Vineri, 8 aprilie a.c., a fost ultima zi pentru trimiterea catre ISJ a situatiei bugetului unitatilor scolare care au solicitat acordarea de distinctii Gheorghe Lazar. Sau cel putin asa s-a anuntat oficial, caci mai nou, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta isi desfasoara activitatea cu usile inchise si neinformand in mod corespunzator publicul larg.

In Constanta, din cele 97 de scoli si gradinite, care au depus dosare pentru primirea distinctiei Gheorghe Lazar, initial cifra oficiala a unitatilor ce dispuneau de fonduri alocate acestor merite din bugetul propriu era de 10, dar pe parcurs, fara o explicatie plauzibila, numarul a fost redus la 8, spre necazul profesorilor.

Intr-o nota a Ministerului Educatiei si Cercetarii din data de 25 martie a.c., adresata Inspectoratelor Judetene Scolare, se face precizarea ca unitatile de invatamant care au inaintat la Inspectorat tabele cu cadrele didactice propuse pentru atribuirea de distinctii vor mentiona, in primul rand, existenta fondurilor destinate acordarii fiecarei categorii de premii, asta bineinteles daca doresc

intr-adevar sa-si premieze profesorii. De asemenea, se va preciza daca prin bugetul actual unitatea scolara dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata personalului angajat pentru intregul an calendaristic 2005.

Printre scolile care au propus profesori pentru a obtine distinctia „Gheorghe Lazar” si au avut fondurile necesare pentru a-i sustine sunt Grup Scolar Ovidiu, Liceul Teoretic Baneasa, G.S. Agricol Castelu, Scoala de la Oltina, Sc. de Arte si Meserii N. Balcescu, Sc.

Agigea si Liceul Teoretic Anghel Saligny Cernavoda, conform celor sustinute de Victoria Dorobantiu, purtator de cuvant al ISJ Constanta. Din cadrul acestor unitati scolare vor primi distinctii doar 26 de profesori, din 431 de dosare depuse pana marti 12 aprilie a.c., ajungandu-se la concluzia logica si fireasca pentru economia autohtona ca nu ajung banii.

Desi cadrele didactice sunt indignate ca au fost amagite inca o data, si au ramas doar cu promisiunea, inspectorul Dima Zainea traieste intr-o feerica beatitudine, lasand totul la voia intamplarii, poate se rezolva de la sine.

Tot astfel cum procedeaza si in cazul rezolvarii tuturor problemelor ce tin de functia sa, asteptand ca poate se gandeste cineva sa-l indrume corespunzator… spre iesire am spune noi, caci Dima Zainea uita ca una dintre atributiile sale este informarea corespunzatoare si la timp a publicului.

Dar ce ii putem cere, cand relatia superior – angajat din cadrul institutiei sale lasa de dorit, cum am vrea sa relationeze cu lumea exterioara, si sa dea informatii competente despre activitatea institutiei? „Este adevarat ca exista nemultumiri intre profesori, deoarece este posibil ca un profesor care a acumulat in activitatea sa 600 de puncte sa nu primeasca distinctia Gheorghe

Lazar, dar sa primeasca in schimb unul care nu a adunat decat 11 puncte, insa acest lucru depinde de Consiliile Locale si de bugetele alocate de ei”, ne-a declarat inspector general scolar, Dima Zainea.

Pe de alta parte, secretarul de stat din cadrul MEdC Paloma Petrescu afirma ca fiecare consiliu local are alocat un buget special destinat acordarii de premii si distinctii personalului didactic din invatamantul pre-universitar de stat, si din acel buget se va face plata catre profesorii cu distinctii.

Potrivit declaratiilor secretarului de stat, trebuia sa se faca propuneri pentru distinctii in functie de buget, insa ordinul care trebuia sa stea la baza platii catre distinctii, a fost la inceputul anului 2005, mai precis in 12 ianuarie, si s-a aprobat in bugetul aprobat din 2004, pe 2005. In baza prevederilor art. 113 din Legea nr.

128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, cu modificarile si completarile ulterioare si in temeiul Hotararii de Guvern nr. 410/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea de distinctii si premii personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat.