

ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale- Gheorghe Flutur; ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului - Gheorghe Dobre; ministrul educatiei si cercetarii - Mircea Miclea; ministrul culturii si cultelor - Mona Musca; ministrul sanatatii- Mircea Cinteza; ministrul comunicatiei si tehnologia informatiei- Zsolt Nagy; ministrul mediului si gospodaririi apelor - Sulfina Barbu;

ministrul delegat pentru coordonarea secretariatului general al Guvernului -Mihai Alexandru Voicu; ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si implementarea acquis-ului comunitar- Cristian David; ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul- Bogdan Olteanu; ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului- Laszlo Borbely si ministrul delegat pentru comert -Iuliu Winkler.

Alaturi de ministrii enumerati, premierul Tariceanu are sase consilieri personali : Raluca Mihaela Berleanu, Irina Bogdan, Iulia Huiu, Gabriela Carmen Rascanu, Nicoleta Hermina Uta si Alexandru Vlad Velcu.

Premierul Romaniei poate primi mesaje de la toti cei doritori la adresa de e-mail: premier@gov.ro sau la tel verde cu apel gratuit. Aceste mesaje sunt citite si in functie de importanta problemei abordate se raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Accesand site-ul Guvernului Romaniei se pot gasi declaratiile de avere precum si declaratiile de interese atat ale primului ministru cat si a echipei sale guvernamentale.

Conform delclaratiei de avere a lui Calin Popescu Tariceanu, acesta detine un apartament dobandit in 1998 in suprafata de 120mp si a carui valoare de impozitare este 511 mil lei, o casa de vacanta realizata in proportie de 85% si amplasata pe un teren de 1700m.p. dobandita in 2002- valoare de impozitare-3 miliarde lei precum si o casa vacanta dobandita in 2004 in suprafata de 136,9m.p- valoare de impozitare -2,8 miliarde lei.

Premierul detine trei autoturisme Citroen (1999,1996, 2002) si un Fiat(mostenit) din anul 2000. |n contul sau curent sunt 400.000 euro, detine dividente in valoare de100.000 euro , un milion de actiuni in valoare de 3,5 miliarde lei la "Automotive Trading Services" SRL. Declaratia de avere a fost intocmita in data de 06.01.2005.

Conform declaratiei de interese a premierului, acesta este membru in consiliul director al asociatiei producatorilor si importatorilor de automobile-APIA; membru in consiliul director al institutului pentru libera initiativa- ILI; actionar unic al Societatii "ATS" SRL; actionar in procent de 50% al Societatii "Romrucks" SRL; actionar la INTERVAM in proportii nesemnificative precum si actionar la SIF-uri, Siretul, Pascani, etc.